SAKIS TOLIS (ROTTING CHRIST): „Всичко, което правим, е ритуал.“

Седмица преди концерта на ROTTING CHRIST в София и ден след Великден, Sakis Tolis, лидерът на вечната гръцка група, пречисти душата на интервюиращата с мрачното „NON SERVIAM„.

MH18: Здравей, Sakis! Благодаря ти, че откликна!
Sakis: Здравей! Радвам се да се чуем!
MH18: Давам направо, тъй като знам, че предстоят още интервюта. Каква е историята зад заглавието „Rituals„?
Sakis: Веднага ти отговарям. Всичко, което правим, е ритуал. Записването на албум е ритуал. Излизането на сцена е ритуал. Музиката ни е ритуал. Искахме да отпразнуваме любимото си нещо с този албум.
MH18: А кой е най-важният ритуал, без който не бихте започнали да записвате албум или без който не бихте излезли на сцена?
Sakis: Това е моментът, в който напускаме света около себе си и се впускаме във вътрешния си такъв. Себеоткриването е най-важният ритуал.

rotting_christ_ghoul

MH18: Какво е да си непрекъснато на път? Какво не вижда публиката?
Sakis: Публиката не вижда паниката. Не вижда колко близо си до безутешния плач, когато забравиш или загубиш нещо на летището. Не вижда всички похабени нерви, не вижда тъгата по дома. Разбирам феновете ни – те идват с очакването да сме перфектни. Искат ни в най-добрата ни форма, не ги интересува, че сме пропътували половината свят. Благодарен съм им, че са толкова взискателни – мотивират ни да продължаваме.
MH18: Какво най-много ти липсва по време на турне?
Sakis: Децата ми. Но колкото и да ми липсват, не бих ги взел със себе си при никакви обстоятелства. Като музикант бих се радвал на постоянното им внимание, като баща бих се радвал да им отдавам постоянното си внимание, но знам, какво представлява една грандиозна обиколка и колко е изтощителна.
MH18: Какъв съвет би дал на децата си, или, ако искаш, на самия себе си?
Sakis: Да внимавам какво подписвам. Честно, през годините съм правил такива мизерии, понякога се чудя, как още съм действащ композитор!
MH18: Някоя мизерия, която можеш да споделиш с нас?
Sakis: Преди доста време, още съвсем в началото на кариерата ни, подписах договор без да го прочета. Оказа се, че съм ни обвързал за десетилетие с лейбъл, който също така имаше като условие издаването на шест албума в рамките на този период. От тогава следя клаузите по договорите ни, но винаги давам и на някого другиго да го прочете след мен. Кой знае какво може да съм изпуснал!
MH18: Има ли някое място, на което си искал да свириш, но до което не си успял да стигнеш?
Sakis: Не мисля. Благодарение на музиката ни се докоснахме до толкова екзотични държави, до толкова много култури, безкрайно много хора… Всеки един от почитателите ни е ценен за нас не просто като консуматор на продукта ROTTING CHRIST, но и като личност със собствени убеждения. Много бих искал да вярвам, че музиката ни обединява хората.
MH18: Също така ги и разединява, за съжаление – както наблюдаваме покрай BELPHEGOR и BEHEMOTH.
Sakis: Това е една твърде тежка тема. Погледни какво прави религията с нас. Превръща ни в тесногръди циници. Ако си била на шоу на BEHEMOTH, например, отиваш с пълното съзнание, че ще изплюят нещо в лицето ти, но когато заминаваш на дълъг път, не очакваш, че някой кретен ще те посрещне на летището и ще те заплюе само защото не приемаш неговите възгледи. Грозно е. Дори жалко.
MH18: Какво според теб провокира тази омраза?
Sakis: Отказът да бъде призната чуждата гледна точка. Индивидуалното ти мнение е ценно, но също толкова ценно е и чуждото. Всички сме хора. Всички имаме свои собствени убеждения. И трябва да свикнем, че не сме сами на този свят, и че взаимното уважение или, хайде, търпение, гради спокойствие.
MH18: Наскоро и вие имахте проблеми с името и музиката си. Как превъзмогнахте забраната за свирене в Южна Африка, която ви грозеше?
Sakis: Имахме късмета да попаднем на разбрани държавни служители. А и нашият екип е обигран – не може да си избереш толкова скандално име и да повериш законовите дела на някой безотговорен неопитен тип. Сега ще изнесем концертите си в Южна Африка под името Χ Ξ Σ. Пак е нещо.
MH18: Като че ли дойде моментът да те помоля да кажеш нещо на читателите ни.
Sakis: Хей, хора! Елате да се видим, да пием бира и да крещим NON SERVIAM! Бъдете верни на себе си, без да забравяте околните!

  1. #1 написан от 666 (преди 4 години)

    ОБИЧАМ ВИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ УЖАСНО МНОООООООООООГО \\m//

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото