Рок фест „Хоталич“ 2018: „В основата на феста е класическият рок“

През последните години все повече общини в България започнаха да организират събития, свързани с рок музиката. В Севлиево обаче изглежда гледат дори малко по-надалеко, защоот там, сред руини и живописна природа, в края на август тази година ще се проведе второто издание на рок феста „Хоталич“. За организацията на това събитие с подробности ни разказа самият кмет на общината г-н Иван Иванов.

Здравейте, г-н Иванов. Как се роди идеята за рок фест „Хоталич“? Община Севлиево все още е една от малкото у нас, която може да се похвали с провеждането на безплатен рок фестивал?

Идеята се роди преди почти две години. Община Севлиево разполага с всичко необходимо за провеждането на един фестивал. Нещо повече – ние предлагаме на феновете на рока едно изживяване, което не е само музика. Предлагаме им възможността да се насладят на най-големите имена в българския рок на едно вълшебно място, каквото е средновековният град и крепост „Хоталич“. Целта ни не е да спечелим от провеждането на фестивала, а да поддържаме рок културата у нас като я направим възможно най-достъпна за жителите и гостите на града.

Хоталич постер 2Кои са основните трудности, с които се сблъскахте около организацията на това събитие?

И за двете издания на Рок фест „Хоталич“ – Севлиево имахме ясна концепция достатъчно време преди да се състоят. В тази връзка организацията протече гладко и по план. Хората са жадни за подобни събития, а ние можем да им ги предоставим. Натрупаният вече опит от миналата година ни помогна да изгладим напълно организацията и да заявим убедено, че всички гости и жители на Севлиево ще се насладят на едно незабравимо усещане за рок на 31 август и 1 септември.

Преди да поговорим за предстоящото шоу, нека погледнем малко назад. От позицията си днес, как оценявате първото издание на феста, което проведохте миналата година?

Със сигурност определям първото издание като успешно. Защото такава е оценката на стотиците хора, които дойдоха в разгара на лятото до стените на крепостта, за да слушат рок. Не случайно тогава Севлиево започна да се нарича новата рок столица на България. А тази година ще затвърдим тази титла.

Кои са уроците, които научихте и какво ще бъде различно тази година?

Хората харесват български рок, а ние можем да им го предоставим. Залагаме на класиката и доброто настроение. Различното тази година е участието на група от световната сцена – Pero Defformero, които, както винаги, ще направят невероятно шоу и ще накарат всички да пеят и да се забавляват заедно с тях.

Как подбрахте бандите, които ще видим на Вашата сцена тази година?

В основата на феста е класическият рок. Решихме и тази година да продължим традицията, която започнахме миналото лято. Поканихме едни от най-големите имена в българския рок – ФСБ, Ахат, PIF, но в същото време не искахме да повтаряме бандите от миналата година. И тъй като сред основните ни цели е и забавлението – решихме да посветим едната вечер на имена като „Обратен ефект“ и „Светльо & The Legends”. Тази година на феста ще свири и една от звездите на града – Мирян, а своите авторски парчета ще ни изсвирят и „Северозападняците“.

Разкажете ни повече за мястото, на което ще слушаме музика – крепостта Хоталич?Хоталич

Средновековният град и крепост „Хоталич“ е един от най-добре уредените средновековни градове в България. Впечатляващ е мащабът на крепостта и начинът, по който тя е реставрирана, кара посетителите ѝ да се пренесат в една друга епоха. Мястото има свой дух и магия, които пренася у всекиго, който прекрачи прага на крепостта. Каквото и да разкажа за крепостта, то няма да е достатъчно, всеки трябва да посети това място, за да може да го усети.

Освен нея, какво друго не трябва да пропускат да видят гостите на града?

Едно от местата, които гостите на града могат да посетят, е Архитектурно-етнографският комплекс „Дандолови къщи“ , който се състои от 3 типични възрожденски къщи и работилница с дюкяни. Комплексът ни пренася в една друга епоха, където ценностите, поминъкът и животът на хората са били различни. Часовниковата кула в града също си заслужава да бъде видяна, тя не е просто кула, а архитектурен паметник – най-старата запазена постройка в града. Гостите на Севлиево могат да видят галерията, къщата-музей на Дан Колов. Хубаво време и добро настроение е всичко, от което имат нужда туристите, за да си направят една незабравима екскурзия.

Какви са изненадите, които готвите за феновете?

Изненадите, които сме подготвили, можете да видите само ако дойдете на крепостта „Хоталич“ на 31 август и 1 септември.

Ще има ли зона за къмпинг и място за каравани?

Желаещите да къмпингуват могат да го направят безплатно и свободно в определен  район около крепостта.

Имате ли амбицията да превърнете този фестивал в ежегоден?

Смятаме да превърнем фестивала в една от традициите на града и вече правим първите стъпки към целта. Обещаваме, че предстои още много рок, много настроение и много емоции до стените на крепостта и през следващите години.

Трябва ли повече общини трябва да организират подобни събития и защо?

Това е решение, което всяка община взема сама. За нас е въпрос на дълг към жителите в района, които ежедневно ни гласуват доверието си. Това е един от начините да им се отблагодарим и в същото време да привлечем туристи и гости в града ни.

Как смятате, че провеждането на това събитие ще се отрази на „живота“ в общината? 

Фестивалът е едно от доказателствата, че всичко, което правим, е в полза на хората в града. Безспорно събитие от такъв мащаб оказва своето положително влияние на живота в новата рок столица на България.

Предвиждате ли да развиете формата на фестивала за в бъдеще? Община Троян, например, създаде традиция да комбинира фестивал с рок конкурс за младежи?

Работим по различни проекти, но за момента предпочитаме да не издаваме нищо докато те не станат факт. Очакваме Ви в Севлиево в края на лятото!

 

Хоталич карта

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото