В днешното издание на рубриката New Wave Of Bulgarian Metal имаме удоволствието да ви представим двама много талантливи български музиканти, които са решили с изкуството си да върнат слушатели си обратно към своите корени. Традицията може да бъде предадена най-добре, когато е пречупена през призмата на модерното и красотата на изкуството. Това целят и младите изпълнители Клавдия Китанова и Антон Яначков.През 2016 година те се обединяват в дуото KsANa, определяйки звученето си като ритуален/символичен фолклор.

KsANa са:

Клавдия Китанова – вокал, прекусии
Антон Яначков – китара, тамбура, прекусии

Capture METAL HANGAR 18: Здравейте. Кажете ми как се зароди идеята за KsANa. Как се намерихте, как и кога започна всичко?

KsANa: Здравейте и благодарим за поканата, радваме се, че сме с вас!

Клавдия: Историята за това как се запознахме е много интересна, случи се през 2016-а. И двамата сме огромни почитатели на OMNIA и след като самите Джени и Стийв пуснаха публикация в социалните мрежи, че са дошли в София на почивка, и двамата я видяхме и Антон ми писа. Каза ми, че се свързва с всички техни български почитатели, тъй като не били много. Поразговорихме се и така узнахме един за друг, че единият от нас свири на китара, а другият пее.

Месец по-късно ми писа отново с предложение да запишем някоя тяхна песен. Осъществяването на тази идея се случи съвсем органично и без никакви трудности, пуснахме кавъра на „Black House“ и имаше много позитивен прием. От този момент нататък колелото се завъртя само и, както се казва, историята се написа сама.

METAL HANGAR 18: Има ли послание зад името KsANa?

Антон: Значението на името KsANa е „най-подходящият момент“. Посланието е всеки да избере и най-вече да изчака най-подходящият момент за това, което прави. Нещата, които творим, не стават насила, за всяко си има подходящото място и време.

Клавдия: Да, именно. Голяма мъдрост се крие зад това име, както и така ценното човешко качество търпение. Което ни липсва често, ха-ха-ха! Освен това, за нас лично означава и „Клавдия с Антон“ – (K)s(An)a.

METAL HANGAR 18: Разкажете ми малко повече за своето творчество.

Антон: Музиката, която правим, е ритуален езически фолклор, казано най-общо. DSC_0157Съчетаваме най-различни елементи от разнообразни стилове. Не обичаме да си поставяме ограничения как „трябва“ да звучим или в какъв стил ще е песента.

Обикновено тръгваме от вокална линия или китарен мотив и финалната версия е нещо, което никой от двама ни не си е представял предварително. Оставяме песните ни да „отлежат“ и сами да отидат в правилната посока. Обичаме да комбинираме разнообразни инструменти като диджериду, шаман дръм, джембе с познатите на всички китара, тамбура, цигулка, кавал.

Клавдия: Цялостният жанр е езически фолк и ние сме първите музиканти в България, които творят в него. От всичко, което сме създали дотук като авторски песни, както и от това, което в момента е в процес на композиране, вътрешните ни сетива и усещане обособяват един поджанр за нас – ритуален/символичен фолклор.

Това означава, че пред нас се разкрива една цялостна, еклектична вселена от стилистични мотиви, които приемаме, изсвирваме и изпяваме така, както ние ги усещаме. След това ги поднасяме на слушателя с призива той сам да избере най-ценното в тази музика за себе си. Каним въображението му да изследва необятната обител и магия на птичите песни и песните на потоците, страшната сила на гръмотевиците, сладката носталгия в звънците на овчите стада, призрачният повик на гарваните и т.н.

Същевременно не се ограничаваме в общоприети принципи – „Всяка песен трябва да има бас линия, барабани и т.н.“. Езическият фолк позволява на музиканта езичник да изрази преклонението си пред Природата по най-различни начини, което, представете си, няма нищо общо с обичайно използваните инструменти и вокални линии понякога!

В края на краищата, всичко опира до вътрешното чувство на съкровеност, когато се изпълняват тези песни, независимо дали на живо, по време на репетиция, или пък по време на студийни записи.

METAL HANGAR 18: Кое ви вдъхновява да пишете музика и кои са музикантите, от които черпите вдъхновение?

Антон: Основното ни вдъхновение е природата. Но и живота, смъртта, птиците, поляните, горите… Черпим креативност от най-различни музиканти. Не обичаме да се ограничаваме в музиката, която слушаме. Лично аз се вдъхновявам от OMNIA, KISS, Joe Bonamassa, Tommy Emmanuel, Estas Tonne, IRFAN, Percival, Паганини и много други.JK

Клавдия: От много малка слушам Селин Дион и за мен тя винаги ще е центъра на певческия ми живот. На нея дължа всичко, което съм, дължа на нея началото си и своя вътрешен тласък да пея.

Малко след като сформирахме KsANa започнах да се интересувам от различни стилове на пеене, които не са комерсиални, някои дори ги определям не като пеене, а чисто „извличане на звук“.

Един вокалист, който е решил да се посвети на музика за духа, няма как да не изследва такива безценни наследства като тибетското гърлено пеене, например, също и древния повик, идващ от Швеция – кюлнинг. Това е бил начин за жените едно време да повикват добитъка обратно от поляните вкъщи, а също и да общуват с други жени от съседните ферми. Невероятна, призрачна красота е! Не е пеене, но според мен в него се крие основата на whistle voice, която е много хубава техника сама по себе си.

Интересувам се от българското народно пеене и упражнявам откъслечни елементи от него, а също и полутоново пеене; уча се на шамански напеви. Хората, които ме вдъхновяват в това отношение, са Мария Франц от Heilung, Jonna Jinton, Jennifer Grais, Lily Jung от Yakch’e, както и цялостното творчество на ИРФАН. Всъщност ИРФАН са българската група, която няма аналог и са невероятно вдъхновение както като музиканти, така и специфично като вокалисти.

METAL HANGAR 18: Какво беше усещането да бъдете включени в месечния бюлетин на самите OMNIA?

Клавдия: Не можахме да повярваме! Бюлетинът излезе около или на 1 май или Белтейн – празникът на огньовете. На тази дата имам и рожден ден. Това беше най-прекрасният подарък. Изпълниха ни се сърцата най-вече заради това, че записахме песента, движени от нищо друго освен от чистата ни обич към OMNIA и към всичко, зад което те стоят като музиканти и езичници. Усещането бе, сякаш се завръщаме у дома, сред свои близки хора и единомишленици и благодарността ни за това няма равна и до днес.

METAL HANGAR 18: Бихте ли ми разказали някоя интересна случка от ваше участие?

FАнтон: Всяко едно участие си има интересните случки. За мен най-вълнуващо беше миналогодишното ни участие на фестивала в Никополис ад Иструм, организиран от нашите приятели от Mos Maiorum Ulpae Serdicae, където се наложи да озвучавам, като паралелно с това свирех. Беше доста забавно, но успяхме да се справим на ниво, така че наложи ли се пак, сме готови и за това.

Клавдия: По време на един фестивал, преди да се запознаем с Тонката, трябваше да пея сама. Бях доста нервна и се притеснявах за представянето си. Зазвуча инструменталът, започнах да пея и тепърва се съсредоточавах в песента, за да дам всичко от себе си, когато кабелът на микрофона се откъсна и падна на земята. Просто се извади и падна. Нито преди, нито след това ми се случи такова нещо. Заедно с публиката го обърнахме на смях; след това започнах отначало и стана голям купон!

 

METAL HANGAR 18: С какво бихте искали да изненадате почитателите си в бъдеще?

Антон: Изненада е, не може да казваме още, ха-ха-ха!

Клавдия: Така е, но извън вътрешните ни планове, ултимативна наша цел е да създадем заедно с почитателите си една общност на сплотеност, сигурност и позитивизъм. Един ден, когато се разраснем като дуо, си мечтаем да правим по четири мащабни благотворителни концерта на година – на всяка месечна четвърт да има концерт. Защо? Защото много аспекти от съществуването ни се нуждаят от помощ. Един за подкрепа опазването на околната среда, два за хора (дом за възрастни и детски дом например), един за животни (животински приют).

Всеки ден живеем с мисълта, че не можем да спасим всички и този страшен факт така ни захапва понякога, че рухваме за дълго.

Живеем за деня, когато срещу себе си ще можем да видим еднo силно ядро от хора, обединени от единни стремления – и духовни, и всекидневни.

METAL HANGAR 18: Какво бихте искали да кажете на читателите на METAL HANGAR 18?

Антон: Аз лично следя Metal Hangar от доста години и това, което ми прави впечатление е, че човек може да намери информация за най-различни като стил банди, да ги чуе и подкрепи. Така че читателите могат да разчитат, че ще намерят каквото трябва в сайта.

Клавдия: Да отделят време през деня да дишат. Знам как вероятно звучи, но е жизнено важно да си дават няколко минути, в които да се центрират в себе си и да си кажат: „Да, ето ме, тук съм, точно в този момент.“ В този претъпкан със стрес и бързане свят е от критична важност да не изоставяме връзката с онова, съкровеното, което е вътре в нас и което излиза на повърхността, когато останем сами и не трябва да оправдаваме ничии очаквания и да играем никакви роли. И да бъдат спокойни и смирени! По-силни сме, отколкото си мислим.

 

72085142_553348235415966_4982158094810218496_n