Първите големи концерти на радио фестивала Alarma Punk Jazz за 2016г.

 FISH OIL, Тоби Драйвър, Ива Битова и датчаните SVIN на радио фестивала на програма “Христо Ботев“ през новата година! В междупразничните дни – 28, 29, 30 и 31 декември 2015 – билетите в „Дюкян Меломан” и в системата на Ticketplus са на промоционални цени…

1 февруари 2016 – 21:00ч. – FISH IN OIL в Първо студио на БНРFish_In_Oil
За Alarma Punk Jazz 2016г. ще започне на 1 февруари с южняшки сърф-джаз квинтет от Белград в Първо студио на Националното радио. Изкушаваме се да наречем FISH IN OIL „балканските Bar Kokhba“, или „балканските Electric Masada“, а защо не и „балканските Sacri Cuori“. Въпреки че това би било хронологически недостоверно. Макар да има същата естетика в музиката, наложена в световен мащаб от споменатите формации, макар Марк Рибо определено да е повлиял на звука на групата, FISH IN OIL е по-скоро един от предвестниците, отколкото последовател на тази сцена, тъй като съществува още от далечната 1993г. В настоящия си състав – Велко Николич – Папа Ник (Veljko Nikolic – Papa Nik) – перкусии, Том Федя Франклин (Tom Fedja Franklin) – барабани, Бранислав Радойкович (Branislav Radojkovic) – контрабас/бас китара, Братислав Радованович (Bratislav Radovanovic) – китара, и Душан Петрович (Dusan Petrovic) – саксофони/флейти – FISH IN OIL функционира на сръбската и международната сцена от няколко години. Имат два издадени албума – Poluostrvo (2012) и Drnch (2013) – и в момента работят по трети. Китаристът им (който е създател на формацията и автор на музиката) е от Косово. Барабанистът им е от Лондон. Басистът им е от добре познатата и обичана у нас група Naked. Свирят авторска музика на границата между сърф-рок, фрий-джаз, филмови теми в духа на спагети-уестърните, блус, пънк и съвременна импровизирана музика. Членовете на FISH IN OIL свирят и в международния импро-колектив NO LAND’S MEN, където участват още също добре познатите на българската публика Георги Шарески (Skopje Connection) и Джиян Емин (Skopje Connection, Проект „Жлуст“), както и специални гости като Васил Хаджиманов и Войно Диздар (клавириста на групата на Рамбо Амадеус). Наред с EYOT и NAKED, FISH IN OIL е един от „трите слона“ на новата сръбска джаз сцена, както обичат да казват организаторите от „Аларма Пънк Джаз”, и то не без сериозни основания…

Toby_Driver8 февруари 2016 – 21:00ч. – Toby Driver {Kayo Dot, maudlin of the Well, Secret Chiefs 3} в Чешкия център (support: Nick Hudson, Keith Abrams {Kayo Dot}, dwaal {BG})
Тоби Драйвър е жива легенда на съвременната американска авангардна сцена. Мозъкът и душата на Kayo Dot / maudlin of the Well, за ценителите Тоби е добре познат още като член на Secret Chiefs 3, Vaura, Tartar Lamb и Tartar Lamb II. Участва и в записи на Gregor Samsa, Asva, Tusk и др. И не само: Тоби Драйвър е мултиинструменталист (свири на всякакви китари, клавири и басове, кларинет, вибрафон, чело, мелотрон, гамелан), вокалните му търсения са в целия диапазон от мелодично-задушевни балади, през spoken word до дет-метъл. В музиката му границите между авангардния джаз, пост-рока, дуум- и дет-метъла, фолк-рока, нойз-пънка и минимализма са твърде условни. Неслучайно и първият албум на Kayo Dot Choirs Of The Eye (2003), и първият солов на Тоби In Тhe L..L..Library Loft (2005) са издадени именно от Джон Зорн в „Композиторската серия” на лейбъла Tzadik. Колаборациите на Тоби Драйвър включват и такива с други знаменити Tzadik-артисти като Джеремая Цимерман и Тимба Харис. Сингър-сонграйтърското амплоа на Тоби Драйвър, което ще бъде представено на това турне, ни въвлича мрачна-баладичната атмосфера на един неофолк, който доста се родее с този на Майкъл Джира или Wooden Wand. Триото на Тоби Драйвър за турнето включва още Ник Хъдсън (Academy Of Sun) на орган и Кийт Ейбрамс (Kayo Dot) на барабани. Ник Хъдсън ще се включи и като подгряващ артист с програмата си Letters To The Dead, също издържана в мрачно-атмосферична стилистика, а от българска страна съпортът е на dwaal. Концертът се организира съвместно със Secretcheese, a местата в залата на Чешкия център са ограничени до 90, като 1/3 от тях вече са разпродадени.

5 март 2016 – 21:00ч. – SVIN (Copenhagen, Denmark) + Svinacrossthevacuum + Trysth в клуб „Mixtape 5“, B-Side
Това е първият ден от двудневния „Аларма Пънк Джаз Фест”, който ще се проведе на 5 и 6 март в малката зала на клуб „Mixtape 5″… Гответе се за истински и неподправен post-psychedelic-drone-kraut-punk-freejazz от Копенхаген – на границата между Sonic Youth и Арво Пярт. SVIN звучат като стоунър с кларинети, като северен равнинен мрак, по-мрачен от студа, като зловещи инструментални приказки отвъд полярния кръг. Автори са на 3 албума – Heimat (2011), Secretly We Are Gay (2014) и едноименния Svin (2015). A в момента тъкмо се връщат от Исландия, доволно приключилиу записите на четвъртия – и то не къде да е, а в построеното от Sigur Ros Sundlaugin Studio. За SVIN вечерта ще открият органик-дроун-ритуал-нойз концептуалистите acrossthevacuum (Боян Аврамов {Teeth Of Divine} + Асен Сантев {Trysth} + мистериозни го(у)ст инструменталисти), както и самите атмосферик-пост-метъл чудовища Trysth, които участват за втори път в рамките на Alarma Punk Jazz, точно две години след като свириха на една сцена (същата сцена, между другото – „Mixtape 5“, B-Side) заедно с Nadja. Около Нова година очаквайте да обявим и втория фестивален ден – 6 март 2016 – чиято насока ще бъде също ритуално-психеделична.

Iva_Bittova26 май 2016 – 21:00ч. – ИВА БИТОВА в Първо студио на БНР
Ива Битова е навярно най-добре познатото в световен мащаб име на съвременната чешка авангардна сцена, за която тя е това, което е Баланеску за румънската, Дреш за унгарската, Борис Ковач за сръбската, или Теодосий Спасов за българската сцена, т.е. музикант с уникален почерк и трайна следа в музиката, с чието име хората свързват най-високите постижения в съвременната култура на съответната страна.
Битова е родена в Брунтал, чешката част на Силезия, в музикантско семейство – дъщеря е на ромския унгарски китарист, контрабасист и тромпетист Калман (Коломан) Бито и на певицата Людмила Битова, от които наследява таланта си и на инструменталист, и на вокалист – това е важно да се каже, защото едно от най-характерните (и магнетични) неща в музиката на Битова е органичното единство на пеенето и цигулката, които сякаш са продължение едно на друго. Разбира се тук включваме и солидното академично образование, актьорската кариера в голямото кино (от „Розови сънища“ на Душан Ханак (1977) до наши дни – „Желари“ на Ондржей Троян (2003), „Трима братя“ на Ян Сверак (2014) и др.), концертите буквално по целия свят от от Ню Йорк до Япония, съвместните проекти с други световни величини от джаза и съвременната аванагрдна музика – Фред Фрит, Том Кора, Крис Кътлър, Катерина Борнефелд от The Ex, Джордж Мраз, Лешек Можджер, Михай Дреш, записите за Nonesuch и ECM… А паралелно и на съвременната чешка сцена – проекти заедно с Павел Файт, с Доротея Келерова (дуетите на Барток), с Владимир Вацлавек, с Skampa Quartet (Моравската фолклорна поезия в песни на Яначек), с рок-групата Dunaj, с Пражката филхармония…
Концертът, който е исторически, тъй като е първи за Ива Битова в България, се организира от радио фестивала Alarma Punk Jazz и Чешкия център, най-старият чуждестранен културен център в София. Очаквайте и изненади, защото освен соловата си програма, Ива Битова често включва и сешън с друг музикант на сцената.

 Билетите, напомняме, са на доста занижени празнични цени до 18:00ч. на 31 декември 2015г. само в „Дюкян Меломан” и в системата на Ticketplus. А през 2016г. ще се продават и в Eventim.
През януари ще обявим на порции и останалите 16 групи и артисти за фестивалната 2016г.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото