Тази седмица е премиерата на Cimmerian Red – дебютния албум на Scotopia, които само преди месец направиха първата си официална стъпка към българската алтернативна рок сцена като представиха първия си сингъл и видео към него – Stockholm. Албумът на бандата ще бъде наличен на 17 март във всички аудиострийминг платформи, а бандата ще го представи на живо в неделя, 19 март, като част от поредицата на Строежа – New Born Sundays.

Мистериозното трио от музиканти, създадено през 2013 г., се превръща от неангажиращо хоби между приятели в безапелационен победител в конкурса “Силата на неизвестните“, организиран от Радио Тангра Мега Рок и звукозаписното студио Audioslot през 2021 г. Тогава и там се ражда първият сингъл на Scotopia “Thumbsucker” под зоркото око (и ухо) на могъщия Васко Райков (Odd Crew). В Аudioslot e записан и целият дебютен албум Cimmerian Red с финансиране от Национален Фонд Култура и енергията на Projector Plus. Премиерната дата на албума за всички онлайн платформи за музика е петък, 17 март, но официално албумът ще се материализира в неделя, 19 март, когато ще прозвучи за първи път и на живо в Строежа в София.

Специални гости на този премиерен лайв са софийската банда Out of Muse. В началото съставът им търпи промени, но през декември 2021 достига до формацията, която година по-късно вече е издала и своя дебютен албум – Tвоето име. Тяхната музика е пътешествие през народни и фолклорни елементи, поп, блус и джаз звучене, и дори – по-тежка метъл жилка. Метафоричните лирики разказват истории за лунни слънчогледи, вътрешни монолози и иронията, съпътстваща живота.

Вратите на клуба отварят в 20:00, а концертите започват в 21:00. Входът е свободен, но публиката може да подкрепи групите като закупи техен официален мърч и албумите на младите банди на място в Строежа.

Събитието във Facebook e тук: https://fb.me/e/2IdREraJA

SCOTOPIA са:

Пламен Михайлов – вокали и китара
Михаел Найденов – барабани
Йордан Паунов – бас китара

OUT OF MUSE са:

Борислава Йорданова – вокал
Радослав Маринчев – китара
Снежанка Борисова – бас
Николай Станев – барабани