Schammasch

Schammasch

Блек метълът не е точно моето. Вероятно никога няма да успея да го разбера/усетя в дълбочината, в която ми се иска. Прекалено бързо ми е. Противоречи ми на мен, аз обичам да ми е бавно и тягостно.

И все пак има неща, които се случва да ме шамаросат, за да се опомня, че горното твърдение е абсурдно.

Schammasch. Издадоха един от основните албуми на миналата година. И Dimholt. Бургаското чудо на за борба с вътрешните демони. Това все едно Ивайло Александров го написа, простете.

Деветнадесети октомври. Четвъртък.
Някога след двадесет и един и нещо.
София, Live&Loud. На Позитано.

Минути преди първата група съм в клуба. Сама, неуспяла да убедя приятелите си, че са невменяеми, за да пропуснат Schammasch. Но пък има доволно хора. Предимно непознати и с трезво мислене.

Dimholt излизат на сцена и съвсем очаквано софийското блек метъл съсловие яростно лее телесни течности и пръска до тавана, както може би би написал Ивайло Александров. Тестостерон, мрак и тук-там някоя чаровна дама в корсет. Тодор за пореден път е изключително внушаващ като вокалист и фронтмен на групата. Истината е, че просто мачкат безкомпромисно. Без секунда колебание.

Излизам да се поразходя до наблизо и когато се връщам смърди на тамян, запалени са свещи на сцената и високи мъжки фигури с коси и без лица всяват вътрешни конфликти у доста от присъстващите. Надявам се.

Албумът Triangle се класира на челните места в личния ми Топ Незнамсиколко за миналата година. Когато го чух за първи път ми звучеше като някакво пророчество. Нещо спуснато от горе. Не съм вярвала, че ще го чуя на живо в София. Звучи по абсолютно същия начин. Стоя в един тъмен ъгъл на клуба и слушам. Хората около мен изживяват нещата по-развълнувано. На мен ми е заседнало нещо в гърлото и не мога да мръдна. И се блъскам във вътрешните стени на тялото ми. Около един час и нещо.

След края събирам пaрчетата си и тръгвам. Някои биха го нарекли пречистване. Не знам.

 1. #1 написан от Злобчо (преди 6 години)

  По-слаб репортаж за концерт не бях чел скоро…

  • #2 написан от дробчо (преди 6 години)

   наистина е пълна трагедия….

   • #3 написан от Дан Браун (преди 6 години)

    Тука са един от друг по-големи аматьори. Асята е може би най-зле. Но пък така прави другите аматьори да изглеждат малко по-добре 🙂

 2. #4 написан от Ася Пешева (преди 6 години)

  А аз по-безсмислен коментар под мой репортаж не бях чела. По принцип са поне забавни.

 3. #5 написан от Дени (преди 6 години)

  Като за начало, защо ходиш на концерт на стил, който не ти допада и с който не си запозната?
  И то с идеята да пилеш рапорт след това?
  Извинявай, но не ти се е получило.
  Безсмислен репортаж, недаващ никаква смислена информация.
  Барем сета да беше обявила, ама ти толкова си се и интересувала.
  Нищо не си написала за Шамаш, нито за Димхолт (само Тодор си споменала детайлно, а групата е от още 3-ма;) )
  Обърнала си внимание действително само на публиката, за която на никой не му дреме.
  Хангаре, не пращайте подобни плиткоумни девойки на концерти от такъв ранг.
  Има яки мацки и авери, на които им е талант да пишат!

  • #6 написан от Ася Пешева (преди 5 години)

   Дени, мацка, като за начало прочети хубаво текста и ще схванеш защо съм отишла на концерт на стил, който много не си разбрала дали ми допада или не. Прочети го няколко пъти. Може на 3-4-тия да ти се получи. Винаги съм смятала, че всеки един репортаж е безсмислен, особено когато се опитва да ти даде смислена информация, ето защо почти никога не обявявам сетлист. Музиката е вибрации, които изключително субективно достигат или не до там, където трябва да стигнат или не. Действително не съм обърнала внимание на нищо друго, освен на собственото си възприятие за случващото се, както и предимно на моята емоция от музиката. Пък и на мен доста ми дреме за публиката. Но мисля, че ще трябва да навлезем в квантова физика и логаритмични спирали, за да мога да ти го обясня както трябва, въпреки че се съмнявам да ми се получи и това. Ако искаш разяснение – може да ми пишеш в личния фейсбук, имам таланта да комуникирам с хора, използващи изрази като „плиткоумни девойки“, „мацки“ и „авери“. И съм изключително добра.
   Само искам да изясним ранга на концерта, защото, въпреки че беше преди шест месеца, а аз съм разсеяна, не помня да имаше повече от 50-60 човека, та:
   Дени, мацко, ти какво имаш предвид под „такъв ранг“?

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото