Понеделнишки с MADBALL

MADBALL_poster Понеделник не е добър ден за концерти. Най-малкото защото е първият ден от седмицата. Но от друга страна, има една народна мъдрост, която гласи, че както ти тръгне в понеделник, така ще ти върви седмицата. А какво по-хубаво от един як концерт в понеделник?
Хардкорът е музика, която се преживява, не се усеща със сетивата. Това е форма на яростен протест срещу апатията, която ни е обзела. Този стил не е просто музика, той е начин на живот, начин, по който да избягаш от заобикалящата те среда. Като всяка музика.
Две години изминаха от последната атака на нюйоркските хардкор герои MADBALL. Две години са малко, но и много време, най-вече по отношение на музикални кумири. Ето защо концертът на ветераните се превърна в събитие с особен заряд за феновете. Още повече, че американците бяха подкрепени от българските си събратя OUTRAGE и VENDETTA, което внасяше допълнителен колорит на концерта.
Денят е 14-ти ноември. Времето е поносимо, макар, че продължава да подухва леден ветрец. Събитието е обявено за 19:00 ч. и се очакваше първата група да излезе в 20:00. Пристигам пред клуба малко преди 19:00 ч. Прави впечатление, че хората все още са малко – десетина човека – но кротко и напоително подгряват. А ловците на автографи и снимки бяха задоволени напълно, тъй като по едно време музиканти от MADBALL се появяват навън. Не личи да им е неприятен интересът на феновете, напротив, отговарят отзивчиво и с усмивка на всяко желание за снимка или автограф.
Минава 19:00, но вратите все още не са отворени. Виждам познат човек от екипа и разговарям с него. Той ми казва, че американците са пристигнали доста късно, едва ли не в последния момент, и концертът ще закъснее. Проявяваме разбиране, още повече, че преди това слушахме и саундчека на групите.
Постепенно пред клуба започват да се събират хора. В 19:30 вратите отварят. Възползвам се от възможността и се шмугвам първи. Преминавам през проверките безпроблемно и се настанявам на удобно място, така, че да виждам всичко. Клубът е подреден добре, до входа отляво е разположен щанд за мърчъндайз, на който феновете можеха да си вземат тениски на групите и различни други артикули, свързани с хедлайнерите най-вече. Барът е зареден с напитки и очаква своите клиенти. По сцената все още се мотаят техници, но ние сме обнадеждени, че нещата ще се развият в наша полза и отлагането ще е приемливо.
Почти половин час след 20:00 ч светлините угасват, а сцената е готова да приеме първите участници за вечерта – OUTRAGE. Варненците опитват да посъбудят все още полупълната зала. И успяват. До такава степен, че вече се заформя и първият мош пит, а публиката загатва какви ще бъдат действията й от тук нататък. Макар и малко, музикантите успяват да ни подгреят за бъдещата сеч. Музиката им е типичен хардкор – стегната, отсечена, бълваща огън и жупел. За половин час успяват да ни убедят, че са една от харесваните български хардкор банди. Публиката – макар и все още рехава – реагира адекватно, така, че едва ли има недоволни от изпълнението нa OUTRAGE.
Кратката почивка между двете групи бе използвана за козметична промяна по оборудването на сцената, хората пък се насочиха към изхода за по цигара навън или към тоалетните. Към 21:10 клубът се поизпълни, на сцената музикантите от VENDETTA донастройват инструментите и след секунди дават начало на изпълнението си. VENDETTA е утвърдена марка в българския хардкор и това си проличава още от първите минути. От колоните се сипе ярост и агресия, а двамата вокалисти Делян и Шута допълнително нахъсват публиката, която им се отблагодарява с мощен мош и съркъл пит и изключително себераздаване. За около 40 минути българите превръщат столичния клуб Mixtape 5 в истинска мелница и слизат от сцената, доволни от постигнатото. Доволна е и публиката, която излиза навън, за да вземе глътка въздух.
Паузата преди хедлайнерите е по-дълга. Сменя се почти цялото оборудване, настройват се китарите и барабаните. Хората вече нямат търпение да посрещнат зверовете MADBALL. И към 22:30 най-после желанието им се сбъдва. Залата притъмнява, звучи кратко интро, музикантите излизат и нанасят първия удар. Клубът вече е пълен, публиката се забавлява енергично. Тела хвърчат от сцената, във въздуха се виждат ръце, крака, глави. Вокалистът Freddie Cricien не спира да снове по сцената, сипейки ярост и гняв. Повече от 20 години нюйоркчани крепят здраво хардкор сцената и определено знаят как да забавляват зрителите. Тази вечер изпълняват целия албум “Demonstrating My Style” по случай 20-годишнината от излизането му, като не пропускат да изстрелят и нови композиции. Freddie e по-разговорлив между песните от друг път. На няколко пъти хвали зрителите, заявявайки, че българската публика е най-добрата публика за жанра. Откосите следват един след друг, без никаква милост. А след поредния “полет” на фен от сцената към тълпата Freddie обявява тяхната сцена и за наша сцена. Преди парчето “Pride (Times Are Changing)” приказливият вокалист ни напомни, че в живота нищо друго няма значение, освен семейството, и, че ние, зрителите в залата, сме като едно семейство. Естествено, Freddie не пропусна да “нахрани” и политиците. Това се случи преди резачката “Streets Of Hate”. А новината на вечерта бе съобщена отново от вокалиста – MADBALL работят по нов материал, който се очаква да види бял свят през 2017 г. Новината бе посрещната възторжено от публиката, която се забавляваше неистово. А зверовете продължиха да късат вратове с резачките си. И така до финала, когато групата си направи обща снимка със зрителите и напусна сцената. А зрителите си тръгнаха от клуба удовлетворени от поредното унищожително шоу на MADBALL, оставило ги без сили..

Очаквайте съвсем скоро снимки от събитието!

  1. #1 написан от j (преди 5 години)

    Всъщност концерта беше обявен от организаторите като такъв, на който ще бъде изсвирен целият албум „Demonstrating my style“, по случай 20 годишнината от излизането му. За съжаление, обаче това не се случи, бяха изсвирени само няколко парчета от него. Не знам каква е причината, дали организаторите измамиха с цел реклама или групата реши да не го прави, но се съмнявам да са прекроили целия си сет само за шоуто в България.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото