SWALLOW THE SUN – Songs from the North I, II & III (2015)

swallow the sun songs from the north 1,2&3 2015

 Албумите са доста различни един от друг, но същевременно оформят едно цяло нещо. Първият с респект към традициите на SWALLOW THE SUN, вторият – красив и акустичен и третият – пътешествие в дебрите на тъмния дуумаджийски свят. Затова и ние от METAL HANGAR 18 решихме да разгледаме творбата като три отделни албума. Затова се погрижиха нашите автори WildChild, Blekinge и Hyperion.

WildChild
за “Songs From The North I“: Първата част на албума е точно това, което всеки един фен на SWALLOW THE SUN може да очаква от тях. Откриващата “With You Came The Whole Of The World’s Tears“ разказва историята на една злочестна любов, накарала целия свят да плаче. Продължаваме с мрачната и зловеща “10 Silver Bullets“, която е една идея по-тежка от останалите песни в тази част на албума.

 “Rooms And Shadows“ е интересно съчетание между музиката на AMORPHIS и дуум елементите на SWALLOW THE SUN и грабва слушателя още от самото начало. Последвалата “Heartstrings Shattering“ е изящна балада, в която няма как да не отбележа емоционалната композиция, която раждат прекрасните китари и вокалните изпълнения на Mikko и гост-вокалистката Aleah. Красота. Съвършенство.

 “Silhouettes“ носи едно зимно и по-самотно настроение, което захвърля слушателя в бездната на Ада. От своя страна, “The Memory Of Light“ е една по-лека и нежна ария, един звездопад на нощното небе, който е изоставен от светлината. Чрез огньовете на вчерашния ден и ада на утрешния, спомените от светлината са всичко, което тази песен оставя след себе си.

 Една от по-запомнящите се песни в творбата е “Lost & Catatonic“ и е сполучлива комбинация между тежките и чисти вокали, която превръща песента в перфектния мрачен и дуумаджийски мелодет трак. Първата част от това съкровище завършваме с тъжния патос “From Happiness To Dust“, който ни кара да разперим своите крила в тъмнината, за да полетим към красивия и меланхоличен сън.

 “Songs From The North I“ е съвършената творба, която респектира традициите, които SWALLOW THE SUN са си поставили. Меланхолия, родена от мрачните и зловещи мелодет песни, които се съдържат тук. Изящност. Безспорно едно от най-добрите попадения за 2015г. Повече няма какво да кажа.

Оценка: 10/10

Blekinge за “Songs From The North II“: Изпълнена с мелодични импресии, втората част от тройния албум на SWALLOW THE SUN ни потапя в мразовитата зима, обвива ни с ледения си воал. Инструменталът “The Womb of Winter“ пренася слушателя далеч, в суровия Север, където властват снегът и неукротимите ветрове. Въздухът е изпълнен с невидими ледени кристали, а животът е затихнал. С “The Heart of A Cold White Land“, бялата пустош е всичко, което погледът ни може да обхване. Сами сме, единствено с копнежите по мъртвото лято и спомените, отишли си с него. Но всичко това губи значението си, защото зимата вече е тук. “Songs From the North“, песента чието заглавие носи и целият албум е именно в тази част, показваща същността на творбата, и разбира се, най-вече на зимата – това е разказ за красотата на полярните нощи, живота, проправящ си път през мъката, страданието, непроходимите гори и замръзналите езера. Там чуваме и прекрасните вокали на Sarah Elisabeth Wohlfahrt, нотка, загатваща за онази нежна страна на зимата, за която все по-рядко се сещаме .

 Дълбока, меланхолична и мрачна – тази част съдържа осем песни – 2 от които инструментали (“The Womb of Winter“ и “66°50’N, 28°40’E“). Тя е изцяло посветена на величествената и необятна природа на Севера. Слушайки я за един кратък момент, светът спира, и тогава можем да съзерцаваме изкуството на студа. Най-любимото ми, що се отнася до тази част, е че предизвиква онова усещане, което си намира закътано място в съзнанието, дълбоко скрито до настъпването на студените месеци, когато отново ни обгръща омагьосващата атмосфера на зимата.

Оценка: 10/10


Hyperion
за “Songs From The North III“: Слънцето залязва печално, скрито зад спускащата се пелена от облаци. Жизнерадостните цветове напускат света, а студената целувка на зимата оставя своя отпечатък върху него. Вече има само пустотата, сивотата… и гробовното грачене на гарвани, накацали по клоните на мъртвите дървета.

 Романтично-релаксиращата акустична атмосфера от втората част на трилогията вече е заместена от сковаващия мраз на спускащата се зимна нощ. Нощ, в която няма надежда или топлината на лагерен огън… само меланхолия, безнадеждност и мрачно пътешествие в самотния свят на погребалния дуум .

 SWALLOW THE SUN винаги са се славели с невероятни текстове, но в  “Songs Of The North part III надхвърлят всичко, което са творили досега. Всяка песен разказва различна приказка, коя от коя по-тягостна – история за син, който пристига твърде късно, за да се сбогува с умиращия си баща (“7 hours late“) или пък последната изповед на човек, загубил всичките си надежди и потънал в прегръдката на агонията (“Abandoned By The Light“).  Малко записи могат да достигнат атмосферата на това издание, която носят глъхнещите църковни камбани, минималистичните клавири, казващи толкова много, виещият северен вятър, грегориански песнопения.

 “Songs From The North III“ е явление, което не може да бъде описано изчерпателно, а трябва да се изживее – по възможност в тъмна стая, насаме. С чиста съвест мога да кажа, че няма какво повече да искам от този албум, и искрено благодаря на групата за прекрасните петдесет минути.

Оценка: 10/10

Swallow The Sun 2k15

SWALLOW THE SUN в момента са:
Mikko Kotamäki – Вокал
Juha Raivio – Китара
Markus Jämsen – Китара
Matti Honkonen – Бас
Aleksi Munter – Клавири
Juuso Raatikainen – Барабани
Kai Hahto – Барабани*

*Kai Hahto не е изпълнявал барабаните в този албум на групата, както и не изнася концерти с тях, поради факта, че в момента замества Jukka Nevalainen в NIGHTWISH. Въпреки това, той не е вън от групата, а бива заместван от Juuso Raatikainen.

 “Songs from the North I, II & III“ излезе официално на 13 ноември чрез Century Media Records.

Списък с песни и обложка:

Songs From The North I“:
01. With You Came The Whole Of The World’s Tears
02. 10 Silver Bullets
03. Rooms And Shadows
04. Heartstrings Shattering
05. SilhouettesSwallow The Sun - Songs From The North I,II&III (2015)
06. The Memory Of Light
07. Lost & Catatonic
08. From Happiness To Dust

Songs From The North II“:
01. The Womb Of Winter
02. The Heart Of A Cold White Land
03. Away
04. Pray For The Winds To Come
05. Songs From The North
06. 66°50 ‘N, 28°40 ‘E
07. Autumn Fire
08. Before The Summer Dies

Songs From The North III“:
01. The Gathering Of Black Moths
02. 7 Hours Late
03. Empires Of Loneliness
04. Abandoned By The Light
05. The Clouds Prepare For Battle

 

  1. #1 написан от Danny Carey (преди 4 години)

    3 десетки, сериозно? Някой здраво се е напушвал, докато е слушал трите албума.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото