TRUTH BE TOLD, JUST IN CAGE, DSA и N.A.D. в една специална съботна вечер

От 2009-та насам 15-ти юни се чества като световен ден на вятъра. Не че има някаква връзка с рок и метъл музиката, но точно този ден четири български банди избраха, за да се съберат в сърцето на София – бар Swingin’ Hall и да представят своето творчество. Това са имена, които някои от вас може би са чували и такива, които тепърва ще чувате все по-често. Разнообразие от стилове, звучене, визия и какво ли още не, видяхме от DARK SOUL ARCHITECTS, N.A.D., JUST IN CAGE и TRUTH BE TOLD.

След стабилна техническа подготовка на сцената, първи излязоха прогресив дет метълите от DSA. Веднага прави впечатление, че тези момчета явно не свирят заедно от вчера. Като присъствие са тотално различни един от друг, но като звучене са абсолютно стиковани. Вокалът Иван доста добре жонглираше с гласовите си възможности. На моменти беше на ръба, но успяваше да преминава плавно от леки към твърди вокали. Китаристът Константин пък реши да е в по-близък контакт с хората от публиката, които още не се осмеляваха да пристъпят към сцената, и след първото парче слезе от нея и изкара целия сет до края пред колегите си от бандата. Момчетата изпълниха седем парчета, сред които и „Scream Of The World”, част от дебютното им EP “Past Reflections”, което пуснаха съвсем наскоро. DARK SOUL ARCHITECTS в момента работят по записите на втория си албум и обявиха, че това лято ще може да чуем и първото парче от него.

Снимки DSA

dark soul architects

Setlist DARK SOUL ARCHITECTS

Horror Scene pt. 1
Scream Of The World
Heart And Mind
Faith And Knowledge
Hypocrisy
Drain The Swamp
River Of Life

 

 

Втори на сцената се явиха прясно сформираната банда N.A.D. Само с един поглед към вокалистката Надя усещаш силно гръндж присъствие. Групата е сериозно повлияна от стила на групи като Nirvana и Soundgarden. Към момента все още са на етап кавъри и представиха известни парчета както на гореспоменатите банди, така и на A Perfect circle, Tool, Audioslave и Alice In Chains, които страхотно прилягат на гласа на Надето. Тя от своя страна изглеждаше толкова отдадена на музиката, че си съдра душата на сцената. Определено публиката ги прие доста радушно, имайки предвид, че изпълняват чужди парчета, които обаче по някакъв начин бяха направили да звучат като свои. Накрая N.A.D. ни изненадаха и с едно тяхно парче и то на български – „Задръж си съветите”. Чудесно представяне на младата банда, от които се надяваме да чуваме още авторски неща за в бъдеще.

Снимки N.A.D.

n.a.dSetlist N.A.D.

You Know My Name (Chris Cornell cover)
Man In The Box (Alice In Chains cover)
The Outsider ( A Perfect Circle cover)
Swamp Song (Tool cover)
Sober (Tool cover)
Fell On Black Days (Soundgarden cover)
Whould? (Alice In Chains cover)
Heart-Shaped Box (Nirvana Cover)
Задръж си съветите
Show Me How To Live (Audioslave cover)

 

JUST IN CAGE са авторски фюжън, както самите те се определят, вплели в творчеството си разнообразни стилове рок и метъл, както и интересни етно елементи. За недългото си съществуване до момента като група, са успели да създадат няколко много добри авторски творби, както и кавър на известно поп парче. На някои бандата е позната от музикалния конкурс Next rockstar vol.2, където достигнаха до оспорван полуфинал. Фронтдамата Преслава Андреева има визия и поведение на истинска рок фурия и показва завидно вокално майсторство. Първоначално песните им „Panic Room” и „Drive” звучат като класически алтернативен рок до момента, в който Прес не „изреве” съвсем за кратко, а после продължи да омайва с нежно гласче. Истинска находка е парчето „Самодива”, което започва с традиционно фолклорно пеене, продължава с як рок и завършва с убийственото китарно соло на Жаклен Алфандари. В момента групата има само едно записана песен – „Ghost”, която обаче е прозвучала в над 20 радиостанции по цял свят. С нетърпение очакваме на бял свят да излязат и другите им чеда.

Снимки JUST IN CAGE

just in cageSetlist JUST IN CAGE

Panic room

Drive

Ghost

Bad Romance (Lady Gaga cover)

Самодива

Age Of Cage

 

TRUTH BE TOLD определено бяха купонджиите на вечерта. Стилът им съвсем спокойно може да се определи като „манджа с грозде”, която неочаквано се е получила мнооого вкусна. Арменското присъствие в групата в лицето на вокала Сергей Вардеварян леко повява към стила на System Of A Down. По-късно в сета им наистина чуваме кавъри на SOAD, при които лудостта на Сергей се показва в пълната си прелест. Това момче е създадено да забавлява хората, а колегите му от бандата допълнително допринасят за интензивността на шоуто. Чухме и уникален авторски (както те го наричат) кавър на рамщайнската „Amerika” с така да се каже, побългарен и доста актуален текст. В моментите, в които Сергей не дивееше пред, над и под публиката, кършеше пръсти на клавирите. При тези момчета всичко става толкова спонтанно и с безброй импровизации, че в крайна сметка се получава перфектно. Включително и с кавъра на „Duality” на Slipknot, където в колаборация с Преслава от предната група, си поиграха с припева. Наложи им се да импровизират и с бис, тъй като публиката не ги остави да приключат. Накрая забиха отново SOAD и парчето „Sugar”, а Сергей бе понесен на ръце от феновете си. TRUTH BE TOLD имат записани няколко авторски парчета и в момента работят над първия си албум.

Снимки TRUTH BE TOLD

truth be toldSetlist TRUTH BE TOLD

Restart me
Amerika (Rammstein авторски cover)
Suggestions
Too Big To Fail
Scars Of Shame
Перипетро Мобиле
BYOB (SOAD cover)
Stay With Me
Duality (Slipknot cover)
Sugar (SOAD cover)

 

Благодарим и на четирите банди, които успяха да разнообразят и да вкарат малко вятър в една иначе обикновена съботна вечер! Страхотно бутиково представление само за ценители.

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото