Отмина и третото викингско нашествие на AMON AMARTH у нас

Amon-Amarth-live-Sofia-poster-w-Grand-Magus-IEC NEW 2016 година наистина бе една от най-странните (а за някои дори и най-ужасните) години на 21-ви век. Въпреки всичко лошо, което се случи, концертният живот в България и тази година имаше успешно развитие. С края на годината, идва и началото на декември. Този месец ще го запомним с едно от най-страхотните метъл събития за 2016-а – викингите AMON AMARTH пристигнаха със своя кораб и нападнаха столицата за трети път, откакто съществуват. Затова бяхме готови да ги посрещнем топло на 3-ти декември и да се присъединим към битката, за която всички се подготвяхме месеци наред. Чакайки на минусови температури, се надявахме преместването на събитието на друго място в последния месец да не е било грешен ход. За щастие, не останахме ни най-малко разочаровани. Нахлухме в “Зала 5“ на столичния “Интер Експо Център“ към 19:00 и зачакахме търпеливо подгряващата група.

 Точно по график, GRAND MAGUS завладяха сцената в 20:00ч. Триото откри своя концерт с “I, The Jury“ от албума “Hammer of the North“. За времето, което им бе отредено, музикантите се представиха повече от добре и успешно подгряха публиката за викинг кралете AMON AMARTH. Шведите стояха на сцената доста уверено и без много приказки преливаха от песен в песен. Janne „JB“ Christoffersson не пропускаше да благодари на публиката за топлото посрещане и шумните аплодисменти, които съпровождаха изпълнението им.

 Въпреки, че по-рано тази година GRAND MAGUS издадоха новия си студиен албум “Sword Songs“, само една композиция (“Varangian“) от творбата бе изсвирена. Най-голямо внимание бе обърнато на “Hammer of the North“ с цели три песни. Бяха изпълнени и две парчета от “Iron Will“, а албумите “Wolf’s Return“, “The Hunt“ и “Triumph and Power“ също бяха представени с по една песен. Единствено първите два албума на групата не намериха място в сетлиста.

 В края на завършващата “Hammer of the North“ гласовете на събралата се публика изпълваха с все сила цялото помещение – нещо, с което много малко откриващи групи могат да се похвалят.

Сетлист на GRAND MAGUS:
01. I, thе Jury
02. Sword оf the Ocean
03. Varangian
04. Steel Versus Steel
05. Ravens Guide Our Way
06. Kingslаyer
07. Iron Will
08. Like The Oar Strikеs The Water
09. Drum Solo
10. Hammer Of Thе North

 Не след дълго започна подготовката на сцената за това, което предстоеше… Големият транспарент с логото на GRAND MAGUS падна и зад него видяхме масивния барабанен сет, който бе поставен върху огромен викингски шлем, чиито очи светеха през цялото шоу.

 Ударното начало бе дадено с маршовата ‘‘The Pursuit of Vikings“ и мелодичната “As Loke Falls“. Още с тези две песни, мелето в публиката беше налице – мошпит, скачащи фенове, веещи се коси и т.н. Застрашителният фронтмен Johan Hegg поздрави на български език събралите се над 1500 воини и касапницата продължи с една от най-интересните песни на бандата – “First Kill“. Музикантите продължиха да представят най-новия си албум „Jomsviking“ пред българската публика. На сцената излязоха двама викинги, които веднага се впуснаха в “смъртоносна“ битка, по време на която AMON AMARTH изпълняваха “The Way of Vikings“.

 Колкото по-дива ставаше публиката и колкото по-шумно пееха всички заедно, толкова по-широка ставаше усмивката на лицето на Johan Hegg. Битката продължи с “At Dawn’s First Light“, на която ясно си личеше, че родните фенове са научили текстовете от „Jomsviking“. За момент се върнахме в миналото с “Cry of the Black Birds“, а след това се насладихме на величествената и любима на всички, “Deceiver of the Gods“.

 Осмата песен от сетлиста беше „On a Sea of Blood“. Едни хора се наслаждаваха на песента, други правиха пого и си разменяха поздрави, а трети си попийваха от бирата. Обаче малко хора знаеха какво следва… Johan разказа набързо какво ще се случи, когато настъпи Рагнарьок и как великанът Сурт ще потопи целия свят в огън със своя меч, блестящ по-ярко дори от слънцето. Воините в публиката се отдалечиха един от друг и бяха готови да създадат брутален wall of death. Точно тогава AMON AMARTH засвириха могъщата „Destroyer of the Univеrse“ и всичко, което последва се превърна в най-кървавото и жестоко меле, което събитието видя.

 Дойде време за смазващата “Death in Fire“ – един от най-чудовищните моменти в концертите на AMON AMARTH. Олд скуул феновете крещяха и засиждаха своя глад за викингска мощ. За следващата “One Thousand Burning Arrows“, също включена в „Jomsviking“, на сцената се появиха няколко викинги с лъкове, на чиито тетива бяха опънати стрели. Миг преди да започне “Father of the Wolf“ редом до групата застана и самият Локи, който допринесе за вече създалото се зрелище. Последните две от основната част на концерта бяха изкъртващите “Runes to My Memory“ и “War of the Gods“, на които новият член на бандата Jocke Wallgren доказа, че е достоен барабанист за AMON AMARTH.

 Дойде време и за черешката на тортата. Цялата сцена угасна и не след дълго групата се появи с рогове в ръце, най-големия от които беше този на Johan. Чухме няколко пъти “Наздраве!“ на български, след което изпиха питиетата си на една глътка и началото на края започна с едно от най-топло посрещаните от феновете парчета – “Raise Your Horns“! На нея някои воини си носеха собствени рога, които да „вдигат“ по време на песента. Краят приближаваше с вечната “Guardians of Asgaard“, на която всички пяха редом с викингите и хедбенгваха, сякаш им беше за последен път. Последната буря предстоеше да настъпи. Гръмотевичната “Twilight of the Thunder God“ започна веднага щом Johan замахна и разтресе цялата сцена с чука на Тор, Мьолнир. На сцената, зад барабаните и огромния викингски шлем, върху който седяха, се изви змията Йормунганд, която малко по-късно, по време на солото, бе сразена от фронтмена, превъплатил се в ролята на гръмотевичния бог.

 AMON AMARTH имат стрелци, насочили лъковете си към нас. Те имат воини, готови да сразят всичко по пътя си. Концертите на AMON AMARTH са нещо повече от музика, изпълнявана на живо. Те са нещо, което не може да бъде описано. Нещо, което трябва да бъде изпитано. Историите, които разказват и битките, които пресъздават са уникални. Особено, щом биват комбинирани със зверската викингска мощ и енергия, струящи от групата. Който не е гледал AMON AMARTH на живо може само да съжалява, защото групата не просто става по-добра с годините, но и прави невероятно шоу, което никога не ще бъде забравено.

Сетлист на AMON AMARTH:
01. The Pursuit of Vikings
02. As Lоke Falls
03. First Kill
04. The Way of Vikings
05. At Dawn’s First Light
06. Cry of the Black Birds
07. Deceiver of the Gods
08. On a Sea of Blood
09. Destroyer of the Univеrse
10. Death in Fire
11. One Thousand Burning Arrоws
12. Father of the Wolf
13. Runes to My Memory
14. War of the Gods

Биc:
15. Raise Your Horns
16. Guardians of Asgаard
17. Twilight of the Thunder God

 Концертът беше един от най-добрите за годината – имаше вентилация, както и достатъчно храна и напитки, звукът беше на ниво, всичко протече точно по график и феновете изглеждаха много доволни от вечерта. Между песните, Johan ни благодари за това, че бяхме най-дивата публика в цялото им турне. За завършек, искаме да благодарим за отличната организация от страна на Firestorm Productions и за това, че поканиха AMON AMARTH, които за пореден път ни оставят с незабравими спомени. Skål!

Текст: WildChild, Viper

ГАЛЕРИЯ

Amon Amarth
Amon Amarth
78 снимки
Grand Magus
Grand Magus
50 снимки

 1. #1 написан от Анонимен (преди 6 години)

  Благодарение на „отличната“ организация съм на антибиотици! 40 минути чаках по тениска, за да си взема якето на отворени врати и студено течение! Не знам какво сте чули, но звука беше лош, а по време на Grand Magus направо отвратителен! Тоалетните бяха неизползваеми за жени, а за бира се чакаше много! За останалите дреболии не ми се говори…

 2. #2 написан от Black Adder (преди 6 години)

  Концертът беше много здрав, но поради промяната в залата или слаб промоутър организацията беше на окайващо ниво. Недостатъчно места за продажба на напитки и храна, външни химически тоалетни (не ми пука особено за мен и останалите мъже, но дамите бяха сериозно ощетени), хаосът с тъй наречения „гардероб“…
  Техниката, озвучителите може да са били силни, но няма как да изкараш добър звук в метален хангар (моите почитания към сайта ;-), но в случая става дума за физични закони). Любимите ми рифове в Death in Fire и солата в War of the Gods бяха неразпознаваеми, беше една аудио мешавица и пукотевица и единственият плюс от кънтящата конструкция беше за вокала. Хер Хег ревеше като звяр от преизподнята! Иначе песните, сценичното присъствие, шоуто като цяло беше супер! Радвам се, че закрих концертната 2016г. с този концерт – от една страна, любима група със силен концерт, а от друга – че известно време няма да ми се налага да търпя организационни безобразия. И все пак, признавам, че организаторите спазиха графика и за втори пореден път не давах пари за бакшиш, а се прибрах спокойно с Железния Кърт. Може би причината за редицата неуредици беше смяната на залата, а не качеството на промоутъра.

  • #3 написан от Евльо (преди 6 години)

   Независимо от мястото, когато промоутъра е читав организацията винаги е на ниво! 😉 Изрусената женка освен за рЪченица за друго не става!

 3. #4 написан от dark (преди 6 години)

  Глупости,глезльовците само дане казват че във Хр.Ботев щяло да бъде по-добре,Факинг шит мрънкялници.Идете във Брекзита да видите пък там е тъпо да си на метал концерт

 4. #5 написан от Анонимен (преди 6 години)

  Беше едно от най -яките концерти за годината. Колкото до организацията поне за мен беше на ниво.А така обсъжданите тоалетни бяха чисти до последно и поне аз не видях никакви опашки пред тях.Опашките за бира бяха половини.Историята помни доста по-тегав случаи,но то е ясно, че хейтъри винаги ще има

 5. #6 написан от Анонимен (преди 6 години)

  Беше едно от най -яките концерти за годината. Колкото до организацията поне за мен беше на ниво.А така обсъжданите тоалетни бяха чисти до последно и поне аз не видях никакви опашки пред тях.Опашките за бира бяха поносими.Историята помни доста по-тегав случаи,но то е ясно, че хейтъри винаги ще има

 6. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 7. Коментари за тази публикация
В началото