“Последната“ битка със SABATON и ACCEPT

SABATON-IEC-4-POSTER-20170310BG2 Дългоочакваният ден най-сетне дойде! Шведската бойна машина SABATON и вечните ACCEPT пристигаха в София за най-мащабния си концерт у нас! Батальонът се завръщаше по-силен от всякога и беше довел със себе си младите надежди TWILIGHT FORCE, определящи стила си на свирене като „адвенчър метъл“. Датата 10 март се очертаваше да бъде запомнена с едно от най-големите събития за 2017-а година.

 Концертът бе обявен още през лятото на миналата година, тъй като, както сами знаете, SABATON неведнъж са посочвали българската публика за най-добрата в цяла Европа и те самите нямаха търпение да ни посетят отново. И този път бандата разполагаше с нов албум – „The Last Stand“, който макар и не най-силният им, беше много добре приет от българските фенове. Поради големия интерес, мястото на събитието се промени от столичната зала “Универсиада“ на “Зала 4” на Интер Експо Център, което не само означаваше, че ще има достатъчно място за всички посетители, но и че качеството на звука щеше да бъде на по-високо ниво. Второто, за съжаление, не беше това, което очаквахме. Дъждовното време не попречи на най-върлите фенове да чакат пред оградите четири часа (!) преди да бъдат отворени вратите. Наближавайки 18:00, стотината чакащи се превърнаха в огромна опашка от хора, нямаща нетърпение да се добере до първите редове. Проверките минаваха без проблем, а уютната зала спокойно посрещаше насъбралата се тълпа. Липсата на гардероб затрудни хората с чанти и якета, но поне места за пушене, щандове с напитки и химически тоалетни бяха осигурени. По-късно, при излизането на групите, направи впечатление, че сцената не беше достатъчно висока и това до известна степен намаляваше видимостта на по-задните редове и лишаваше по-ниските присъстващи от възможността да виждат любимите си музиканти.

 Без излишни забавяния,Twilight Force TWILIGHT FORCE излязоха уверено на сцената и поставиха началото на концерта си с пилотната „Battle of Arcane Might“ от миналогодишния им втори албум “Heroes Of Mighty Magic“. Реакцията на публиката беше изненадващо положителна. Немалко души бяха запознати с творчеството на шведите и това си пролича в по-следващите парчета „Riders Of The Dawn“ и „Flight of the Sapphire Dragon“. Музикантите определено заслужаваха бонус точки за костюмите си на елфи и човеци от света на фентъзито. Трябва да се отбележи и магичната атмосфера, сътворена от интересните истории за битки, дракони и вълшебства, които се разказваха в песните им. Вярно е, че на моменти TWILIGHT FORCE звучаха малко лигаво, но си личеше, че свирят със страст. Сетът им завърши с „The Power of the Ancient Force“ като преди това публиката бе разделена на две воюващи страни: хордите на магьосника Blackwald (който е клавирист на групата) и армията на фронтмена-воин Chrileon. Първото гостуване на „адвенчър“ метълите се оказа толкова успешно, че няма съмнение, че ще ни посетят отново някой ден.

Сетлист:
01. Battle of Arcаne Might
02. To the Stars
03. Riders of the Dаwn
04. Flight of the Sapphirе Dragon
05. Gates of Glory
06. The Power of the Anciеnt Force

 Следващи бяха немските хеви метъл ветерани 17202967_10154874829385071_4448361282707672860_nACCEPT. Нямаше смисъл да се оспорва позицията им като „специални гости“, тъй като разполагаха с достатъчно дълъг сетлист за да удовлетворят публиката и най-вече дългогодишните им български фенове. Поставящи началото на изпълнението си със „Stampede“ от актуалната им творба „Blind Rage“, германците за пореден път ни доказват, че са поели по правилния път като са поверили микрофона на Mark Tornillo. Вече не би трябвало да има хора, които да твърдят, че той не може да влезе в обувките на Udo Dirkschneider. Минаха осем години откакто Mark стана вокалист на ACCEPT и в момента ясно се вижда, че групата е по-силна от всякога. Преди да ни върнат в миналото с „Restless and Wild“ и „London Leatherboys“, музикантите изсвириха още една песен от по-новите си албуми и по-точно песента за „Stalingrad“. По едно време светлините угаснаха и започна немската класика „Heidi Heido Heida“… Всички настръхнаха от пронизващия крясък на Mark и последвалите го свирепи китари на Wolf Hoffmann – това беше единствената и неповторима „Fast As A Shark“! Излишно е да се споменава колко енергична беше публиката по време на изпълнението. Сетлистът продължи с емблематичната „Metal Heart“, на която цялата публика пееше в хор и пляскаше с ръце. Accept-2ACCEPT не забравиха да изпълнят и унищожителната „Teutonic Terror“, която през последни-те години се превърна в един от най-големите им хитове. Както традицията подобава, „Balls To The Wall“  беше последна и хоровото участие на публиката бе задължително. Положителните емоции преливаха, а усмивките по лицата на хората бяха видими. Истината е, че само тези, които са посещавали техен концерт, знаят за какво иде реч. След изпълнението на германците си извадихме една поука – без значение дали са първи, втори или последни на сцената, ACCEPT са си ACCEPT!

Сетлист:
01. Stampede
02. Stаlingrad
03. Rеstless and Wild
04. London Leatherboys
05. Final Journey
06. Princess of the Dawn
07. Fast as а Shark
08. Metal Heart
09. Tеutonic Terror
10. Bаlls to the Wall

 

 С наближаването на седмата среща между SABATON и българската публика, виковете “SA-BA-TON, SA-BA-TON“ ставаха все по-шумни. Наброяващата пет хиляди гърла публика тръпнеше в очакване на поредната инвазия на шведската бойна машина. В моментът, в който отмина SABATON-ския кавър на “In The Army Now“, от колоните зазвуча “March to War“ и всички знаехме какво предстои.

“Good evening, Sofia! We are Sabaton, we play heavy metal and this is GHOOOST DIVISIOOON!“

 Както традицията повелява, ударното начало бе дадено с “Ghost Division“. Песента дава възможност на Joakim моментално да предаде настроението си на публиката, докато тича по сцената и удря с юмрук във въздуха, в ритъм с музиката. Това е и най-важната отправна точка във всяко едно SABATON-ско шоу. Нещо ново за SABATON бе видео-екранът зад тях, на който всяка една от песните се визуализираше по разнообразни начини. Продължавайки напред със “Sparta“, стана ясно, че сетлистът ще бъде разнообразен. Изпълнението на парчето бе издигнато до съвсем ново ниво на театралност – Joakim се появи на сцената, преобразен като Леонид I. Към него се присъединиха още няколко спартански войници, които насочиха оръжията си към публиката, сякаш срещу тях бяха застанали не фенове, а персийски главорези. Всичко изглеждаше невероятно, добавяйки поредния плюс в изключителното изпълнение. Продължавайки с новите парчета, музикантите изсвириха “Blood of Bannockburn“, разказваща историята на смелите шотландци, извоювали победа във войната за независимост през далечния 14-и век.

Sabaton-1
“Swedish pagans, marching ashore
Forged in Valhalla by the hammer of Thor
Out from Asgard, a viking ship sails
Never to turn back again“

 В този момент бе представено и новото попълнение в редовните редици на SABATONTommy Johansson (REINXEED, GOLDEN RESURRECTION). Joakim му даде възможност да избере следващата песен, при което всички от публиката дружно започнаха да пеят интрото на “Swedish Pagans“. Без много да се бави, Tommy се съгласи, което бе последвано от забавни и неприлични думи от страна на Joakim. Очаквано, на моменти феновете почти заглушаваха групата с хоровото си пеене.

 Заглавната песен от актуалния студиен албум на SABATON “The Last Stand“ разказва за швейцарските гвардейци, дали живота си, защитавайки папа Климент VII от войските на Карл V. Видео-екранът допринесе за атмосферата на тази музикална интерпретация на събитието от миналото.

“All embrace me
It’s my time to rule at last“

 За емблематичната “Carolus Rex“, Joakim се преоблече като шведския владетел Карл XII и отново превзе публиката със сценичното си поведение и глас. С последвалата “Union (Slopes of St. Benedict)“ се пренесохме във Втората световна война и по-специално в Италия. Тя беше нещо като изненада за феновете, тъй като от доста време не е била свирена на живо.

Sabaton-2

 Не след дълго, дойде и времето, в който чухме историята за изгубения батальон (“The Lost Batallion“), чието изпълнение бе запомнящо се заради новото сценично шоу на SABATON. Насладихме се и на “Far From the Fame“ от по-предния им албум „Heroes“ и “The Lion From the North“ от „Carolus Rex“, за да продължим с акустичното изпълнение на “The Final Solution“ – нещо, което докосна душите и на най-закоравелите фенове на SABATON. Те определено са група, която знае как да свири и акустично. Вдигнатите запалки и светещите смартфони осеяха залата в красиво море от светлина. Освен всичко това, Tommy влезе в ролята и на клавирист.

 Градусите в “Зала 4“ на “Интер Експо Център“ се покачиха още повече с мелодичната “Resist and Bite“ и ударната “Night Witches“, при които всички фенове “избухнаха“ за пореден път. Тук бе и един от най-запомнящите се моменти, включващи пиро-техниката, която беше един от ключовите елементи в шоуто – пламъци, гърмящи оръдия и т.н. Основната част на концерта завърши с “Winged Hussaurs“, която ни запознава с историята на полските крилати хусари, присъединили се към защитата на Виена от Османската империя в края на 17-и век.

Through the gates of hell
As we make our way to heaven
Through the nazi lines
Primo Victoria!

 Началото на края бе дадено с познатата на всички “Primo Victoria“, по време на която почти нямаше човек в залата, който да не скача и пее заедно с SABATON. Предпоследна за вечерта бе “Shiroyama“. Битката (бел. авт. – пресъздадена в последните сцени от филма “Последния самурай“) при Широяма през 1877г. е последното и най-голямо сражение, част от бунта Сацума, борещ се за тогавашните самурайски обичаи и против западните и проевропейски реформи, налагани от тогавашния император Мейджи.

Sabaton-3

 Краят на седмата танкова инвазия у нас бе сложен с любимата на всички “To Hell and Back“, която очевидно се превърна в техен химн. Смятам, че сетлистът беше доста добре балансиран, включвайки нови песни, както и старите фаворити плюс едно невероятно акустично изпълнение. Вечерта на 10 март, SABATON доказаха още веднъж защо са една от най-добрите банди на съвременната метъл сцена. С всяка една изминала година, шведската бойна машина става все по-голяма, а публиката пред която свирят продължава да се разраства. Този концерт показа защо у нас SABATON се чувстват като у дома си. Шведите не спират да работят здраво и продължават да се изкачват по стълбицата на тяхната кариера. Концертите им не са просто жива музика. Те са метъл театър, просвещение в историята на света чрез добре написани текстове и песни, представени с огромен талант и неспираща страст.

Сетлист:
In The Army Now (Bolland & Bolland кавър)
The March to War
01. Ghost Division
02. Sparta
03. Blood of Bannockburn
04. Swedish Pagans
05. The Last Stand
06. Carolus Rex
07. Union (Slopes of St. Benedict)
08. The Lost Battalion
09. Far from the Fame
10. The Lion From the North
11. The Final Solution (акустично)
12. Resist and Bite
13. Night Witches
14. Wingers Hussars

Бис:
15. Primo Victoria
16. Shiroyama
17. To Hell and Back

Снимки: Недко Игнатов
Автори: WildChild (SABATON), Viper (ACCEPT, TWILIGHT FORCE)

 1. #1 написан от Божо (преди 3 години)

  Уютна зала, по-добър звук?
  Човече, какво си имал в ушите си!?!

  • #2 написан от Йоаким (преди 3 години)

   В сравнение с Фестивална и Армеец(Зимния не се коментира) е доста уютна. А звука беше перфектен особено на Аксепт.

 2. #3 написан от Анонимен (преди 3 години)

  Много ниска сцена, много лош звук – нищо не виждах от средата на залата, а никак не съм ниска!
  Любими групи – не можах да им се порадвам, а не съм от капризните! Съжалявам, но организаторите се изложиха този път доста! Мястото за пушене беше тясно и тъмно – под всякаква критика! …
  Това е моето мнение – разочарована съм!

  • #4 написан от Йоаким (преди 3 години)

   Нещо си се объркала много! 🙂 Звука беше перфектен – виж клиповете в тубата. И да сцената беше ниска, но се виждаше доста добре и от по-назад. А мястото за пушене беше отвън и беше осветено, кенефите също имаха ледово осветение! Тъмно и тясно беше в зоната между двете врати, които бяха постоянно населени от смотаняци-пушачи-киселяци!
   Всичко си беше много добре! Не е харесало на тези, които не бяха и тези, които не са ходили на големи концерти!

   • #5 написан от SciMan (преди 3 години)

    Звука си беше доста зле… Групите са велики и заслужаваха повече.

 3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 4. Коментари за тази публикация
В началото