“Brendan’s Death Song” е четвъртият сингъл на Red Hot Chili Peppers

Песента се ражда в първия ден от репетициите на групата за новия албум, когато музикантите получат вестта за смъртта на дългогодишния си приятел Brendan Mullen

 Мулти-платинената рок група Red Hot Chili Peppers пуска четвърти сингъл от успешния си актуален албум “I’m With You”, който излезе през 2011 година – песента „Brendan’s Death Song“. Въпреки че досега не беше издадена като сингъл, не е въртяна по радио станциите и остава сравнително непозната, читателите на списание Rolling Stone я наредиха на #10 в анкетата за най-добри песни на 2011 година. В статия, посветена на групата, изданието отбелязва: “Brendan’s Death Song” започва като една от най-нежните балади на бандата, но се развива в едно силно и интензивно парче, разкриващо таланта на новия китарист Josh Klinghoffer.”

 “Brendan’s Death Song” е посветена на Brendan Mullen, основател на “The Masque” – малък пънк рок клуб, важна част от ранната L.A. пънк сцена, който е един от първите музикални промоутъри, забелязали таланта на музикантите. През далечната 1983 година Anthony Kiedis и Flea посетили един клуб в Лос Анджелис, където пуснали своя демо запис на Mullen, танцувайки едновременно с това като луди наоколо в типичен Pepper стил. Това, което чул и видял Mullen от дуото, го впечатлило и предложил на Red Hot Chili Peppers да подгряват предстоящото шоу на бандата Bad Brains. Така се слага началото на  едно дългогодишното приятелство и сътрудничество между тях. Освен това Mullen работи и върху биографията на групата “Red Hot Chili Peppers: An Oral/Visual History”, която излиза през 2010 година.

 В интервю за списание Q от 2011 година Anthony Kiedis споделя, че Mullen умира в първия ден от репетициите за новия албум. Kiedis разкрива, че получил смс за смъртта и информирал останалите членове на групата, когато отишъл в студиото. Без да говорят помежду си, музикантите мигновено започнали да свирят, от което се родила основата на бъдещата песен. Kiedis отбелязва, че парчето носи усещането за смъртен марш, но в края на краищата “песента е повече тържество, отколкото скръбен химн”. Kiedis посочва своята любима част от песента, която е много по-мрачна и носи усещане за падане в тъмна бездна, а китаристът Josh Klinghoffer описва  “Brendan’s Death Song” отчасти като акустично ридание, отчасти като галопиращо хард рок изпращане.

 Неотдавна се появиха снимки и клипчета от снимачния процес в Ню Орлиънс на музикалното видео към “Brendan’s Death Song”. Режисьор на видеото и този път е Marc Klasfeld, чието дело са два от предишните клипове от албума, тези към песните “The Adventures Of Rain Dance Maggie” и “Monarchy Of Roses”. Главната концепция на видеото е да бъде заснето в стил джаз погребение, при което група от музиканти свири и марширува в погребална процесия.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

 Албумът “I’m With You” на Red Hot Chili Peppers е на музикалния пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото