There wtfСръбската пост-рок група There. ще гостува в три наши града в края на март по покана на сдружението за популяризиране на съвременна балканска култура BalkansWays to Friendship. Квартетът от Ниш ще представи музиката си в София, Троян и Велико Търново. Това ще бъде първа изява на сърбите у нас и част от тазгодишните им дебютни международни участия.

There. са част от изключително богатата и активна съвременна алтернативна сцена на Сърбия, която се радва на множество свои представители в Ниш. Създадени са през 2013 г. и вече могат да се похвалят с издадени албум и EP, както и с участие на престижния международен фестивал Nishville, който освен джаз, дава трибуна и на редица разножанрови алтернативни течения. Стилът им е еклектична смесица от пост-рок, прогресив, ембиънт и фюжън, със засилено внимание върху експеримента. В момента групата работи по втория си албум, парчета от който ще чуем и у нас.

Нишлиите свирят първо в столичния Maze на 21 март. Концертът е с начален час 21:00, а билетите се продават на входа срещу 15 лева. На 22-и домакин ще бъде троянският клуб Библиотеката, където участието започва в 21:00. На 23-и мини-турнето на западните ни съседи завършва в търновския Melon, а началото е в 22:00.

Сръбската група е седмото име в актива на сдружение Balkans – WTF, чиято основна цел е разчупване на стереотипите и постигане на по-задълбочено опознаване и сближаване между балканските народи, с фокус върху младите поколения, алтернативните форми на изкуство и ъндърграунда. Сдружението се финансира изцяло с лични средства и до сега успя да организира участия на групи и изпълнители от Сърбия, Македония, Словения и Косово в пет български града, като тази година за пръв път ще стъпи и в Троян.