Започваме новата година с това, което направи доста силно впечатление през изминалата. COMASUMMER.

Te са Владимир Лалов (вокал и китара ), Пламен Печин (китара ), Николай Каракехайов (електрически орган), Йордан Грънчаров (барабани ) и Веселин Карастойчев (бас ). Групата е създадена в началото на 2014 година като дует, състоящ се от Владимир и Пламен. Стилът е сайкъделик рок с осезаемо шейсетарски уклон. Ама не точно.

През 2015-та COMASUMMER доста ударно успяха да се наложат като фактор на софийската музикална сцена. Появиха се сякаш от небитието и установиха съществуването си все едно винаги ги е имало. Споделиха сцена с The Shivas и Temple of the Smoke, както и с доста български банди. Потвърдено е и участието им в два летни фестивала през тази година – родният Wrong Fest, който ще се проведе на 25 и 26 юни, край София и набиращият все повече популярност у нас, гръцки фестивал – Fuzztastic Planet.

През декември американският лейбъл Custom Made Music издаде и дебютното EP на бандата „Out of the Sun“ на касета, а в скоро време се очаква и CD издание. Артуъркът на албума е дело на Емануела Беловарски и Десислава Иванова. А пък La Habitación 235 класира работата на талантливите дами на 16 място от 200 сайк/стоунър/слъдж/дуум албума, реализирани през 2015 г.

„Out of the Sun“ беше представен на 13 декември в B-Side на Mixtape 5, като за промо-концерта момчетата пуснаха специална, лимитирана серия „направи си сам“ CD копия на EP-то. А на входа всеки присъстващ получи код за 50 % отстъпка при дигитален даунлоуд от bandcamp. Поредната класация, в която влязоха COMASUMMER е на Psychgazer, които ги наредиха на 13-та позиция от 111 сайкъделик албума за 2015-та.

Студената неделна вечер този път не се оказа причина хората да си останат вкъщи и пълната зала на Mixtape 5 се превърна в един летен мираж на Venice Beach, може би, през 1968-ма. Всъщност това е и първият самостоятелен концерт на COMASUMMER. Чухме шесте парчета от албума, както и точно толкова нов материал. Компания на музиката в целта Космосът да бъде оптимално разгърнат пред нас, правеше визуалната психеделия, отново дело на Спартак Йорданов и Ралица Тонева. Единственото, което за мен не беше докрай изпипано са вокалите, оставащи една идея по-назад, отколкото ми се искаше. Но пък енергийните взривове в двата края на сцената, под формата на Пламен и Николай, си бяха впечатляващи. Да, музиката определено е трансова. Особено, ако е out of the sun.

Прекрасен музикален финал на годината. Пожелаваме успех на COMASUMMER и съвсем скоро да да ни представят и следващ албум, който май е почти готов вече! 🙂

 

 

Setlist:

1. Mahatma (working title)
2. Hurricane Love
3. You Know You’re Mine (working title)
4. My Vantage Point
5. Rental Kisses
6. Out Of The Sun
7. Bottom Is The Sky (working title)
8. Man In The Sand
9. The Trickster
10. River of Gold (working title)
11. No Feelings In Your Bones (working title)
12. She Turns Me On (working title)
13. National Anthem (Radiohead cover in E minor)

СНИМКИ:
COMASUMMER