„Страхотно е, когато сцената се развива и младите групи получават подкрепа“ – интервю със Stef Dimou от PURPLE DINO

4

Stef Dimou, Fuzztastic Planet Festival 2015

Stef Dimou е една от най-колоритните фигури на гръцката музикална сцена. Учи „Електроника и индустриално инжинерство“ в университета в Ксанти, но напук на това е организатор на фестивала Fuzztastic Planet, промоутър в Total Agency и басист в групата PURPLE DINO. Конкретният повод за това интервю са първите два концерти на тежките гръцки рокаджии в България тази седмица. Можете да ги чуете в четвъртък, 19 ноември в малката зала на Mixtape 5 заедно с MUDDY и на 20 ноември на Пост-културната сцена в Пловдив заедно с ЛОПАТАРКА.

Здравей, Стеф! Първият ми въпрос към теб е за името на групата (Purple Dino). Защо динозавърът ви е лилав, да не би да се опитвате да сте нещо между Red Fang и Blues Pills?

Stef Dimou: Ако щете вярвайте, но взехме името директно от анимацията за Флинтстоун. Просто си мислихме, че точно този лилав динозавър е доста забавен, пък и примитивната и монолитна същност на тази анимация доста добре ни пасваше. И така, взехме динозавъра, добавихме малко алкохол и така се получи Purple Dino!

Мислиш ли, че присъствието на толкова много стоунър изпълнители помага или пречи на група като Purple Dino. Изобщо, защо този стил е толкова силен в Гърция?

Stef Dimou: Страхотно е, че има толкова много концерти и толкова хора са намесени – винаги може една млада група да намери подкрепа, да обсъди звука и оборудването си, да получи съвет, да обмени идеи – знаеш как е. Метъл и рок музиката в Гърция винаги са имали доста силна ъндърграунд сцена. Това, което се случи със стоунъра, е че групи като Nightstalker, Planet of Zeus и 1000mods успяха да надскочат това, като създадоха привлекателни рифове и се докоснаха до много повече хора, отколкото рок групите преди тях. И така се получават нещата – виждаш едни готини пичове да свирят шумен, мръснишки рок-енд-рол и сам искаш да правиш същото; хващаш една китара, събираш приятели и започваш да твориш!

3

Stef Dimou заедно със Sativa, Wrong Fest 2015

В един момент се шегувахме, че можем да направим изцяло гръцка сцена на Wrong Fest. Какво мислиш за една българска сцена на Fuzztastic, който се провежда на по-малко от 50 километра от България?

Stef Dimou: Ако музикалната сцена в България продължава да се развива, ще трябва да го направим! Аз не бях особено добре запознат с българската сцена, преди да срещна хората от Threechords Record Store (поздрави на Анелия и Илиас) и Руслан от Wrong Fest. И тогава цял нов музикален свят се откри пред мен. Sativa бяха част от Fuzztastic Planet Festival 2015 и мога да ви уверя, че вече сме се разбрали с още една българска група за 2016-та! Може да добавим и други, кой знае, затова просто следете новините за нас!

Коя е най-лошата сцена, нa която си свирил? Или, ако не искаш да отговаряш на този въпрос – коя е най-добрата?

Stef Dimou: Според мен няма такова нещо като лоша сцена. Може саунд инжeнерът да не е добър или промоутърът да не си свърши работата – и двете неща са ни се случвали. Все пак, трябва да кажа, че най-лошото място където свирим, от гледна точка на качеството на звука, е репетиционната ни – буквално си съсипваме ушите. Мисля, че най-якото място, в което сме свирили е 8ball club в Солун, но се надявам да преживеем още много подобни неща!

Monster Magnet свирят две години поред в Солун. Мислиш ли, че каненето на подобна група ще е добре или лошо за Fuzztastic?

Stef Dimou: Когато говорим за чужди групи на Fuzztastic Planet Festival, ние всъщност предпочитаме някой да свири за пръв път в Гърция. Не защото сме странни типове, а защото искаме да дадем на хората още една причина да пътуват далеч от Солун или Атина. Гледката, къмпингът и всичко останало естествено са достатъчни сами по себе си, но все пак искаме да предложим още нещо уникално на посетителите ни. Естествено, това не може да се случва винаги – тази година поканихме Samsara Blues Experiment, които свирят всяка година в Гърция, но като цяло това е пътят, по който искаме да вървим. Колкото до Monster Magnet или групи от подобен мащаб с голяма фенска маса – не бихме ги поканили. Това би означавало да увеличим цената на билетите, което ние не искаме!

5

Отскоро в Total Volume работите с Tuber, които вече свириха два пъти в София. Какво следва?

Stef Dimou: В момента работим с Tuber по предстоящото им европейско турне, което ще се случи през 2016-та. Също така планираме европейското турне на атиняните от Godsleep и се надявам, че ни предстои още много работа. Преглеждайте страницата на Total Volume във Facebook, защото ще се случват много яки неща през 2016-та!

С всички тези неща, с които се занимаваш, скоро очаквам да направят филм за теб. Разкажи ми нещо за теб, което не знаем!

Stef Dimou: Хаха, това с филма няма да се случи скоро! Имам планове и мечти, свързани, разбира се, с групата, промоутърската агенция, фестивала и подобни неща. И все пак, с много по-голямо удоволствие бих гледал документален филм за Ози или Леми, отколкото за мен! Нещо което не знаете? Ами аз се присъединих към Purple Dino на шега – тогава дори не свирих на бас. Момчетата търсиха нов басист няколко месеца след като бяха започнали да мислят по парчетата и ми казаха: “ти си свирил на други инструменти, ще ти покажем как да свириш на бас и ще дойдеш в групата”. И сега сме тук, един демо запис и един албум по-късно, ще пътуваме за България за пръв път като група… всъщност, това ни е първото излизане извън Гърция, затова сме толкова развълнувани! Ще се видим в София и Пловдив!

Текст: Николай Мареков

  1. #1 написан от Анонимен (преди 4 години)

    Ники, толкова по интересни музиканти и важни хора има в България…

  2. #2 написан от Щурчо! (преди 4 години)

    Този не е българин. къв е проблема. Фестивален организатор, музикален агент, музикант 🙂 Нека има обмен, да се радват децата!

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото