Sea Of Black Festival 2016 – лятната традиция продължава

 И тази година, на 6-ти август, морската 13728933_10205424034155034_5181713066064958037_nградина в Бургас бе разтърсена от звуците на българския Sea Of Black Festival. За четвърта поредна година се събираме пред Летния Театър на по бира и среща с приятели, очаквайки отварянето на вратите, зад които ни очакваха осем страхотни групи! Специално за това ежегодно събитие, организирано от Шиваров и Бабата, в града на трите ленти бяха дошли фенове от цяла България – едни от столицата, други от провинцията… Но това няма особено значение, защото всички там бяхме обединени от любовта към тежката музика, а най-доброто предстоеше!

 Бабата беше обещал, че докато той организира фестивала, платен вход няма да има. Традицията се запази. Летният Театър се пълнеше лека-полека, а на сцената се подготвяше да излезе първата група за вечерта (нищо, че беше около 16:00 следобяд). Това бяха местните алкохолици АЛКОФИЛИЯ, доказали се със своя кросоувър траш още от преди 20 години. Докато бандата забиваше своята смесица от пънк и метъл от единствения им дългосвирещ албум „Живот ли е трезвеността“, първите чаши вече се пълниха с бира – колко по-подобаващо?? Както всяка година, в ъгъла на Летния Театър се продаваше разнообразен мърч на бандите. Тазгодишните фестивални тениски също бяха на лице – с нов вид, по-готини и по-свежи от всякога. Всеки, който желае да подкрепи събитието по някакъв начин, винаги може да го направи, като си закупи една от тях. Хем допринасяш малко за бъдещето на фестивала, хем оставаш с хубав спомен от него. Хората, облечени с фестивални тениски от минали години също бяха радост за очите. Въпреки малката публика и отсъствието на главния вокалист на групата, се разделяме с АЛКОФИЛИЯ единствено с добро. Да се надяваме, че до края на година ще видим повече работа върху втори нов албум и по-малко алкохол. И обратното е вариант…

 Следващи бяха дет метълите DAY OF EXECUTION от морската ни столица. Много от нас не очакваха кой знае какво, докато не прозвучаха първите китарни рифове. Каквото и да говорим, DAY OF EXECUTION само в рамките на 2-3 минути разбиха представите на хората, които не ги бяха чували. Варненците буквално унищожаваха, разбиваха, тъпчеха и мачкаха всичко по пътя си! На запис може да не звучат така, но на живо безмилостните вокали плашеха хората в морската градина, а рифовете караха всеки дет метъл фен да куфее, дори да не знае песните! Всяко едно парче, което изсвириха DAY OF EXECUTION, само по себе си беше могъщо и брутално. Самите DAY OF EXECUTION бяха могъщи и брутални! Имах чувството, че ако някъде там съществува антипод на рая, щеше да звучи точно така.

 Докато се опитвахме да разберем какво се случи, на сцената, без много да се бавят, излязоха олдскуул трашарите TERRAVORE, също от Варна. Наскоро групата издаде дебютното си EP, озаглавено „Apocalyptic Impact“, под формата на аудио касета. Мини-албумът се продаваше при мърча на бандите, а който си е направил труда да си ги пусне вкъщи определено не съжалява. И те като повечето български банди не се отличаваха с нещо специфично на запис, но на сцената несъмнено имаше какво да се чуе и види. Нахъсани, мотивирани, музикантите успяха да ни съберат пред сцената и да ни заредят с достатъчно траш за куфеене, мелници и тук-там някое пого. TERRAVORE кипяха от енергия, помитаха всичко с олдскуул звученето си и се забавляваха истински. Не им трябваше друго, освен музикални инструменти и шепа верни почитатели. Шоуто им, може да се каже, че беше от „елеци“ за „елеци“.

 По-късно на сцената се появиха легендите KARTZER, които се събират специално за тазгодишното издание на фестивала. 20 години по-късно, групата все още си я бива, даже много! Сякаш никога не са губили форма и не са се разделяли. Мога само да кажа, че KARTZER пръснаха. Старите кучета знаеха как се прави. Получиха се сигурно най-успешните погота за вечерта – без щети и излишна намеса на охраната. Доволни сме от представлението на бургазлиите, но! Тука има едно голямо НО! Но това ли беше всичко от хардкор/метъл легендите?? Един реюниън концерт на класическия състав и толкова? Твърдо се надявам да не е така. Бандата изглежда в отлична форма, готова да сътвори нещо ново, нещо, което феновете несъмнено ще одобрят. Кой знае? Може да имат вече нещо наум. Хмм…

 Следващи на сцената бяха DESECRATE, които свирят италиански мелодет – изискан, хармоничен, без излишни приказки, изявяващ се като красив начин да разкажеш или опишеш дадена картинка. DESECRATE е една от тези банди, които са започнали кариерата си с чист дет метъл, но впоследствие насочили се към постигане на по-мелодично звучене. Личеше си, че черпиха вдъхновение от групи като DARK TRANQUILLITY и IN FLAMES. Клавишните партии определено трябва да бъдат чути и оценени. Въпреки интересните си визия и звук, DESECRATE може да се каже, че бяха най-безинтересни на българската публика. Много хора излязоха по време на шоуто им, но италианците определено не загубиха самоувереност. Продължиха си сета, без да се сърдят. Все пак бяха дошли от Италия специално за този фестивал – бяха задължени да довършат започнатото, както подобава. Преждевременно, групите започнаха да изостават с графика за излизане.

 Какво ни очакваше сега? Хасковлиите 8 M/S са една от многото подценени групи на българската сцена, но винаги се намираха техни почитатели. Уверени, деткораджиите излязоха и засвириха най-известните си парчета от издадените им два албума „Running Out The Black July“ и „Borders Pt. I“. Новите композиции от сплита с AS ORCHIDS WITHER също намериха място в сетлиста им. Придружени от единия китарист на орхидеите, 8 M/S мачкаха с огромна скорост и не ни оставяха да си починем от поготата, които се вихреха на сцената. Който е ходил на техен концерт, ще знае за какво говоря. Няма как да не споменем всичките тези надуваеми предмети, които се мятаха из целия Летен Театър през половината концерти – банани, топки и други подобни плажни предмети, които не можех да оприлича. Удоволствие си беше да ги риташ и мяташ на където ти дойде, а още по забавно стана, когато и изпълнителите се включиха. Мистерията за тяхната поява все още е неразкрита.

 Нека да видим какво още са ни подготвили организаторите. EUFOBIA! Никога не ги бях чувал, но единствено хубави отзиви съм получавал за тях. Доста техни почитатели смеят да кажат, че групата е една от най-здраво стъпилите на българската метъл сцена, заслужили мястото си сред по-известните банди. Съгласен съм, но не мога да скрия разочарованието си от по-новия им материал. При по-старите им песни определено имаше какво да се чуе. Доколкото знам, EUFOBIA подготвят нов албум, с който променят напълно звученето си – от корав death’n’roll на мелодичен метълкор. Вярно, това ще привлече много повече почитатели, но не са ли ни вече достатъчно групите, които са се насочили към по-комерсиалната метъл сцена? Естествено, това си е единствено моето лично мнение. 🙂

 Всички знаехме какво следваше – KHANЪ. Те определено бяха най-очакваната група. Второто място на WOA Metal Battle Bulgaria 2016 може да не беше заслужено (както повечето хора бяха на това мнение), но гостуването им на Sea Of Black Festival ще се помни вечно. Честно казано, за мен KHANЪ е най-оригиналната българска банда, която някога е свирила. Предполагаше се, че най-голямата публика за вечерта ще бъде именно на тях. Така и стана. А какво да кажа за представлението им? Ами може би това, че накараха 1/4 от всички присъстващи (ако не и повече) да играят хоро! Хванати за ръце, всички танцуваха, припяваха и се забавляваха по български. Само някои ограничени умове не биха се впечатлили от гениалната смесица между метълкор и българска фолклорна музика или както някои обичат да я наричат – фолккор (да, има такова нещо). Групата пусна дебютното си EP „Правда“ през миналата година, след което издаде и първия си студиен албум, озаглавен „Знамение“. Присъстващите бяха запознати много добре и с двете издания, а това много се хареса на софийската чета. Групата изсвири всичките си песни, включително и „Жар“, която съвсем скоро ще се сдобие със собствен видеоклип. Единствено „Буря“, „Земя“ и „Пепел“ не намериха място в предвидения сетлист на бандата, но не беше и необходимо. Всички се изживяваха все едно бяха високо на планинските поляни или някъде на нивата по време на жътва, докато в реалност бяха на сцената в Летния Театър и слушаха българска музика на живо. KHANЪ закриха с баладичната „Домачине“, благодариха на публиката за страхотното изживяване и отстъпиха сцената на хедлайнерите за вечерта.

 След сравнително дълга пауза, най-сетне дойде ред и на немските готик метъли PYOGENESIS. Групата има зад гърба си шест студийни творби и няколко мини-издания и са се доказали като един от пионерите на готик музиката в началото на 90-те. Започнали като дет/дуум метъл, бандата се разпада два пъти и през 2014 г. обявява огромно завръщане. И ето ни днес – Flo и компания гостуват в България за втори път – 17 години след първото им идване. Изпълнението на германците от начало до край може да се опише просто с една дума – блестящо! PYOGENESIS обикаляха през цялата си дискография, докато феновете ги боготвориха като икони, застанали пред огромното платно, на което беше изобразена обложката на актуалния им албум „A Century in the Curse of Time“ от 2015 г. В рамките на час и половина, германците успяха да изсвирят целия си сет, състоящ се от общо 21 парчета, две от които бяха на бис, а между песните Flo имаше достатъчно време да сподели няколко приказки с нас. Разбрахме, че PYOGENESIS са пристигнали директно от мегафестивала Wacken Open Air и неизбежното им закъснението се дължеше на закъснелия полет до родината ни. За да се реваншира, бандата реши да даде всичко от себе си и в крайна сметка успя да остави посетителите на Sea Of Black Festival 2016 със спомен, който ще помнят цял живот. Но две неща определено се отличиха от цялата вечер: едното беше малкото момче, което изживяваше първия си краудсърфинг на сцената, а второто беше писменият поздрав на един от феновете към Flo Schwarz, който, за изненада на всички, проговори на български! Е няма как да не се изкефи човек на тези емоционални моменти! Разделяме се с PYOGENESIS след класиките „It’s On Me“ и „Don’t You Say Maybe.

Сетлист на PYOGENESIS:

01. Steam Pavеs Its Way (The Machine)
02. Those Churning Seas
03. Fade Away
04. Through thе Flames
05. Empty Spacе
06. Love Nation Sugarheаd
07. Fake It
08. Blue Smiley’s Plan
09. The Best Is Yet tо Come
10. Undead
11. Flesh and Hair
12. Silver Experience
13. Twinalebloоd
14. Drive Me Down
15. This Won’t Last Forever
16. Every Single Day

Бис:
17. It’s on Mе
18. Don’t You Say Maybe

 Sea Of Black Festival 2016 продължи над 8 часа и определено беше най-посещаваното издание досега. Дали заради немските готици PYOGENESIS? Или заради софийската „фолккоръ“ четa KHANЪ? Не знам, но Sea Of Black Festival определено се превърна в истинска традиция! За незабравимите спомени, яките групи и идеалната организация сме благодарни на Стефан Шиваров, Тодор Георгиев и естествено на Бабата, без когото фестивалът нямаше да просъществува! Звукът беше на ниво, цените не бяха високи, присъстващите си тръгнаха доволни… едни към вкъщи, втори към плажа, а трети към афтърпартито в Бар Без Име, където музикантите от PYOGENESIS щяха да се срещнат със своите фенове. Мисията на организаторите бе успешна – създадоха място, на което младите хора могат да се забавляват безплатно. С нетърпение очакваме следващото издание на фестивала, а дотогава stay true. 😉

Текст: Viper

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото