Spring Carnage III

12 март 2016 година- Grindhouse Skateclub

Пролетно събуждане съпроводено с истинска сеч.

Напоследък пролетта малко се изниза, въпреки това и в двата случая се бях подготвила с добро настроение и много жар. Денят беше събота, а на вън беше леко дъждовно, което показа че ще ни върви по вода към Grindhouse. Времето в такива моменти никога не е фактор, а събитието към което сме се насочили.

Spring Carnage е една чудесна пролетна традиция, която винаги събира не малко групи на сцената, с които истински да се забавляваме. Миналата година имах възможност да присъствам на второто издание, което много ме зареди и вдъхнови относно българската сцена и групите, които се представиха тогава. Аз лично нямах търпение за таз годишното издание, защото в неговата програма имаше много хубав избор и най-вече интересен на банди, включително и две от тях, гости от Македония. Групите, които се включиха в трето издание на Spring Carnage са:

Citizen Erased
Apotheosis (Македония)
JFT 
Short Fuse Hero (Македония)
Never Prey
Khanъ

1004497_1031258100280028_8676531922449366320_nПърви на сцената, без закъснение, се качиха от Citizen Erased. Млади, енергични и с доста голям хъс подхождат към своята музика. Групата зарадва своите почитатели и с нови тениски, които бяха предоставени на място и всеки, който желаеше си закупи от тях. Както знаете в началото винаги малко по плахо започват концертите, хората все още си взимат питиета и по етапно се разгряват. Въпреки, това пред сцената вече стояха първите ентусиасти, които бурно подкрепяха групата. Citizen Erased  дадоха всичко от себе си и съвсем не разочароваха хората. Групата започна с най-новата си авторска композиция, песента Barbie Syndrom”. Останалите песни, които чухме бяха: Snow in March, Requiem, Messy, Medicine. Не мога да не спомена, че имаха технически проблем на сцената, поради което малко им се удължи сет-а ,но групата бързо се справи и отстрани проблема. Изпълнението им беше живо, мелодично, настройващо подобаващо за следващите банди.

А коя е следващата банда? Специалните гости от Македония в лицето на Apotheosis. Много интересен подбор на име, това беше първото ми впечатление още преди да чуя тяхната музика. Звучи доста внушително, групата бързо се качи на сцената след кратката почивка и без много да се бавят започнаха. За първо слушане не бяха никак зле, групата също имаше техничен проблем, което малко ги забави след първата песен и звука като цяло не беше много чист. Това до някаква степен ми попречи да вникна хубаво в тяхната музика и изпълнение. Надявам се обаче да имам възможност занапред при тяхно следващо гостуване и да ги чуя отново. Групата все пак даде своя максимум, имаше комуникация с българските фенове и съответно хората много ги подкрепиха в тяхното изпълнение.

След вдишване на малко свеж въздух, сцената беше разцепена от  рап кораджиите от JFT.

10294406_1031258593613312_6472022041364312375_n

Силно и бързо още с качването на сцената (рампата) купонът директно започна. Вече много добре познати на българската публика, много хора се събраха пред сцената, клубът изцяло се запълни. А JFT единствено продължаваха да покачват нивото и емоцията сред хората. Всички скачаха, пееха, всеки с неговите си движения. Нямаше как да не изпълнят емблематичните си парчета като „Стомашно-чревен трак”,Кръговната на живота” и много други. Изпълнението им беше изключително динамично, допринесоха с много силни емоции на публиката и това веднага се усети. Групата умее да приковава вниманието и да отпуска хората така,че те да се забавляват заедно с тях. Звукът вече беше много по-добър, или поне по мое усмотрение. Мисля, че след тяхното изпълнение вече от клуба официално излизаше дим и хората нямаха търпение за малко въздух, но най-вече за още повече музика.

След тяхното изпълнение, което колкото динамично и живо беше, толкова и бързо и неусетно мина, успях да взема няколко мнения от хората, които присъстваха. Две от тях може да прочетете тук:

Здравейте, защо избрахте тази вечер да присъствате на събитието Spring Carnage? С какво привлече вашето внимание и има ли конкретна група, за която сте тук?

Радина:  В момента не се намират толкова лесно добри групи в ъндърграунд общността и трябва наистина човек да преслуша доста от тях на живо, за да отсее качественото. Тази вечер много ми допаднаха групите, които са се събрали, мястото също и определено не исках да пропускам такъв концерт. Според мен групите като тези заслужават повече внимание и аз лично дойдох най-вече да подкрепя Khanъ, Jft и Never Prey. Слушах някои от тях миналия месец на Valentine`s Massacre и нямах търпение да чуя отново.

Поли: В момента младите групи изключително много израстват и виждам все повече момчета, които се стараят да правят все по готина и нова музика. Аз също бях на изданието на Valentine`s Massacre  в Пловдив и София. Беше адски хубаво да видиш толкова много млади групи, които да се представят наистина добре. Тук съм заради Khanъ най-вече, но подкрепям и всички останали. Важно е да им показваме наистина нужното внимание, за да продължават да се развиват и да има повече такива събития.

вИ отново се връщаме в клуба, защото на сцената са вече вторите гости от Македония- Short Fuse Hero. Бързо грабнаха вниманието на публиката и започнахме да се раздвижваме. Хардкор дошъл директно от Скопие- буйни, енергични, с много хубаво и стегнато изпълнение. На мен лично ми направиха доста добро впечатление, като за първо слушане. Това, което успях да чуя и видя наистина ми хареса, а както видях и на хората около мен. Българската публика остана доста доволна и съм повече от сигурна, че това няма да  им е последното гостуване у нас.

След като момчетата слязоха от сцената, аз успях да взема още няколко мнения от публиката, като отново ви представям две от тях:

Здравейте, защо избрахте тази вечер да присъствате на събитието Spring Carnage? С какво привлече вашето внимание и има ли конкретна група, за която сте тук?

Боряна: Нямах планове да ходя тази вечер на концерт, но случайно попаднах на този и понеже тук никога не съм се разочаровала от концертите, които са се случвали, реших да дойда.И естествено останах приятно изненадана, нямам конкретна група заради която да съм тук, наслаждавам се цялостно на всичко, познатите които видях, групите които слушаме, супер яко е събитието.

Мария: Българската сцена не е чак толкова голяма, така че когато се случват свежи събития гледам да съм винаги на линия. Всички се знаем, имам доста приятели музиканти и знам колко трудно им е без подкрепата на феновете, за които в крайна сметка правят това. Тук съм за всички  групи и се радвам много да ги чуя заедно на сцената тази вечер.

И отново притаяваме дъх, защото вечерта напредва значително, а на сцената се качват Never Prey. След завръщането им на Valentine`s Massacre тази година, са натрупали изключително много енергия, която определено се изсипа с първата песен, която изсвириха. Силен бийтдаун, силни удари в погото, публиката, тотално избухване. Погледът ми към сцената беше доста замъглен от постоянното движение на хората около мен. Музиката им буквално идва със силни ритници и юмруци и само подготвените оцеляват. Адски добро изпълнение, групи като тях казват достатъчно с музиката си и можеш да чуеш и видиш това, което се случва единствено на живо. Вечерта наистина сериозно се нажежи след тяхното изпълнение, което тотално ни откъсна главите.

Кратка почивка, но не много дълга, защото вече преливахме от нетърпение за последната група на вечерта- Фолкор юнаците от Khanъ!

1069930_1031259746946530_1666380740969442156_n

Прорязвайки вечерта към своя край, те се появиха на сцената със цялата си сила и енергия,за да ни накарат отново да затаим дъх.

С започването на интрото им на сцената излезе кукер с много атрактивна маска, който да покаже една много хубава българска традиция, която точно в момента се случва в страната. Много добре замислено и представено на сцената.

Силно начало, още по-силно към своя край. Емоцията с Khanъ е винаги много специална, тази фолклорна нотка няма как да не ти влезе под кожата, няма как да не те разчувства, а самата им музика и енергия няма как да не вдигни адреналина. С тях се връщам към планината и към нашите корени. Всеки човек пееше с тях, беше бурно, диво и много силно за край на вечерта. Чухме песните от дебютният им албум „Знамение”- Пепел, Чума, Гарван, Небе, както и песни от тяхното ЕП „Правда”- Правда и Жертва. Групата също остана за малко по удължен сет, но това беше неизбежно, всички хора скандираха и те трябваше да останат за две последни песни- Домачине и Павле ми пие. Хорото  отново се зави в клуба, а накрая дори част от хората се пренесоха на сцената. Задружно, юнашко, за пореден път на много високо ниво, добра комуникация и сценично присъствие, изпратихме вечерта с Khanъ.

Благодарна съм на всички групи, които дадоха всичко от себе си за да посрещнем пролетта подобаващо. Пожелавам им така да им върви цялата година, дори още по-добре и най-вече по вода без никакви препятствия.

Spring Carnage ||| официално приключи, да се готвим за следващата година! Това единствено ни подготви за следващите концерти и събития, които ни очакват. Свежи, нови и адски заредени, такива са хората след събитие като това. Моят репортаж от Grindhouse приключва тук и ще се видим на следващото вълнуващо събитие!

Фотограф на събитието: Цветомира Илиева. Останалите снимки може да видите от галерията на Valentine`s Massacre.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото