The Gathering of the Elements

Казват думите са измислени за да прикрият истинските ни чувства. На някои им се отдава да обличат емоциите в думи, други предпочитат да оставят по нещо недоизказано, за себе си. Затова не ме съдете строго, ако не съм успяла да намеря всички думи, с които да опиша какво се случи на 27-ми вечерта, този месец.

Само ден след като Луната се превърна в Лилит и навлезе в мрачната еклиптика на Земята четири групи заедно със своите фенове призоваха Стихиите и завихриха Хаоса за да ни въвлекат в мистериозен ритуал, колкото мрачен, толкова и магично-красив. Ритуалът се случи в клуб Mixtape B-side, а инициативата, организацията и цялостната концепция за събитието е дело на родните майстори на мрака UPYR.
Събираме се към осем вечерта в добре познатия тунел на подлеза. В начало рехавата тълпа започва да се уплътнява. Влизаме в тъмната зала, където като фон звучат композиции на различни дуум банди. Над сцената са разположени три монитора, които запълват цялото пространство. Започва филмът „Begotten“. Абсурдно-гротесков разказ за Mother Earth и нейния „Бог“. Една история за Генезиса, която иска да ни покаже, че в същността си Живота не е чак толкова красив, колкото ни се иска да вярваме. Колкото и да обичаме нещо/някого, дори да се разчленим на парченца заради него, в края на краищата всички стигаме до едно и също място… края на пътя. Болка, безизходица, борба в умопомрачително отчаяние. Дори в нас да се събуждат поривите на Въздуха, да бушуват пламъците на Огъня или да ни се иска да потънем в дълбините на Водата, ние сме пленници на Земята. А в нейната кал и неизбежна гравитация ни захвърлиха MUDDY.Група, създадена в края на 2011г., която има едва няколко концертни изяви.
На фона на почти сюрреалистичните кадри на „Begotten“ на сцената се появява мрачна фигура с черен корпс пейнт и огромен цилиндър. За момент се натрапва асоциация с Лудия шапкар от Алиса и усещането, че някой от кошмарите ни е успял някак си да се материализира пред нас. MUDDY забиват първата си композиция. Кратка борба между разум и емоция, при коята май емоцията надделява и си казваш: „Има ли значение какво виждам, и трябва ли да го обличам в рационални обяснения?!“. Тази вечер всички ще минем отвъд и всеки ще грабне своята Стихия, тръгвайки си малко по-богат, но и малко ограбен, останал без дъх, борещ се за своята си глътка въздух. Тежък, приковаващ, приземяващ саунд с изпълзели сякаш от нищото, но перфектно вплетени сола. Групата изпълни седем композиции.

Setlist MUDDY:
0. Introduction (Packard’s Vibration)
1. Muddy Intro
2. Collapse Without Honour
3. Unnamed Song
4. 25th Hour
5. The Dream of the Misanthropic Kid
6. Unnamed Song 2
7. Rivothriller
Скоро очакваме и албум от тях, който е с работно заглавие  „Rivothriller“.

Глътката въздух ни я дават Trysth. Започнали като black метал проект през 2005г. след няколко промени в състава и търсене на собствено стилово звучене Trysth са това, което чухме и видяхме. Атмосферично, лежерно. С облаците, които надвиснаха над нас от видео стената, обаче сме леко объркани – да полетим или да бягаме от предстояща буря… Да, време е да призовем Въздуха и да полетим върху крилата на Рафаел. Онази мощ, която може да ни гали като летен бриз, но може с един повей да ни унищожи. Разумната енергия, която е давала път на мореплаватели и умопомрачителната сила, която е заличавала всичко по пътя си. Граничещият с паническа безнадеждност глас на вокала едновременно  ни извисява и приземява, а музиката на Trysth открива пред нас безкрайни хоризонти, които можем да достигнем единствено яхнали Вятъра.
През втората половина на 2013 групата записва дебютния си албум „Soulchambers“, който предстои да излезе през есента на 2014.

Setlist Trysth
1. Live Intro
2. Ordeal Vision
3. Sever The Stars
4. Weeping Orbits
5. Undying

В дълбините на Океана ни потапят Obsidian Sea с техния традиционен дуум в духа на добрите, стари Candlemass и Memento Mori. Събират се през 2009г. До сега имат в дискографията си записани, едно демо (2010) и един албум „Between Two Deserts“ 2012г., съдържащ девет композиции и издаден чрез Solitude Productions. Чисти, драматични вокали и брилянтни сола се леят на фона на двуглав дракон, който според стар английски манускрипт („The Theatrum Chemicum Britannicum“ от 1652) изобразява раждането на Хермес и алхимичния дракон. Двойният дракон е символ на мъжкото и женското начало, едната му глава е обърната към Слънцето, другата към Луната, сливането на Знанието (Хермес) и Любовта (Афродита), изобразяващ Философския камък, който не само превръща всички метали в злато, но и лекува всички болести, пречиствайки душата. Точно както Водата, първичната и първата стихия завладяла в древни времена Земята е способна да отмие и пречисти всичко по пътя си и да стане люлка на Живота.

Музиката на Obsidian Sea наистина пречиства, отмивайки бавно, такт след такт чернилката натрупана някъде дълбоко в едно потънало в паяжини кътче, което всеки от нас пази само за себе си. Мощта на океана е укротена до ласкавото докосване на топъл извор, който насища жаждата за красота и безбрежност. Композициите, които използваха за своя ритуал са от предстоящият им втори албум (затова някои от тях нямат имена все още), който в момента се миксира и носи работното заглавие  „dreams, illusions, obsessions“. Укротителите на Водата се надяват до началото на следващата 2015г. той да е факт.

Setlist Obsidian Sea:
1. The Trial of Herostratus
2. -неозаглавена_
3. Child In The Tower
4. Mulkurul
5. -неозаглавена-
6. Three Water (кавър на Paul Chain)
7. Red Fog

Огънят… Онзи древен Бог и Сатана, плашел древните преди да го укротят. Онази извечна Стихия, която може да роди сама себе си и едновременно да създава и да руши. Докосва ни с майчински нежната си топлина, за да ни хвърли в огнения Пъкъл на бушуваща, неизказана страст, граничеща с лудост и самоунищожение. Или с една дума…UPYR. Качват се на сцената заляти от светлината на червени прожектори и изгряващо Слънце, под звуците на интрото им  „Hymn to Pan„, композирано по едноименната поема на Алистър Кроули. След което на видеостената тече интерактивно шоу, представящо колаж от стари хорър филми. Всеки кадър е подбран и специално монтиран за да отговаря тематично на музиката и текстовете им. Призоваваме Господаря на Огъня с „Welcome to the Ritual“, който в същността си е бил носителят на Светлината, преди някой да внуши в нас апокрифния страх, че мощта му носи зло. Boro Brodnik ни превежда през кошмарите на собствената си инсомния с „Into the Tunnels of my Sleep“. Кадри от култовия „Nosferatu“ се сменят на фона на кавъра „Venus in Furs“.
Перверзно богохулство, провокиращо даже и най-смелите фантазии. Злокобна красота на танцуващи около своя огън, вещици. Топлината ни обгръща малко несигурно, но настойчиво. Романтичен копнеж, който избухва в неукротима и неконтролируема сласт. Малко пламъче, което дава топлина и надежда, гонейки самотата, отприщило се в миг в смъртоносна стихия, която те обгражда, обгръща и само след миг си в безнадеждната безизходица на собствените си страхове и въжделения. Символ на тайното знание и на живота на душата след смъртта, на домашното огнище, но и на еретичните клади. Огънят е искрицата, която ни дава вкуса към живота и разделя Мрака от Светлината. UPYR ни потапят в своя мрак, за да ни дадат светлината на Огъня. Изтръгват от нас всички чувства за да ни хвърлят в пожара обсебващи желания.
Сет листа им включваше пет композиции, а съвсем скоро ще имаме възможността да ги видим отново като съпорт на френските пост-блекове CELESTE. Като се надяват „Събирането на Елементите“ да се превърне в традиционно събитие.

Setlist UPIR:
1. Altar of Necrotic Karma
2. Welcome to the Ritual
3. Into the Tunnels of my Sleep
4. Venus in Furs (Velvet Undergraund cover)
5. The Rice of the mighty Tyran

Една вечер изпълнена с мистика и красота отмина, но няма да потъне в забвение.
„Четирите елемента са на лице, но за сливането им е необходим дух(петия елемент). Петият елемент, това сте вие.“ – споделиха UPYR преди концерта. Аз ще допълня, петият елемент сте и вие, музикантите, които представихте пред нас изкуството си и ни въвлякохте в собствените си неповторими светове. Защото всеки от нас, зрителите, малко или много принадлежи към някоя от Стихиите, но вие бяхте обединяващият елемент, който ни събра там и ни подари тази уникалност. Искрени благодарности за страхотната организация, перфектното озвучаване и за това, че направихте тази мистерия реалност!

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото