Sounds Of The Ages || – ANATHEMA

На някого да му се пътува и да са му омръзнали концертите в София? Кратката смяна на обстановката винаги е полезна и концертът на Anathema в Пловдив беше чудесен повод да закрием лятото с разходка с влак. След миналогодишния огромен успех на „Sounds Of The Ages“ с Таря и Пловдивската филхармония, водена от диригента Левон Манукян, дойде време и за втората част на изданието. Спокойният и слънчев град носи същата атмосфера, в която ни потапят последните два албума на групата, и определено бе подходящ избор за място на провеждането.

Малко преди началото излезе г-н Иван Тотев, за да изкаже благодарностите си и да представи великолепната ливърпулска шесторка на вече

Daniel Cavanagh

Daniel Cavanagh

нетърпеливите фенове. Филхармонията зае местата си и членовете на бандата се появиха на сцената. Untouchable, Part 1 бе първата песен, с която музикантите омагьосаха Античния театър. „Когато преди 2 години бяхме тук, си казахме, че трябва да заснемем DVD в България!“ – бяха думите на Daniel и е очевидно, че групата държи на плановете си, защото DVD наистина ще има, както разбрахме малко преди събитието. Половината песни от сетлиста бяха от последните два албума, а останалите бяха най-големите класики, които публиката видно обожаваше. Китаристът Daniel Cavanagh непрестанно се забавляваше с феновете, като ги караше да пляскат и пеят.

Lee

Lee

 

Lee Douglas винаги има своя звезден миг на концертите и това определено е А Natural Disaster – както винаги чувствена и изпълнена с нежност, тя покачи нивото на романтиката до толкова, че ако някой случайно наминаващ антиромантик бе попаднал там, линейката отвън щеше да си има работа. Радващо е, че в последния албум нейните участия са много повече и през онази вечер се насладихме на по-честото й присъствие на сцената. Стотиците блещукащи светлини от запалки и телефони по традиция озариха допълнително цялата картина. Точно това се случи и на концерта в зала ‘ България ‘ преди две години. Само че си нямахме заря, но пък за късмет този път и това се случи. От нищото в небето пропукаха многоцветни светлини, Vincent веднага изшътка да се спре музиката и всички зяпнахме дружно сякаш за първи път наблюдаваме подобно нещо. „ Такива моменти се случват веднъж в живота „ – каза той, но без да откъсва поглед от небето. И беше прав, защото точно като по поръчка, това беше още един специален момент, който ще бъде запечатан завинаги.

Daniel, Левон Манукян и Jamie Cavanagh

Daniel, Левон Манукян и Jamie Cavanagh

 

Класическите мелодии на филхармонията се вплетоха перфектно в музиката на Anathema и малко преди края групата ги изпрати с аплодисменти и дълбок поклон.

Заради самото място ли, или пък заради филхармонията, не успяхме да чуем неща от по-тежкия период на групата, което за някои със сигурност е било леко разочароващо. Но сърдитите, рошави метъли отдавна ги няма. На тяхно място сега виждаме едни безкрайно позитивни, лъчезарни и одухотворени хора, които ни призовават да отворим съзнанията си и да приемем красотата на света.. Не можем да знаем дали твърде хубавото е на хубаво. Скоро очаквам да се появи post-rock / ambient / баладичната банда Lifeiswonderful, знае ли човек.. Но важното в случая е, че независимо в какви посоки поемат, те винаги успяват да направят хората щастливи. Гаранция за това ви давам с отзивите на всеки минал покрай мен на излизане от Античния театър – всички повтаряха като под хипноза: „ Беще страхотно! „

Можем само да благодарим на кмета на град Пловдив – Иван Тотев и Тангра Мега Рок за незабравимото представление, което изнесоха за нас британците.

Снимка за спомен с публиката

Снимка за спомен с публиката

Пропусналите ще имат възможността да се ядосват още повече, а посетилите концерта ще могат, макар и през екран, да се върнат отново в тази незабравима нощ и да се пренесат в онзи свят на „крехки мечти“, които се превръщат в реалност..

 Всички останали снимки – в ГАЛЕРИЯТА на Metalhangar18.

 

Сетлист на ANATHEMA:

1. Untouchable, Part 1

2. Untouchable, Part 2

3. Thin Air

4. Dreaming Light

5. Lightning Song

6. The Storm Before the Calm

7. Everything

8. A Simple Mistake

9. The Beginning and the End

10. Universal

11. Closer

12. A Natural Disaster

13. Deep

14. One Last Goodbye

15. Flying

16. Fragile Dreams

Encore:

17. Panic

18. Emotional Winter

19. Internal Landscapes

Encore 2:

20. Fragile Dreams (rock version)

 

Репортаж : Desolation_song, MinorHeaven

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото