Репортаж от “Pleven Metal Fest 2016“

 Моментът, в който стоиш по средата на пълната зала на ДНА Военен клуб и си мислиш, Плевен е жив. За този единичен момент Плевен наистина беше жив.

 Първо издание… Нещо, което не се беше случвало от години насам, не и с тази сериозност, с която се подходи от организаторите… Не и с този стил банди, не и по-този начин… Още от обявяването на фестивала, успя да разбуди много контрастни мнения, успя да накара групи да се обединят, възвърнат… Първоначално бих казала, че се погледна на фестивала с леко недоверие, но всичко това, в онзи момент, когато стоях в пълната зала и слушах групите, не присъстваше..

 Много от вас биха ме поправили и казали, че Плевен и по-принцип е жив град, това е така, но града имаше нужда от по-силни емоции, от нещо различно и нещо, което да го съживи в този си вид… От фестивал, от възвръщането на сцената в града, от една нова основа за групи, които по-често да гостуват и правят концерти.

14287662_10207100152681466_731208834_n

10 септември – ДНА Военен клуб
Организатори – Rock`n`Rolla pub и Valentine`s Massacre
Групите, които се погрижиха да направят изживяването ни незабравимо:

METAL VIPER, 40 DAYS LATER, NAMELESS DAY RITUAL, KHANЪ, ODD CREW

 Като всеки фестивал, имаше леки технични проблеми в началото, което забави пускането на хората и съответно излизането на първата банда, но със сигурност не беше нещо фатално за хората, както и по никакъв начин не повлия сериозно на програмата за вечерта. В 19:00 вратите бяха официално отворени и малко по-малко присъстващите започнаха да пълнят залата.

 Първи на сцената, като откриваща банда, излязоха младежите от METAL VIPER. Съвсем млада група от Плевен, която имаше честта да открие програмата и да загрее хората за следващите групи. Доста хора бяха изразили мнение, защо тях? И в отговор бих казала, защото го заслужиха и когато се качиха на сцената съвсем достойно го затвърдиха и показаха пред плевенската публика. Групата се представи много добре технично и звучеше наистина хубаво, имаше доста хора които бурно ги подкрепиха и те наистина дадоха всичко от себе си. Представиха ни известни кавър песни от групи като METALLICA, които в техен стил  звучаха много добре. Това, което аз видях в тях е, че имат бъдеще..И единственото, което трябва да направят е да продължат да свирят, ако наистина искат да се развиват. Групата има потенциал и това не мисля, че някой ще го отрече. Нуждаят се от малко по-засилено сценично присъствие, но музикално звучаха доста стегнато и добре.

 След като загряхме с тях на сцената се качиха от 40 DAYS LATER. Първо гостуване в града, но със сигурност според мен няма да е последно. Групата, беше приета изключително топло, залата продължи да се запълва от хора, което допълнително вдигна настроението и градусите около всички. Изключително контактни и енергични, още от първата песен успяха да грабнат изцяло вниманието на публиката. Мелодична и модерна група, която успя да представи нещо различно, което със сигурност много се хареса. Освен, че им беше първо гостуване в града, за групата това е и последният концерт за тази година преди издаването на новото им EP през 2017 г. За наша огромна радост групата изпълни за първи път песен, която ще бъде част от него. Това бе Equilibrium. Изпълниха също така и други много хубави парчета сред, които беше и Antigravity”- мой личен фаворит. Адски  зареждащ сет лист, пълен с много заряд и енергия. За финал групата изпълни своя последен сингъл и видеоклип към песента In Depths, за която на сцената повикаха и своя гост-вокалист в лицето на Жо Василев. Двамата с Георги Спиров за пореден път чудесно си допълниха вокалите и избухнаха заедно на сцената.

14341655_10207100157681591_1332578690_n

 Така групата приключи своето шоу и отстъпи сцената на младата метъл фюжън група – NAMELESS DAY RITUAL.

 За тях също това беше първото участие в града, пловдивска група, която все повече набира скорост по родната земя със своето различно звучене и мога да кажа стил, който представят и доста добре налагат. Като цяло женският вокал винаги внася доста свежест в една група, мнозина не са почитатели, но смея да твърдя, че Ася винаги успява да промени това мнение и да покаже, че доста добре и умело се справя на сцената. Фестивалната вечер определено се развиваше много добре и все по топло хората откликваха и се раздвижваха пред сцената. Групата изпълни едни от най-емблематичните си песни, и познати сред хората вече, това бяха Birth”- към която имат и видеоклип и I”, придружена от лирик видео. Отново много интересен сетлист и подбор на песни, из между които имаше различни стилистика и поддържаха добре ритъма на вечерта..Мисля, че групата откри доста нови фенове и приятели в лицето на публиката и успя да си изкара много хубаво до края на вечерта.

 И пристъпваме към по-тежката част на вечерта, първия хедлайнер в лицето на фолккор четата KHANЪ. Група, която вече имаше възможността да гостува в Плевен, и най-вече сега хората успяха да ги видят и чуят на по-голяма сцена, където изживяването със сигурност е много по-силно и въвличащо в тяхната музика.

 Групата започна с встъпително интро, което накара всички да обърнат погледи и бързо да се върнат в залата, готови за тяхното шоу, което предстоеше. Първата песен, с която започнаха беше „Гарван” от дългосвирещият им албум „Знамение”. Това, което ми направи впечатление е, че имаше хора с техни тениски още от първото им гостуване и много се зарадвах да ги видя сред публиката. Вълнението около тях е винаги много бурно, хората моментално поемат енергията от сцената и я връщат към групата три пъти по-силно. Мога да кажа съвсем спокойно, че сега видяха KHANЪ в пълната си сила, когато са свободни на сцената и могат да представят целият жар, който носят в себе си. След това емоция се повиши с „Чума”, която се разпространяваше в залата, в добрия смисъл, на много скачане и силно избухване. Станахме истински „Жертви” на техните емоции и силни текстове, които винаги ни напомнят това, което сме и за какво сме дошли. Нямаше как без да изпълнят песента и сингъл към най-новият им видеоклип „Жар”, песен която се превърна в емблема на групата, най-вече в новият им състав. След която последва и другата емблематична песен за тях „Небе”, която също има видеоклип. Чухме също така „Правда”, песента която винаги ме разчуства и носи специална стойност за мен и завършихме бурно с „Буря”. Момчетата за втори път оставиха Плевен с изключително много емоции и заряд от тяхното представяне, със сигурност имат едно специално място в града и винаги са добре дошли и за бъдещи концерти.

14330848_10207104632553460_150240810_n

 Вечерта отива към своя край и на сцената остава да се качат и хедлайнерите от ODD CREW. Също вече добре познати на плевенската публика, включително от това лято, когато Плевен беше част от акустичното турне на групата. Сега обаче нямаше време за акустики, преминахме директно към тежката артилерия. Тук думите са много излишни, група като ODD CREW е вече доста добре позната със стила си, поведението на сцената и най-вече силното си звучене. Финално избухване, нямаше човек който да не се раздаде наистина за последно. Групата изпълни една от моите любими песни Shapes in Grey, песен която тази година излезе като сингъл с видеоклип. Много чувствена, която успя да обедини публиката и заедно да я изпеем с тях.

STENGHT.PRIDE.RESPECT.FAMILY.

 Ако това не ви говори достатъчно, то значи не сте били до сега на техен концерт. Тези четири думи, описват изцяло преживяването, сплотеността между хората и групата, обединяването на феновете в общото прекарване и изживяване, и най-вече силните емоции, които остават във всеки един то нас след такъв завършек. Групата изпълни и други техни емблематични парчета като Lay on me”, I Ain’t Losing Myself”, Mark these words” и други. Публиката със сигурност не искаше да  ги пуска така, че те останаха за още една песен и с това приключихме вечерта.

 Разбира се след това ни очакваше официално афтър парти в клуб Rock`n`Rolla с Dj Martinez, който веднага след фестивала ни беше подготвил супер програма за остатъка от вечерта.

 Благодаря на организаторите, на  групите и на всички хора, които дойдоха. Заедно успяхме да направим тази вечер незабравима и това първо издание наистина много силно. Надявам се следващата година да се видим отново на този фест и да избухнем още по-силно, защото можем!

Фотографи на събитието:
Светлин Гуцев
Тургут махмудов

13735290_1037474283016013_1441826895_n

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото