NOCKTERN пускат нов сингъл с участието на SAÍGO

През изминалата пролет NOCKTERN издадоха дебютния си сингъл за 2020 г. (“Dark Water”), с който демонстрираха смесица на различни жанрове, променяйки познатото си звучене. На 28 октомври излиза и следващият им запис – “Hollow”, с участието на SAÍGO.

В “Hollow се преплитат стилове като dark pop, indie electronica, alternative, потвърждавайки, че форматът не се ограничава от жанрови рамки. Експериментът, наличието на акустични инструменти и смесването им с електроника, стоят в основата на музиката, която NOCKTERN създават и ще включат в предстоящия си албум.

Това е първият колаборативен запис на дуото, като текстът и вокалните линии са дело на SAÍGO (Tien Nguyen), партниращ си с артисти като DAYO, Kan Wakan, Рут Колева и други. За работата си с NOCKTERN той споделя:

“Когато съм в София работя в студиото на Стоимен и Алед (The Glitch Lab) и колаборацията помежду ни се роди много естествено, имайки предвид, че ни дели само една стена. Звученето на NOCKTERN носи по-тъмна атмосфера, спрямо останалите проекти, върху които работя, и това ми позволи да разкрия една друга страна от гласа си. Самият текст има доста импресионистичен стил, не е твърде буквален. Исках да запазя чувството, което инструменталът ми дава леката тревожност, недоволство, замисленост. Фразата “Feeling hollow yet again” се появи първа, а след това и останалата част от текста, чрез образи, предизвикани от водещите емоции в мелодията.”

“Hollow” разказва за чувството на празнота, което всеки от нас изпитва понякога. Градацията в песента метафорично подсказва за процеса на самоопознаване, който произтича от стремежа ни да разберем и запълним кухините вътре в нас. Стремежът да се чувстваме пълноценно и в мир със себе си.

NOCKTERN продължават да работят по нова музика, която ще бъде включена в предстоящия им албум.

NOCKTERN (Стоимен Стоянов) е български артист, създаващ музика от 2006 г. в различни жанрове, като съвременна класика, електроника, трип-хоп, ню джаз и др. През годините той работи върху различни проекти с изпълнители като Иван Шопов /Balkanky/ Cooh, Joana Size, Mytrip (Ангел Симитчиев – Amek Collective), Иво Чалъков (Gravity Co, ApeMen), Bradata и др. Първият му самостоятелен албум излиза през 2016-а година под името “No Sugar Added”. За живите изпълнения на албума Стоимен си партнира с Лоран Печ, Чарлз Гуиро, Иван Андреев и Християна Иванова, с което поставя началото на Nocktern Band, проект, който в изпълненията си на живо присъединява към себе си различни артисти. По-късно през 2017 г. NOCKTERN издава самостоятелен пиано албум от 3 песни, с името “Pieces of Lyla” – триптих на момиче, преминаващо през състоянията на вълнение, меланхолия и хармония. За концертите, представящи тези записи, NOCKTERN излиза на сцената заедно с музиканти като Kayo Dot, Josef van Wissem, Иван Шопов и Avigeya, Mytrip, Теодосий Спасов, 2hennings, Dayo и др.

През 2020 г. към NOCKTERN се присъединява нов член в лицето на барабаниста Борис Малеванов (heptagram) и с това форматът официално се изменя в дуо.

Борис Малеванов започва да се занимава професионално с музика през 2014 г. и беше познат като една от основните фигури в група NU/ANCE. Алтернативните жанрове винаги са били голямата му страст и напоследък експериментира с нови техники, вмъквайки по-електронно и нестандартно звучене в работата си. Дълго време търси правилните партньори, с които да създава музика по-близка до интересите му, и през 2018 г. започва работа с Даниел Иванов от студийния проект heptagram. През 2019 г. psychedelic/space rock бандата стартира изявите си на сцена, а Борис е техен барабанист. В момента heptagram работят по реализацията на нов албум.

Последвайте NOCKTERN в:

Последвайте SAÍGO в:

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото