New Wave Of Bulgarian Metal – Кои са NU ANCE?

 Здравейте и добре дошли в поредното издание на рубриката ни New Wave Of Bulgarian Metal. Този път ще ви със софийската алтърнатив банда NU ANCE. По-долу можете да прочете инфо за групата, както и интервю с тях.

 NU ANCE (транскрипция Ню анс) е алтърнатив рок група от град София, България. Създадена е от Денислав Попов (китара) в началото на 2013г. Окончателният състав на групата е сформиран в средата на 2014г. заедно с Борис Малеванов (барабани), Теодор Иванов (бас китара) и Борис Иванакиев (вокал).

История:
 Денислав се запознава с Борис Малеванов в началото на 2013г. във връзка с друг проект, в който участва. За много кратко време двамата откриват, че се сработват отлично помежду си, но не толкова добре и с останалите членове на тогавашната банда. Двамата се опитват да променят творческата посока на групата, но без успех. Поради непреодолими креативни различия, Денислав и Борис решават да се оттеглят и заедно да започнат нов проект с коренно различно звучене. Минава близо година в експериментиране с музикални идеи и саунд до поставянето на основите на настоящия стил на групата. След редица присъединени и впоследствие отхвърлени членове, търсенето на басист се увенчава с успех, когато Теодор Иванов приема предизвикателството да свири в бандата. Съставът остава в този вид в продължение на близо два месеца когато Денислав се запознава съвсем случайно с Борис Иванакиев. След като разменят интересни музикални идеи и виждания, Денислав предлага на Борис да се присъедини към новосформиралата се група. В рамките на няколко репетиции заедно, всички решават, че това ще е утвърденият състав на бандата.

 Когато вече са се сформирали окончателно, NU ANCE започват усилено работа , свързана само с авторска музика. С течение на времето се свързват с Doli Media Studio, които от своя страна решават да продуцират едно от техните парчета до този момент. Tе решават, че са събрали достатъчно голям актив от авторски песни и взимат решението, че е време да оформят всички тези идеи (песни) под формата на дебютно за тях EP. В момента името на EP – то все още е под въпрос. Ще съдържа 5 авторски песни, от които еднa от тях е дебютният сингъл “Daylight“, към който е направен и музикален клип. В момента NU ANCE се готвят за бъдещи записи. Някои от песните, които ще се включат в EP – то ще бъдат изсвирени на предстоящата премиера на дебютния сингъл на групата. Освен работата върху предстоящите записи на EP- то, NU ANCE работят върху идеи за тяхното LP (Long Play), което ще се издаде евентуално догодина, за момента по план то ще включва 12 авторски песни, някои, от които ще са взети от дебютното им EP.

Откога сте заедно? Откъде дойде името ви?
Б.М.: Най в началото ли? Събрахме се преди 4 години, като от тогава сменихме доста членове на състава. Името ни – NU ANCE – е игра на думи. Идва от „нюанс“, но разделено и леко преобразено.
Д.: Наставката “-ance“ в английския език, която стои за състояния. Така че чрез играта на думи можем да го преведем като “ново състояние“, “иноватерство“ или нещо подобно.

На 12-ти май излиза първият ви сингъл. Nu_Ance_Daylight_poster-2Разкажете ни за него и за видеоклипа.
Б.М.: Да, песента се казва “Daylight“, избрахме я, защото смятаме, че най-добре може да представи музиката и възгледите ни.
Д.П.: Интересно е да се спомене, че клипът е сниман на покрива на студиото ни. Естествено, има заигравка със светлините и т.н., хората ще го видят на 12-ти, когато излезе. Не искахме да правим нещо като късометражен филм, а просто да се представим на публиката. Чрез него просто вървим по стъпките, по които върви всяка група.
Б.М.: Парчето ще бъде достъпно в социалните мрежи – Soundcloud, YouTube, Amazon, Google+, а по-късно и в Bandcamp, Spotify, iTunes – така че ще бъде достъпно навсякъде и от всички краища на света за тези, които се интересуват.
бел. авт. – На 12 май групата ще изнесе концерт в подкрепа на дебютния си сингъл. Освен него, групата ще свири още няколко песни от предстоящото да излезе в най-скоро време ЕР.

А как създавате музиката си, какво представлява процесът в студиото?
Д.П.: След окончателното събиране на настоящия състав през есента на миналата година веднага се хванахме за работа. Всички от групата имахме много идеи и успяхме да ги съчетаем. Интересно е, че песните ни идват само от джамове. До момента имаме около 15 готови песни и след всяко събиране тази бройка нараства. Процесът до известна степен е възпрепятстван, защото басистът ни учи музика в Англия и по-рядко можем да се събираме в пълен състав и съответно да творим.

Какви тематики интерпретирате в музиката си?
Д.П.: Концентрираме се около социалната тема. Целим да покажем комерсиализацията на човешкия живот, на обществото ни изобщо, да изкараме на преден план всички лъжи, лицемерие и т.н. Искаме да кажем: “Ей, огледай се! Виж какво се случва! Нима ти харесва?“. Важно е, защото всички ние сме част от това общество.

На много от новите групи им се налага да се справят абсолютно сами. Как се случи така, че вече имате екип до себе си?
Всички заедно: Хаха, ами късмет! (смях)
Б.М.: Всъщност миналата есен стана така, че загубихме старата си репетиционна. За щастие, докато си търсехме ново място, попаднахме на част от екипа, с който работим сега в студиото – Doli Media Studio. Много се радваме, че тези хора дават абсолютно всичко себе си и ни помагат, за да успеем.

С какво се занимават NU ANCE извън групата?
Б.М.: Ученик съм, но музиката е огромна част от живота ми, занимавам се с нея от 5-годишна възраст. Въпреки че не уча музика, тя е животът ми.
Д.П.: Студент съм по музика.
Б.И. : Уча поп и джаз пеене в Музикална академия.
Б.М.: Абе общо взето пак музика, хаха.

Какво предстои на NU ANCE?
Б.И.: Живот и здраве, когато нашият басист се завърне от Англия през лятото, ще запишем и другите песни от EP-то, което за момента има само работно име – “Full Frontal“. След това започваме работа по дебютния албум.
Б.М.: Обмисляме и да правим още концерти, но това зависи главно от това дали ще има интерес за подобен вид изяви.

Какво ще кажете на читателите на Metal Hangar 18?
Б.М.: Хора, подкрепяйте българската музика, защото такава има! Ходете на малки концерти и пр. Давайте възможност на музикантите да творят. Тук ще си позволя да отправя специалните си благодарности към Doli Media Studio и Добромир Чочов (продуцент), на Христо Порязов (режисьор), на Иван Палейков (оператор), на Антоанета Костова (художник и грим), на Иван Николов и Ангелия Вихрова (Recording & Sound Engineering), както и на Mike Marsh от The Exchange Mastering Studios.
IMG_4770

 Благодарим на всички за отделеното внимание! Ще се видим следващата седмица!

Всеки, който желае да следи случващото се около бандата, може да направи това на тяхната Facebook страница. Всичко, което трябва да направите, е да цъкнете ето тук.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото