Здравейте и добре дошли в New Wave Of Bulgarian Metal! Този път ще Ви запознаем с пловдивската метъл-фюжън шайка NAMELESS DAY RITUAL. По-долу може да прочетете интервюто ни с тях, както и да изгледате текстовото видео към песента “I“, която е част от дебютния им албум “Birth“.

Лъчезар Георгиев
– барабани (EXK и MINDOWN). Той е собственик на “Studio 42“, в което записват повечето групи от Пловдив. Добива популярност като продуцент трите албума на SMALLMAN и най-вече с третия, чийто звук е много отвъд стандартите поставени у нас.

Ася Катранджиева – вокали (HELL NO!INNER DRAFTS). Второто е чилаут джаз проект с един от виртуозите на баса у нас – Александър Леков.

Ангел Дюлгеров – китари. Свирил е с почти всички съвременни поп и джаз изпълнители у нас. Най-отличаващите от тях са Лили Иванова, Любо Киров, BOBO & THE GANG, FREE STYLE и TUBE HEDZZZ.

Петър Тодоров – китари (екс-COFEIN)

Радослав Паунов – бас (екс-MIDNOWN, COLLAPSO, AUTOMATIC FLOWERS, BOURBON STREET и много други)

Привет, банда! Къде Ви намираме в момента?
Ася: Вкъщи, с кафе в ръка в 09:47 сутринта, Лъчо е до мен, но ще си говорите само с мен.

Съвсем скоро ще издадете дебютния Ви албум “Birth“. Какво можем да очакваме от творбата?
Ами той всъщност излезе и можете да го чуете. Достъпен е във всички онлайн платформи от 19.02.2016г.
Съдържа 6 трака, които са концептуални. В този смисъл е добре да го чуеш от край до край, за да разбереш пътуването.

Освен двата концерта в София и Пловдив, планирате ли по-голямо турне чрез което да промотирате изданието?
Не планираме голямо турне из България по много причини, ако щете и финансови съществува като аспект, но водим преговори за фестивали и концерти навън заедно с партньорите ни от SAOL.

Музиката Ви носи ли някакво послание? Ако да – какво е то?
Музиката ни носи посланието на “възможността“. Tя е много лична, но в същото време притегателна точно заради това си послание –  “Следвай себе си и всичко е възможно!“. Посланието не е абстрактно, просто е вплетено в прочита на едно съществуване.

Защо точно NAMELESS DAY RITUAL?
NAMELESS DAY RITUAL е… синоним на мигновение, нещо, което не асоциираш с дата, ден от седмицата, даже година. Случване на мига, то те изненадва.

Кои сте извън музикалната сцена? С какво се занимавате?
Всички се занимаваме с музика през цялото време, на и извън сцената. Другите ни занимания са по-скоро странични и заемат доста малка част от ежедневието ни.

Имате ли странични проекти/банди?
Не всички. Аз на свой ред останах с един страничен проект, който се реализира доста инцидентно – INNER DRAFTS, Лъчезар се занимава основно с продуцентска дейност извън NDR. Ангел Дюлгеров има изключително силно присъствие на българската, а и не само сцена. TubeHedzz е нещо, което би заинтригувало читателите Ви, където е автор, вокал и китара. Със сигурност го познавате от Gabana, Free Style; Bobo and the gang, но спирам до тук, че ще изпусна някой. Басистът ни Радо също е забъркан изцяло с музика – Automatic Flowers, Bourbon Street и… Да и тук ще пропусна за това спирам да изреждам.

Какво Ви накара да се съберете, за да свирите този тип музика у нас? Знаейки, колко е трудно да правиш тежка музика у нас.
Всъщност идеята за проекта беше на Лъчезар, а аз съм с него от самото начало. Всичко стартира като идея за продукт, но продуциран качествено с ясен таргет и така имахме две парчета извесно време. В последствие ресурсът на тези две парчета се оказа, че има притегателна сила, а Лъчезар знаеше как иска да реализира всичко. Така се събрахме точните хора. Не сме мислили дали и колко е трудно да правиш тежка музика в БГ. Тук всичко е трудно.

Какво таи бъдещето за вас? Къде се виждате, след примерно, 5-6 години?
Силно се надявам с поне още два албума зад гърба си и пред нас за свирене. Виждам ни в добри отношения с индустрията, турнета и много приятели с които да споделим музиката си.

Кои са музикантите и изпълнителите, които Ви вдъхновяват?
Няма да отговоря на този въпрос. Всички сме много различни като музикални предпочитания, засичаме се около музика, която е смислена и добра, стилът е без значение.

Какво искате да постигнете чрез музиката, която правите? С какво искате да се отличите сред останалите банди на сцената у нас, а и по света?
Мисля, че сме на прав път със собствената си реализация, но определено не сме от групите, които са тръгнали на наказателна мисия, не се опитваме да докажем нещо априори. За щастие това, което ни се случва е супер яко за цялата сцена в България, албумът получи страхотни ревюта в Германия, Холандия, Испания, Англия, дори в Япония чуха за нас. Стриймваха го в едно от най-големите немски издания Rock Hard предпремиерно и излъчиха новото ни видео. Като цяло бих се радвала за всяка банда, която кара хората отвън да се сетят за нас. Не мога да скрия, че бях изненадана от старта на ревюиращите, повечето започват с думите “Не бяхме чували нищо за метъл сцената в България.“. Това ще се промени, благодарение на надявам се още наши банди!

Говорейки за сцената, какво е мнението Ви за разрастващата се в последно време българска метъл сцена?
Няма как да имам негативно мнение, това е страхотно! Разнообразието и конкуренцията ти помагат да не си губиш главата.

Дойде време и за последният ни въпрос. Кажете нещо на феновете Ви и нашите читатели. Какво е вашето послание за тях?
Бих им казала да не се отклоняват от пътя и мечтите си. За да реализираме “Birth“ минахме по доста неравен път, за който няма да ни чуете да говорим. Тънка е границата с оплакването, но наградата от реализацията му оправдава всичко до момента. Когато казвам, че всичко е лично, наистина го имам предвид и то е там в “Birth“.
nameless day ritual 2k16

Благодарим на всички за отделеното внимание! Ще се видим отново следващата седмица!

 Всеки, който желае да следи случващото се около бандата, може да направи това на тяхната Facebook страница. Всичко, което трябва да направите, е да цъкнете ето тук.