Прогресив метъл инвазия с NEED и CHAPLIN’S DREAM

need-14.10.2018“Прогресив метълът е поджанр в хеви метъл музиката, който съчетава мощните китарни рифове с комплексни композиционни структури, особен музикален такт и сложното инструментално свирене на прогресив рока, като някои представители на стила са повлияни и от джаз музиката.” Това гласи сухото определение за прогресив метъла. В действителност стилът е много повече. Изразните средства са разнообразни, посланията – различни. Две балкански банди – българите CHAPLIN’S DREAM и гърците NEED обединиха сили, за да покажат истинската красота и разнообразие на прогресив метъла. Мястото за провеждане на концерта бе столичният клуб Live & Loud, началният час – 20:30.
Минути преди обявения предварително час пред клуба не се забелязваше особено раздвижване. Дали заради неделния ден или по някаква друга причина нямаше много фенове. 5 минути преди 20:30 вратите отвориха и започнаха да пропускат желаещите. Вътре също не се виждаха много хора. Фоновата музика обаче бе на ниво и подсказваше какво предстои да се случва на сцената – OPETH, EVERGREY, DREAM THEATER… Малко преди 21:00 ч. първата група за вечерта – CHAPLIN’S DREAM – зае мястото си на сцената и започна участието си. Пред полупразния клуб музикантите демонстрираха най-доброто от себе си, включвайки в сетлиста песни от дебютния си албум “Genesis”, както и две нови парчета. Фронтменът Ивайло Тодоров безуспешно се опита да раздвижи шепата присъстващи, които се задоволяваха единствено да аплодират музикантите след края на песните. Лек технически проблем беляза изявата на шуменците, но бе преодолян сравнително бързо и не отне от качеството на изпълнението им. Енергията, мощта и разчупеното сценично поведение са характерни черти за концертите на бандата и сега отново бяха показани в пълния им блясък. За финал CHAPLIN’S DREAM представиха забележителен кавър на “Silvera” на GOJIRA, който леко наелектризира атмосферата в клуба. И на фона на заслужените овации тримата музиканти отстъпиха сцената на хедлайнерите.
Паузата между бандите бе много кратка, а и нямаше смисъл от по-дълга такава предвид изключително рехавото присъствие, което нямаше изгледи да се промени. Около 22:00 часа NEED стъпиха на сцената и дадоха начало на изявата си. Групата съществува от 2003-а, има зад гърба си 4 студийна албума и е делила сцената с имена като EVERGREY, SYMPHONY X, FATES WARNING, CANDLEMASS, THRESHOLD. В музиката им се забелязват влияния от горепосочените банди, но прекарани през призмата на балканската душевност и изпипани връзки между отделните елементи. Въпреки оскъдната бройка зрители музикантите се постараха да дадат всичко от себе си и да ни въведат в богатия свят на творчеството си. Вокалистът не спираше да се движи, като дори ограниченото пространство не го спираше, а останалите му импонираха, вживявайки се във всеки тон, риф, пасаж… NEED изпълниха предимно композиции (да, това е точната дума – не “парчета”, “песни”, а “композиции”) от последния си албум “Hegaiamas: A Song For Freedom”, включително едноименната пиеса, с която завършиха представянето си. За малко повече от час от колоните се изляха тонове първокачествен прогресив метъл в духа и традициите на образците в жанра. В течение на изявата, освен стандартните благодарности и съобщаване на заглавията на някои песни, нямаше опити за контакт с публиката. Концентрирани, съсредоточени, петимата музиканти показаха изключителен професионализъм и буквално запратиха съзнанията на присъстващите в други измерения. Заключителната “Hegaiamas” със своята продължителност от над 20 минути прозвуча като обобщение на всичко случило се през вечерта и еманация на изявата на гърците – един вид връх, кулминация на шоуто. Накрая NEED не пропуснаха да благодарят на екипа на клуба и техническия екип и под бурните аплодисменти на малцината присъстващи слязоха от сцената.
Прогресив метъл пиршество за сетивата – така накратко може да се опише събитието, състояло се на 14-ти октомври 2018 г. в клуб Live & Loud. Групите демонстрираха хъс, класа и уважение към публиката. Колкото и малко да бяха феновете, всеки си тръгна с положителното усещане за нещо прекрасно и красиво, на което бе станал свидетел. И CHAPLIN’S DREAM, и особено NEED заслужават по-висока посещаемост и силно се надяваме при следващ концерт да има такава.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото