Запитвали ли сте се как би изглеждал един концерт, който е организиран по грешния начин?
11014703_10153051066640071_9116989889888986935_nПетък вечер. Mixtape 5, B-Side. Voinegovtsi Wrong Fest ни събраха по повод съвместния концерт на сайкъделик/стоунър триото Craang и родната слъдж метъл банда Corecom. Един концерт, който би могъл да е доста добро събитие, защото Craang са поредната гръцка група, която мачка. Обаче редица фактори оставиха по-голямата част от публиката с неприятен послевкус в устата. Защо?
Ако сложим настрана закъснението на концерта с почти час и половина, защото…да, всички сме свикнали никой да не спазва обявения час и това не ни прави особено впечатление. По-неприятното в случая беше, че докато безропотно се шляехме из залата, пиехме бира и се чудехме с кой от присъстващите 50-тината човека да си кажем някой лаф, за да убием време, съвсем тиранично бяхме лишени от радостта поне да слушаме музика с качествен звук. Вместо това получихме такъв, който напомняше стар касетофон, включен някъде там, в ъгъла. След известна доза чудене и опити да бъдат разпознати, иначе доста познати групи, в 22:25 часа, по моя часовник, на сцената излязаха солунските трипаджии. За около 50 мунути успяха да ни покажат някои доста интересни места във Вселената, потапяйки ни в безтегловността на първия им албум To The Estimated Size Of The Universe. Причината да излязат първи на сцена е приумица на самата група, която се оказа един от плюсовете на цялото мероприятие.
Може би към полунощ дойде ред и на нашенците да ни залеят със своя принос към българската ъндърграунд сцена. В този момент българската ъндърграунд публика е наполовина от първоначалната бройка. Защо? Вероятно заради крайно неподходящия съпорт, който беше избран от страна на организатора. Абсолютно стилово разминаване между двете банди. Ако искате, дори и абсолютно времево и пространствено разминаване. Ако едните успяват да те пренесат в атмосферата на Космоса, то другите със своите траш-нео-метъл-кор рифове, и то от възможно най-елементарните, откровено те запращат в дебрите на междущатското препускане по магистрала с тежкотоварен автомобил, докато нагъваш МcDonald’s. И то в началото на века. Слъдж? Не.
Няма как да не обърна внимание на мърча на Corecom. Дизайнът на тениските и обложките на EP-то и албумa Crawling Under The Heavy Foot Of Addiction са наистина зверски добри. Всъщност, рядко добри за родна банда.
Въпреки минусите на концерта има една огромна, позитивна и правилна страна и то тя е позицията на Voinegovtsi Wrong Fest да подкрепят качествената българска и регионална сцена. Една нелека задача, защото все още у нас липсва стабилна, качествена сцена.