rock mejduchasie Selekcionna komisiaРиалити форматът стартира на 16-ти ноември в ефира на БНТ1

Над 140 млади и училищни рок групи от цялата страна заявиха участие в конкурса на БНТ1 и D2 „Голямото рок междучасие”. Това е рекорден брой кандидатури в 8 годишната история на състезанието, което тази година обществената медия превръща в риалити формат. Според регламента бандите трябва да са минимум от двама души, като възрастта им не трябва да е над 22 години (допуска се да има и максимум един член до 25 години).

От всички, които се включиха в музикалното предизвикателство, селекционна комисия одобри 22-те най-добри банди. В понеделник и вторник те се явиха на кастинг, представяйки своя авторска песен или кавър версия на чуждо парче, за да намерят място в телевизионния формат.

Кои групи продължават напред и ще участват в телевизионното предаване реши селекционната комисия, в състава на която са Димитър Кърнев от D2, който е и музикален продуцент на „Голямото рок междучасие”, издателят Ивайло Нойзи Цветков, музикалният журналист Васил Върбанов, фронтменът на „Jeremy?“ – Ерсин Мустафов и Георги Георгиев от „Остава”.

„Това са може би най-добрите млади групи в България и почти всички днес надминават очакванията ни. Всъщност за нас беше трудно от тези 22 групи да изберем само 10, защото повече заслужават да влязат в състезанието. ” – каза Димитър Кърнев.

Заради високото ниво на изпълнителите и демонстрираните музикални качества, след дълго обсъждане селекционната комисия допусна 13 групи да вземат участие в телевизионния формат.

Голямото рок междучасие” ще стартира в ефира на БНТ1 на 16-ти ноември. Риалити форматът ще се излъчва всяка сряда от 21:00 часа, веднага след централната емисия „По света и у нас”. Зрителите ще проследят оспорваната музикална надпревара в 6 епизода, като големият финал е на 21-ви декември.

„Това, че повече от 140 ученически групи поискаха да участват във формата го превръща в своеобразно изследване на музикалната култура на това поколение. Обществената телевизия ще се превърне в сцена от която ще се промени съдбата на групата победител. Защото тя ще получи музикално оборудване, шанс да заснеме свой клип и възможност да превърне здрителите в свои фенове.” – заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

Изпълнителите Милена Николова – Миленита и Деян Каменов – Дидо от Д2 са водещите на формата. Те ще преминат, заедно с избраните след кастинга рок банди, по пътя до голямата победа.