30698780_1630265310361857_4780263116354229037_n Миналата година по същото време приятели ми разказваха за един рок концерт, за който е имало толкова голям интерес, че се наложило да бъде преместен в по-голяма зала. Такива невероятни истории ми разказаха, че ми се прииска да чуя групата, която е свирила. Пуснаха ми няколко песни и така за първи път чух STONED JESUS. Може би не съм единствения, но точно със тази група се запалих по стоунър жанра. Въпреки че никога не бях слушал нещо такова, оцених атмосферата и емоцията в песните и след време се влюбих в целия „Seven Thunders Roar“ на бандата. Дори си обещах, че някой ден ще си взема винил на този албум… Е, една година по-късно ни се даде възможност да гледаме не само триото STONED JESUS, но и мореплавателите SOMALI YACHT CLUB. Очертаваше се невероятен концерт, но за жалост, вторите отпаднаха месец преди събитието да се състои. За щастие, познатите ни THE FLYING DETACHMENT с радост поеха нелеката задача да са подгряваща група.

 

 На 13 май пристигаме в що-годе пълната зала и решаваме да видим на какво са способни българските музиканти. THE FLYING DETACHMENT са група, която свиреше с удоволствие и има амбиции да стане по-голяма. Освен хубавите песни и ясното открояване на инструментите (особено на баса), самата група имаше подходящата харизма. Точно тази харизма, която ти трябва на стоунър концерт. Играеха си с ритъма и темпото – както те унася и те отпуска, така в следващия момент те кара да куфееш. THE FLYING DETACHMENT показаха, че дори да са на сцената и да свирят, то те все пак не са се взели за нещо повече от феновете си, а ги считат за равни, което постигна едно голямо сближение между хората. Изпълнението на THE FLYING DETACHMENT направи така, че да изгрее едно хубаво слънце за част от феновете в дъждовна София. Тази година музикантите ще извадят своя дебютен албум и това далеч не беше последния концерт, на който ще ги видим.

 STONED JESUS бяха позакъсняли и им се наложи да направят бърз саундчек преди да стартират своя сет, но не мисля, че имаше много хора, които да бяха против… Преди да започнат с „Rituals of the Sun“ обаче, си пролича, че групата не беше кой знае в колко добро настроение. Добре, че залата се беше понапълнила, защото многобройната публиката беше тази, която успя да накара музикантите да се усмихнат. След бойните призиви украинците решиха да изпълнят нова песен, която ще бъде включена в предстоящия им четвърти албум. Парчето беше меко казано интересно и ни даде представа в каква посока са се насочили музикантите. Танцувалната „Electric Mistress“ раздвижи цялата зала, а публиката беше повече от доволна да чуе песен от гениалния „Seven Thunders Roar“. Лидерът на бандата Igor Sydorenko сподели, че им се е наложило да пътуват през едни от най-лошите пътища, които някога са виждали, за да дойдат да свирят в София, но и допълни, че усилията определено са си стрували. Толкова много прекрасни души присъстваха на концерта, че групата нямаше как да се чувства недооценена. Украинците получаваха безброй много аплодисменти между песните сякаш са били чакани от години. Върнахме се назад в миналото с ударната „Black Woods“ и продължихме с още едно ново парче, озаглавено „Water Me“. Също като предната нова („Hands Resist Him“), тази песен загатна, че следващият албум на STONED JESUS ще се окаже най-интересният им досега, поради включването на толкова нови елементи и идеи в песните. Градусите се повишиха най-много на хитовата „Here Come the Robots“. Феновете подскачаха неуморно, а някои дори не се поколебаха да скочат от сцената и да сърфират над тълпата. Бандата се оттегли за кратко само за да се подготви за най-дългоочакваното парче, а именно „I’m the Mountain“, която като че ли се превърна с времето в химн на STONED JESUS. Атмосферата по време на изпълнението бе уникална, а емоцията пред сцената неописуема. И как няма да е като на сцената свириха толкова харизматични музиканти. Басистът Sergey Olegovich не спираше на радва публиката, както с присъствието си, така и с уменията си на бас китарата, а барабанистът Dmitry Zinchenko, който се присъедини към бандата миналата година, показваше неоспорим талант зад касите. След края на магическото ни пътешествие в земите на любовта украинците се поклониха и по усмивката им ни стана ясно, че ще се завърнат на българска земя.

Сетлист:

01. Rituals of the Sun
02. Hands Resist Him
03. Electric Mistress
04. Black Woods
05. Water Me
06. Here Come the Robots

Бис:
07. I’m the Mountain

 Невероятна емоция, невероятна атмосфера, невероятен концерт. Издигащите се банди могат само да мечтаят за такава обичлива и лоялна публика, каквато STONED JESUS имат у нас. Още ми е странно, че имаше толкова много хора по време на шоуто. Изглежда, че феновете на стоунър жанра в България изобщо не са малко на брой и дори се увеличават с времето. Да се надяваме, че същата тази публика ще видим и на предстоящите концерти на MARS RED SKY и SOMALI YACHT CLUB, защото творчеството на тези групи е нещо много повече от обикновена хубава музика.