Thrash ‘Till Death – DESTRUCTION, NERVOSA и REZET в София

Adobe Photoshop PDF Концертите през 2017-та определено се развиват много добре – втория месец от годината сме, а имам чувството, че вече съм си избрал концерта за годината. Нямам достатъчно думи в речника, с които да опиша колко велик беше този концерт, но поне мога да опитам. Искаше ми се просто всеки български почитател на олд скуул метъла да дойде и да си припомни 90-те години на миналия век, през които на почит беше именно траш метълът и по-конкретно – немската сцена.

 Та нека започнем от самото начало – 1 февруари си беше доста студен за София, но това не спря най-върлите фенове на траш титаните да се съберат пред клуб Mixtape 5 час-два преди да отворят врати. Пристигайки в подлеза, бях приятно изненадан от броя хора, които мернах с поглед. Мислех си, че ще сме една шепа народ, състояща се от най-отдадените на жанра, но за щастие не се оказах прав (даже се чудя кога за последно е имало толкова много елеци пред Mixtape-а??). Точно по график, към 19:00 билетиралите се влизаха един по един и клубът бавно започваше да се пълни.

 Когато обявяваха съпорт бандите на турнето, изборът беше между немците REZET, които свириха малко по-американски траш, или швейцарците GONOREAS, които за последните няколко години доста се прочуха на пауър метъл сцената. Аз лично се радвам, че при нас се паднаха първите, защото комбинацията от стилове беше перфектна – американски, бразилски и немски траш в един концерт. Какво повече можеше да иска един трашър? 😀 Без много да се бавят, REZET излязоха на сцената и забиха първите си парчета, които учудващо се оказаха доста заразни. Тук-там се виждаха хора, които бяха по-запознати с творчеството им. Камарата дългокоси метъли на решетките знаеха задачата си, а останалите присъстващи изглеждаха доволни от представлението на младата банда. На моменти REZET звучаха досущ като старите MEGADETH, но това не ни пречеше да се насладим на качествената музика. Към края на сета си, немците изпълниха “Dead City” (кавър на сънародниците им VIOLENT FORCE) от най-новия им трети албум, а броят на присъстващите постепенно се увеличаваше. Завършвайки с “Fight For Your Life”, момчетата благодариха на българската публика и ни пожелаха „до нови срещи“.

Сетлист на REZET:
01. Reality Is A Lie
02. Madmen
03. Toxic Avenger
04. Gargantua
05. Have Gun, Will Travel
06. Dead City
07. Fight For Your Life

 Следващата група за вечерта бяха набралите голяма популярност бразилки NERVOSA. Дамите вече ни гостуваха веднъж миналата година и със сигурност им беше драго отново да ни видят. Женският състав беше решен да разпали публиката. Ударното начало бе поставено с „Hypocrisy“, “Arrogance” и „Surrounded By Serpents“ от миналогодишния им албум „Agony“. Трудно бе да определиш коя имаше повече хъс – китаристката и бек-вокалистка Prika Amaral или басистката и главна вокалистка Fernanda Lira. А още по-трудно беше да определим коя бе по-привлекателна… 😀 Бразилките все така уверено продължаваха да свирят, а ние от наша страна спретнахме брутални съркъл и мош питове. Взаимното уважение между свиреща група и публика ясно си личеше, а това бе нещо, което NERVOSA трудно постигаха в миналото си, защото никой не ги приемаше на сериозно. Дамите наблегнаха повече на парчетата от актуалния им запис, но не мисля, че някой възразяваше. Като цяло нямаше липсваща песен – чухме “Intolerance Means War”, “Hostages” и какво ли още не. Скандирайки името на групата, българските фенове решихме да изпълним и последното желание на бразилките – да направим едно последно пого за тях. За тази цел нямаше по-подходяща песен от „Into Moshpit“. Преди да се сбогуват с нас, момичетата се представиха една друга, поклониха се и бяха изпратени с бурни аплодисменти.

Сетлист на NERVOSA:
01. Hypocrisy
02. Arrogance
03. Surrounded by Serpents
04. Death
05. Masked Betrayer
06. Intolerance Means War
07. Hostages
08. Guerra Santa
09. Theory of Conspiracy
10. Into Moshpit

 Ето, че настана време и за хедлайнерите на вечерта – траш великаните DESTRUCTION. Днес групите от техния ранг се броят на пръсти, а самите те не са идвали в България от 2010 г. насам – бяхме длъжни да ги уважим и да дадем най-доброто от себе си. Сега Schmier и компания пристигат с нов албум, готови да ни покажат какво е истински рокендрол. Светлините угаснаха, в залата зазвуча интрото на “Under Attack” и музикантите излязоха на сцената. Зад касите застана свирепия барабанист Vaaver, отляво се появи култовия китарист Mike Sifringer и веднага след тях излезе лицето на DESTRUCTION – легендарния Schmier. Групата започна да свири и няколко секунди по-късно погото беше налично. Преди да ни нападнат с още една песен от новия им албум, ветераните ни върнаха назад в миналото с проклетата „Curse The Gods“. Следваща песен в сетлиста беше любимата ми и на много други „Nailed To The Cross“, при която унищожението вече беше пълно. Някои фенове крещяха заедно със Schmier, докато други мятаха коси пред сцената. Класиката „Mad Butcher“ и рокендрол парчето „Dethroned“ се съчетаха перфектно, последвани от още две култови композиции: “Life Without Sense” и „Total Disaster“. После за почивка немците ни нанесоха своята инструментална „траш атака“. Schmier гледаше доволно към нас и предложи да изсвири песен, която никога не бе изпълнявана досега на българска земя – умопомрачаващата „Black Death“. Последва кратка политическа дискусия за новоизбрания американски президент и за изненада на всички, групата направи кавър на “Fuck The USA“, оригинално изпълнявана от пънкарите THE EXPLOITED. Немците задвижиха още повече мелето с „Invincible Force“, а последна от арсенала на „Under Attack“ бе първият сингъл, който бандата пусна – „Second To None“. Уж последна за сета беше режещата глави „The Butcher Strikes Back“ от албума им “All Hell Breaks Loose“ (2000). Музикантите бавно се оттеглиха от сцената на фона на виковете: „ДЕ-СТРЪК-ШЪН! ДЕ-СТРЪК-ШЪН!“. В залата зазвуча кратко послание, което завърши с думите „Fear the Antichrist…“. Последвалата сеч, безмилостните рифове на Mike, чудовищните удари на Vaaver и бесните вокали на Schmier изкараха песента „Thrash ‘Till Death“ по-убийствена от всякога – може да се каже, че трашърията достигна своя максимум. За финал, фронтменът настърви публиката да направи най-бруталния съркъл пит за вечерта. Оцелелите използваха и последните си сили да изпълнят командата на Schmier и вечерта завърши с безпощадната “Bestial Invasion“.

Сетлист на DESTRUCTION:
01. Under Attack
02. Curse The Gods
03. Pathogenic
04. Nailed To The Cross
05. Mad Butcher
06. Dethroned
07. Life Without Sense
08. Total Disaster
09. Thrash Attack
10. Black Death
11. Fuck The USA (THE EXPLOITED cover)
12. Invincible Force
13. Second To None
14. The Butcher Strikes Back

Бис:
Intro: Days Of Confusion
15. Thrash ‘Till Death
16. Bestial Invasion

 Както споменах по-рано, шоуто се оказа свръх велико, а екстазът ни държеше часове след края на концерта. Качеството на звука надмина очакванията ми и доказа, че DESTRUCTION са от групите, които не правят компромиси на живо. BGTSC се справиха отлично с организацията на събитието и освен това, поставиха началото на една наистина силна концертна година у нас. Да се надяваме на още много такива олд скуул концерти в недалечно бъдеще.

Автор: Viper

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото