Добре дошли в следващото издание на рубриката ни New Wave Of Bulgarian Metal. Този път ще ви запозная със софийската алтърнатив банда 18% GREY. По-долу можете да се сдобиете с малко инфо за групата, както и да прочетете интервю с тях.

18% GREY са:
Георги Бейков – Вокали
Йоан Запрянов – Китара
Венцислав Райчев – Китара
Виктор Георгиев – Бас
Емил Борисов – Барабани

 18% GREY са българска група, създадена предимно от ученици на Националната гимназия за древни езици и култури, с лек примес от Испанската гимназия в лицето на басиста им. Групата е имала множество кадрови промени, но от вече година е в постоянен състав, който е упоменат по-горе. С този състав издават първият си албум, “The Truth is Not Enough“ през декември 2014г.

 Самоопределящи се като „алтърнатив“, групата изпълнява песните си предимно на английски език, макар във всеки запис (досега едно EP и един албум) да успяват да вкара поне по една песен, написана на български език. Тази от “The Truth is Not Enough“, озаглавена “Без цвят“ е и последната пусната за свободно слушане в интернет от групата.

Георги Бейков (Вокали)Здрасти! Миналата година издадохте дебютният си албум. Споделете нещо забавно или интересно около записите му.
Й.З
: Най-забавното (но и най-напрегнатото) за мен беше записа на барабаните, понеже Емил общо взето беше накратко откачил и си мислеше, че всичко ще стане от първия тейк, след което бе силно разочарован. Като цяло, мога да ти препоръчам това -> https://www.youtube.com/watch?v=MevQUbnkHK8.

Г.Б: Тъй като основно записвахме у нас, обстановката ни предразполагаше да се отпуснем и нямаше скучен момент. Тъй като обаче нямахме възможност да съберем барабани вкъщи, Емо трябваше за един ден да свърши всичката си работа в студио и беше доста напрягащо за него, но имаше и доза забавление в това, макар и на негов гръб.

В.Р: Ядохме чушки, сготвени от бабата на вокалиста.

В.Г: Здравейте! Чувството да издадеш нещо е върховно. Увековечаваш се. Оставяш нещо след себе си, дори и да е малко.

Е.Б: Здравейте. По време на записите му бях на ръба на нервен срив защото 10 часа записи влияят доста интересно върху психиката.

 
 
 
А смятате ли да запишете видеоклип към някоя от песните?Йоан Запрянов (Китара)
Й.З
: Ох, това толкова пъти сме си го говорили, че ще запишем клип на тази и онази песен. Наистина искаме, честно казано, но според мен нещото, което ни спира най-много е неопитността и неидеята как точно да стане, какво точно да запишем… тук се надявам на помощ от Джордж.
Г.Б: Времето започва да се оправя и се надявам да успеем при първа възможност, тъй като от известно време имаме някои идеи.

В.Р: Вече има идеи за поне три клипа.

Е.Б: Да.

След известно затишие, на 26 март се завръщате на сцена в столичния бар FANS. Какво може да се очаква от този концерт?
Й.З
: След като в последната половин година бяхме обръщали внимание на 90% само на авторските си песни, сега се насочихме да обновим каталога си от кавъри, така че това е, което може да се очаква.

Г.Б: Имахме време да се заредим с енергия и да подготвим нов репертоар.

В.Р: Яко секс.

В.Г: Жица и настроение, разбира се!

Е.Б: Ще чуят обновен и наистина доста интересен сетлист.

Венцислав Райчев (Китара)Какво друго можем да очакваме от 18% Grey в бъдеще?

Й.З: За момента нямаме особено краткосрочни планове, имаме по-скоро дългосрочни, и те са свързани с излизането ни извън София по различни фестивали из България. Разбира се, това настрана от истинската ни цел да имаме свой бранд сладоледи.

Г.Б: Собствена линия козметични продукти.

В.Р: 18%Grey condoms (с 18% повече издръжливост!)

В.Г: Бъдещето ще покаже.

Е.Б: Много нови новаторски идеи и клипове.


А кои са 18% Grey извън сцената? С какво се занимавате?
Й.З
: Казвам се Йоан Запрянов и съм втория най-грозен тип в групата. Настрана от свиренето и писането на песни, пиша разкази и псевдо-поезия в блога си, чета много и трудно преживявам факта, че изгледах Breaking Bad за една седмица. В свободното си време се заяждам с хора за музикалния им вкус, защото обичам да се палят, докато всъщност хич не ме грее дали някой харесва RADIOHEAD или PINK FLOYD – всеки има право да слуша надценени групи. ;( Иначе кандидатствам Журналистика, на стаж съм във Forbes и като цяло съм ебахти зрелия човек, чоег.

Г.Б: Аматьорски видеомонтажи, свиря на пиано (макар и от известно време да не съм се захващал), училище…латински, старогръцки, старобългарски, банички, кафета, цигари, философия и култура.

В.Р: Ние сме скучни ученици със скучен живот.

В.Г: Аз съм Виктор, басистът или Бога на баса както ме наричат останалите. Обикновен човек с мечти. Работя, ако не постоянно, то на 95% за осъществяването им. Следвам в ТУ София, специалност Електроинженерство на френски език, която горещо препоръчвам предвид стойността и признанието на дипломите.

Е.Б: Главно с учене, а през свободното си време обичам да слушам музика.
Виктор Георгиев (Бас)
Какво послание носи вашата музика? С какво искате феновете ви да ви запомнят?
Й.З
: Аз все си мисля, че пиша гневни песни, но все ми казват, че пиша депресарски песни… Обещал съм ако някоЯ успее да ме направи истински щастлив да има дори позитивизъм и оптимизъм в песните, ама сега не мога, че имам работа.
Феновете искам да ме запомнят като народен чоег.

Г.Б: Бих желал музиката ни да може да въздейства на всеки слушател.

В.Р: Любовните драми на соло китариста. Да ни запомнят с това че независимо от това, че ще ни скъсат на изпитите, обръщаме повече внимание за групата.

В.Г: С това що за хора сме преди всичко и че музиката е обща страст, начин на изразяване, начин на живот и мислене.

Емил Борисов (Барабани)Този юли месец правите 4 години откакто бандата ви съществува. Поглеждайки назад в миналото, какви мисли нахлуват в съзнанията ви? Смеете ли да кажете, че сте удовлетворени от постигнатото?
Й.З
: Всъщност – да, доволен съм. Доволен съм от това, което ние свършихме, от това което аз индивидуално свърших. Не съм доволен, че всички тези неща не ни донесоха популярността, която искахме (и която според мен заслужаваме), но малко по малко, по пътя, осъзнаваш, че нещата хич не са толкова праволинейни, колкото изглеждат или както ги пише в биографиите на големите групи. Иначе най-доволен съм, че в началото на групата нямах брада, а сега имам. Показва, че съм положил усърден труд.

Г.Б: Със сигурност усетих как с времето ние самите, нашата музика и изпълненията ни се променяха и развиваха.

В.Р: Винаги може повече.

В.Г: На мнение съм, че индивидът трябва да е критичен към себе си, когато еволюира в даден аспект. В случая сме едно цяло, „бойна“ единица, която пред вид доста случки се е запазила благодарение на рационално мислене. Това според мен е най-големият плюс. И все пак, не съжалявам за нищо. Опитът учи!

Е.Б: Като най-новото попълнение в групата бих казал, че за времето, в което свиря с тези момчета съм склонен да кажа, че постигнахме голям напредък в творчески аспект, но винаги може и още.


И последен въпрос – какво ще кажете на читателите ни и вашите фенове?
Й.З
: Харесайте ни страницата във Фейсбук, защото нещо спаднаха лайковете, а Фейсбук не ми дава да открия кой я е отхаресал и да му пратя хора.

Г.Б: КУПЕТЕ НИ АЛБУМА.

В.Р: „Не спирай алкохола, иначе алкохола ще спре теб.“

В.Г: Бъдете open-minded както казват, мислете рационално, стимулирайте креативността си и ако имате мечти, които искате да осъществите, дерзайте и пак дерзайте!

Е.Б: Пожелавам им да продължат да слушат и да се интересуват от новостите в сферата на „екологично чистата“ музика.


Благодаря за съдействието! До нови срещи!
Й.З
: Благодаря и аз. Успех!

Г.Б: Благодаря, че ни включихте в рубриката си!

В.Г: И ние благодарим!


18% grey
 Благодарим на всички за отделеното внимание! Ще се видим следващата седмица!

 Всеки, който желае да следи случващото се около бандата, може да направи това на тяхната Facebook страница. Всичко, което трябва да направите, е да цъкнете ето тук.