Първи концерт на THE GATHERING в България

the gathering bulgaria sofia 2018 “Доживяхме!” С това възклицание феновете на холандския прогресив/алтърнатив култ THE GATHERING посрещнаха новината, че легендите ще изнесат първия си концерт у нас. Вероятно повечето от тях са чакали този момент повече от 20 години и много вероятно това шоу да е била единствената им възможност да ги зърнат на родна земя. Всъщност, този концерт бе логично продължение на няколкото успешни изяви на бившата вокалистка на групата Anneke van Giersbergen. И ето, че назря моментът да видим THE GATHERING в пълния им блясък. Е, вече без Anneke, но останалите оригинални членове още се изявяваха в бандата. Благодарение на Грешния организатор тази мечта се превърна в реалност в края на ноември 2018 г. Мястото на събитието бе добре познатият клуб “Mixtape 5”, а началният час – 20:00. Датата – 22-и ноември 2018г.
По предварителна информация вратите трябваше да отворят в 20:00, а групата да излезе в 21:00. Не бяха предвидени подгряващи банди, затова и организаторите предупредиха желаещите да присъстват да дойдат навреме, тъй като часовете щяха да бъдат спазени. Заради форсмажорни обстоятелства се получи леко закъснение в графика, но това по никакъв начин не попречи на около 300 зрители да изпълнят голямата зала на клуба. Барът бе зареден с разнообразни напитки, а до входа бе оформен щанд с артикули на холандците. Фоновата музика също бе подходящо подбрана, така, че всички предпоставки за едно незабравимо преживяване бяха налице.
Музикантите се появиха към 21:40 и още от самото начало показаха, че няма да правят компромиси с изпълненията си. “Новото” попълнение (което вече не е съвсем ново) ф започна малко плахо изявата си. Вероятно се притесняваше как ще я приеме публиката като заместник на очарователната и много обичана у нас Anneke van Giesbergen. Постепенно обаче с все по-дълбокото навлизане в концертната програма тя поразчупи гипса, доказвайки възможностите си пред феновете, които я приеха радушно и до края я аплодираха мощно. Сетлистът бе добре структуриран, от откриващата “Black Light District” до финалната “I Can See Four Miles” всяка песен бе на мястото си, изпълнена по перфектен начин. За това усещане допринасяше и много доброто озвучаване. В програмата фигурираха композиции както от първите, така и от последните албуми, като акцентът бе върху периода с Anneke. Всъщност, от периода със Silje чухме парчета само от албума “Disclosure”. Прозвучаха добре познатите “In Motion #1, “Leaves”, “Nighttime Birds”, както и по-новите “Paper Waves”, “Paralyzed”, “Meltdown”, “Heroes For Ghosts”. С напредване на времето зрителите все повече се отпускаха в ритъма на смесицата от трип-хоп, прогресив, пост-рок, готик, метъл и даваха своя принос към изживяването. Музикантите се постараха да бръкнат дълбоко в душите на присъстващите и да изтръгнат най-сериозните емоции и усещания. Разчупеното поведение на фронтдамата се отрази благоприятно на публиката, с чиято помощ бе изпълнена може би най-популярната композиция на холандците “Leaves”. Silje по никакъв начин не се стараеше да имитира Anneke, макар в чисто гласово отношение да се забелязаха известни прилики. Останалите музиканти демонстрираха изключителната си класа, вглъбявайки се във всяка нота и отправяйки възможно най-правдиво посланията си, които посетителите възприемаха по различен начин. Шестимата на сцената действаха като добре смазана машина, показаха отлична форма, сработка и владеене на инструментите. Парчетата се лееха изпод пръстите и гласовете им, а след началото с всяка следваща композиция овациите ставаха все по-бурни и по-бурни.
Концертът вървеше на един дъх и ето, че дойде моментът, когато основната програма приключи и музикантите се оттеглиха. Паузата наистина продължи съвсем кратко и шесторката отново превзе сцената, за да ни подари още 2 късчета от своята омайна музика и да ни хвърли в онези дълбини на човешката душа, които са трудно достижими. Френетичният финал с “I Can See Four Miles“ извика у присъстващите последните недокоснати частици от сетивата им и ги запрати в нови измерения. Традиционният поклон беляза края на шоуто и изтръгна най-бурните аплодисменти и овации, на които бяха способни зрителите и с които съвсем заслужено бяха изпратени музикантите.
Първото гостуване на THE GATHERING ще се запомни с емоцията и магията, която ни донесоха с творчеството си представителите на Ниската земя. Магия, която заслужаваше да бъде усетена от повече хора, но по една или друга причина, клубът не бе пълен до краен предел. Все пак тези, които дойдоха, се докоснаха до вълшебния свят на холандската шесторка и си тръгнаха с опустошени души, но с усмивки на лица и повече от доволни от преживяното.

Сетлист:

1. „Black Light District“
2. „Paralyzed“
3. „Meltdown“
4. „Even The Spirits Are Afraid“
5. „Probably Built In The Fifties“
6. „Marooned“
7. „Paper Waves“
8. „Saturnine“
9. „In Motion #1“
10. „Leaves“
11. „Heroes For Ghosts“
Encore:
12. „Nighttime Birds“
13. „I Can See Four Miles“

 

 

Очаквайте много снимки от събитието на нашата фейсбук страница!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото