TENHI се завръщат с нов албум

Финландските магьосници Tenhi се завръщат с нов албум! Седемнадесет години след появата на шедьовъра „Maaäet“ и дванадесет от излизането на „Saivo“, музикантите анонсират появата на новата си творба, озаглавена „Valkama“ („Harbour / Shelter“).

„От декада на полумрак, финският колектив Tenhi се завръща към светлината с текстово видео към песента „Saattue“ („Convoy“) като първи сингъл от предстоящия албум „Valkama“ („Harbour“/“Shelter“), който е планиран за издаване на 9 юни тази година.

Паралелно с появата на „Valkama“, достъпен за продажба ще бъде и лимитиран слипкейс бокс-сет с твърди корици, озаглавен „Collected Works 2023“. Бокс-сетът ще съдържа записите на Tenhi от 1997 до 2023 година, отпечатани на 14 плочи, включително и „Valkama“, като по-голямата част от които са ремастерирани, както и 5 двустранни арт принта с размер 30 х 30 см. „Collected Works 2023“ ще бъде издаден в две версии – едната ще е с черни плочи, лимитирана до тираж от 300 бройки, а втората – с прозрачни плочи, лимитирана до 200 бройки.“

Tyko Saarikko коментира: „Горди сме да представим текстовото видео към откриващата песен „Saattue“ от предстоящия ни нов албум „Valkama“. Работихме дълго по този запис, но най-накрая открихме убежището, „Valkama“, което търсихме. Изображението, стоящо на заден план във видеото всъщност е обложката на албума. Наистина ни хареса да направим така, че артът да оживее, използвайки простички, но ефективни средства като светлина на свещи и истински дим, които му придават много по-свръхестествено усещане.“

„Когато нощта се спусне над субполярните пейзажи на страната на хилядите езера, в полумрака на гори и блата, воалите между реалност и отвъдното изтъняват. Това са времената, в които историите като „Приказката, която никога не е била“ се промъкват в текстовете и музиката на Tenhi.

Със своя шести албум „Valkama“, чието заглавие се превежда като „убежище“ или „подслон“ освен останалите значения, финландците изначално започват да разказват за пътуване, което е било замислено като приказка. Историята е за пътуване в горящо, разкъсвано от война селище и преминаването през мрачни води към острова на мъртвите. Във финския фолклор този остров се нарича „Verisurma“ (мястото за тези, които са изстрадали кървава смърт). Това е мястото, където живеят онези, загинали във война или биват убити с острие и които завинаги са проливали кръв на бреговете му.

И все пак, по време на десетте години, в които Tenhi работят по албума, нашата реалност започна да кърви към отвъдното със свои собствени ужаси и войни. Година след година музикантите чувстват че тяхната история все повече и повече се превръща в реалност, докато не се стига до момента, в който групата решава да промени посоката.

Въпреки че отгласи от оригиналната творба все още са доловими в крайния резултат и видими в обложката, сега албумът сякаш е по-хармоничен и успокояващ, дори по-ярък. Пътуването от този свят към отвъдния е по-абстрактно и умиротворено, докато все още пресича мрачни води, но след десетилетие Tenhi откриват пристанището, наречено „Valkama“.

Преходът на историята, както и дългото пътуване, което бандата поема, за да достигне подслоняващия пристан са отразени в артуърка на „Valkama“ – стара дървена лодка служи като метафора за различни значения като например плавателен съд, кофчег, утроба, подслон, промяна и самото пътуване.

Финландците едва ли биха могли да изберат по подходящо име за групата. Тази стара финска дума означава човек, който е „старейшина“ или „шаман“. И докато шаманите на древните фински номади са пазачи срещу, но и медиатори между техните общества и духовен свят, Tenhi да музикалния еквивалент на лиминална сила между дарк фолк, фолк рок и дори достигането до обикновено наелектризирания свят на метъла. Последното предизвиква сравнения с Wardruna и Heilung, но по-скоро в спиритуалистично значение, отколкото като стилово сравнение.

Tenhi са създадени през 1996 година от китариста и вокалист Tyko Saarikko. Няколко години по-късно се присъединява Ilmari Issakainen и двамата оформят креативното ядро на проекта. След самостоятелното издаване на демото „Kertomuksia“ (1997) и мини албума „Hallavedet“ (1998), финландците незабавно привличат погледите с дебюта си „Kauan“, излязъл през 1999 година. Музикантите започват новото хилядолетия с още един мини албум, озаглавен „Airut:Ciwi“ (2000), последван от поредица от пълноформатни записи – от „Väre“ (2002) през „Maaäet“ (2006) и от „Airut:Aamujen“ (2006) към „Saivo“ (2011).

С всеки нов албум финландците продължават да привличат отдадена маса почитатели, идващи като фенове на различни музикални стилове. От самото си начало Tenhi комбинират акустични инструментали и традиционен вайб със структури, основани на съвременната рок музика. Докато предходният запис пълноформатен запис „Saivo“ се цели повече в ембиънт стилистика и панорамно саундтрак звучене, „Valkama“ се завръща към по-песенно ориентиран подход, въпреки че песните запазват епичен и криволичещ формат.

„Valkama“ идва с характерния фински копнеж и меланхолия, но въпреки доловимия мрак, Tenhi предлагат музикален изход от ужасите на модерния свят. В сумрачния свят на Севера, „Valkama“ е утехата на хоризонта, обещаваща подслон и умиротворение.“

Песните в албума са:

01. Saattue
02. Kesävihanta
03. Valkama
04. Rintamaan
05. Rannankukka
06. Laineinen
07. Hele
08. Ulapoi
09. Elokuun Linnut
10. Sydämes On Tiel
11. Veden Elein
12. Aina Sininen Aina

Състав:
Tyko Saarikko: вокали, китара, хармониум (орган) и пиано
Ilmari Issakainen: китара, пиано, барабани, бас и бекинг вокали
Tuukka Tolvanen: бекинг вокали
Inka Eerola: цигулка
Janina Lehto: флейта и бекинг вокали
Jaakko Hilppö: бекинг вокали

Гости:
Miika Vuoristo: виола в „Ulapoi“
Jussi Lehtinen: бекинг вокали в „Ulapoi“
Paula Rantamäki: бекинг вокали в „Kesävihanta“ и „Aina Sininen Аina“

Албумът е записан и смесен от Tyko Saarikko, Ilmari Issakainen и Tuukka Tolvanen в UTUstudio (2014-2022).
Мастерингът е направен от Tyko Saarikko, Ilmari Issakainen и Tuukka Tolvanen в UTUstudio.
Допълнителен мастеринг: Markus Stock / Klangschmiede Studio E (2022)

Обложка и лейаут: Tyko Saarikko

„Valkama“ излиза на 9 юни чрез Prophecy Productions и ще е достъпен във формат дигислийв диск, още като артбук в 36 страници със стандартен и бонус диск, както и на двойна плоча в различни разцветки.

Сингълът „Saattue“:

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото