Тоби Драйвър от Kayo Dot с нов албум и концерт в София

TOBY_DRIVER_129 ноември 2018, четвъртък – 21:00ч. – клуб *Mixtape 5*, B-Side (бул. „България“ 1, подлез „Галерия“)

Нюйоркският прогресив-дарк авангардист Тоби Драйвър ще представи песните от великолепния си нов албум “They Are The Shield” на концерт в София този четвъртък. Мястото е *Mixtape 5*, където преди две години Тоби участва и с легендарната си група Kayo Dot, а организатор отново е радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“, за който концертът на 29-и е финал на 2018, на масираните чествания на 10-годишен юбилей и въобще – на цяла една творческа епоха… Песните в новия албум са интересен жанров хибрид между баладите от предишния солов албум на Тоби Драйвър „Madonnawhore (2017) и последното засега издание на групата му Kayo Dot Plastic House On Base Of Sky“ (2016). На европейското турне, от което е част и софийската дата, Тоби (глас, китара, миди-клавиатури) в момента пътува с истинска супергрупа: на цигулката е Тимба Харис (познат от Secret Chiefs 3 на Трей Спруънс и лейбъла Tzadik на Джон Зорн), на барабаните – Чарли Шмид (барабанист на нюйоркските метъл-класици Vaura и Tombs), а на клавишните – британецът Ник Хъдсън, създател на прогресив-формацията The Academy Of Sun. Новият албум “They Are The Shield” е издание на финландския пост-метъл лейбъл Blood Music, които преди няколко години преиздадоха и цялостното творчество на първата (и вече почти митична) група на Тоби Драйвър от 90-те “maudlin of the Well”.

Концертът ще се проведе в три части. Преди супергрупата на сцената на *Mixtape 5* ще има и два солови сета – на Ник Хъдсън и на Del Judas (едно доста изненадващо превъплъщение на Чарли Шмид).

За музиката на Ник Хъдсън канадският визуален артист Скот Треливън казва: …(сякаш) Ник-овците Дрейк и Кейв са си направили лунно дете – хомункулус от брак под опеката на Уилям Бъроуз“. А мелодичната солова програма на този конкретно Ник (Хъдсън от Брайтън, Великобритания) я познаваме на живо от първото гостуване на Тоби Драйвър у нас в началото на 2016г., когато Хъдсън свири и свои песни, преди да се включи и като пианист на Тоби. Миналата седмица пък, непосредствено преди настоящото турне, заедно с групата си The Academy Of Sun Ник беше поканен и да подгрява шотландци-класици Mogwai.

Още по-любопитна е историята на Дел Джудас – сценичното сингър-сонграйтърско алтер его на барабаниста Чарли Шмид. Тук Чарли излиза иззад барабаните – с китара и малко ефекти, за да създаде един свят, навяващ ни асоциации с филмите на Дейвид Линч и с песните на Крис Айзък, Джони Кеш, King Dude и Gravemist. И това съвсем не е преувеличено – осемте песни за любов, смърт, призраци, пустини и самотни магистрали в дебютния албум на Del Judas “Deity” (2018) са сякаш излезли от новия (или от стария) “Туин Пийкс“, с малко пост-пънк/дарк привкус (Чарли си признава, че Sisters Of Mercy и The Cure са сред групите, с които е отраснал), че и пост-метъл реминисценции (съвсем логично, имайки предвид основната професия на Чарли).

Вратите на *Mixtape 5*, B-Side отварят за вас в 21:00ч., а началото на тройния концерт е точно в 21:30ч.

Билети по 20 лв има онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. На входа на клуба ще са по 25 лв.

 

Заповядайте. Този концерт е последният ви шанс да станете част от 10-годишната история на „Аларма Пънк Джаз“!

 

Събитието във FACEBOOK

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото