Вярвате ли в съдбата? Да, и аз не вярвам. Но все пак…
Оня ден, преслушвайки поредицата нови албуми, си мисля, как до сега през 2021 година (почти) няма нищо интересно за мен. И хоп – завъртя се Tortured Demon – In Desperation’s Grip. От пръв път ми допадна и си го отбелязах.
И точно на следващата сутрин получаваме е-мейл с предложение за ревю на албума. До тук добре, обаче видях, че групата от Англия е млада. Да, това им е дебют, след няколко демота, сингли и ЕР, а свирят от малко повече от 2 години. Но имах предвид буквално – тримата ѝ членове са тийнейджъри, сега на 14-15-16 години! Да, и аз веднага се сетих за DEATH ANGEL… а вокалистът им Mark Osegueda точно на този ден празнуваше РД. Както се казва всички знаци сочеха, че колкото и рядко да пиша, това ревю ще го направя.

Пускаме… и след няколко секундна подготовка ти се стоварва тежестта на едноименното първо парче. От него ти става ясно, какво да очакваш от младежите. Безкомпромисни thrash рифове, groove настроение, core насичания, чистите вокални включвания и хорови напеви разнообразяват грубите, чак до death, вокали. Самата музика е доста разнообразна, редуват се бързи и по-умерени моменти. Както клатиш глава в хедбенгинг, изведнъж те връхлита мош и те кара да скочиш в мелето (или към стената, при тази изолация). Самият звук е много добър, ясно се открояват инструментите. А парчета са преизпълнени с идеи и мелодия, направо учудващо предвид крехката възраст на момчетата. Има голямо разнообразие в музиката им, от епичното „The Invasion“ през галопиращото „Cut the Budget… Cut Your Throat“, та чак до дуумаджийското „My Terror“. За мен показателно е, че не мога да кажа на кого приличат, т.е. не копират никого и сами си ваят стила.

И да обобщя, за да няма изненади. Чудесен албум с модерен екстремен метъл (от траш-кор-дет-груув). Не е за праволинейни трашъри или детаджии. Не е и за любители на ’80 звук и стил. А за всички с отворено съзнание – насладете му се.

9/10

Tortured Demon са:
Jacob Parkinson – Lead Vocals / Guitar (15)
Freddie Meaden – Clean Vocals / Bass (14)
Joe Parkinson – Drums (16)

In Desperations Grip“ излезе на 05 февруари 2021 от японския лейбъл „Spiritual Beast Records

https://www.facebook.com/t0rtureddem0n
https://www.instagram.com/tortureddemon
https://twitter.com/tortureddemonuk