Канадската пост-метъл група Milanku ще издаде нов албум. Той се нарича  „À L’aube“ и ще излезе на 31 март, като изданието маркира първата студийна поява на групата от пет години насам.

Долу можете да чуете две парчета от творбата – „À L’aube; De Leurs Silences“ и „À L’aube; Nous Sommes Disparus“.

За „À L’aube; De Leurs Silences“ музикантите споделят: „Песента копнее да задоволи чрез поредица от ембиънт аранжименти, меланхолични и по-сурови мотиви. Това определено е огромно откриващо парче за петорка, чийто предстоящ албум е трогателен, интензивен и силно вдъхновен от емоциите на отчаянието и самотата, резултат от пандемията. Смятаме, че феновете ще са щастливи от песента и типичната за Milanku предизвикателна за съзнанието музика.“

Когато става въпрос за композиране, обикновено музиката е написана преди текстовете. След това идват текстовете, композирането и аранжирането на вокалите в самите парчета. Те са повлияни от процеса на създаването на музиката. Резултатът е интензивно и емоционално шоу, акомпанирано от подходящи образи. Представление, изпълнено с интензитет и усещане за удоволствие, демонстрирани от групата, докато свири на сцената.

„À L’aube“ в превод означа „на разсъмване“. Всяко от парчетата в албума започва с мъглива атмосфера, вероятно представяйки различните фази на изгряващото слънце, последвана от сияещ пост-рок инструментал и пост-хардкор вокални модулации.“

Групата пее на френски, а текстовете са силно вдъхновени от поезията на френско-чешкият писател Милан Кундера, който пише „Непосилната лекота на битието“ – книга, която разсъждава върху философски теми като времето, щастието и вечното завръщане (идеята, че всичко във вселената се повтаря).

Всъщност самите заглавия на песните са части от поема, която подобно на музиката се вкопава в острото чувство на самота, отчаяние и утешение.

Групата разказва: „По-голямата част от албума е построена преди пандемията. След няколко месеца принудителна почивка добавихме и усъвършенствахме песните и ги записахме за две студийни сесии. Пандемията имаше своето влияние върху всички парчета. Без нея, резултатът определено нямаше да е същият. Албумът звучи като едно цяло и показва зрелостта на бандата, както и разказва история от първата до последната нота.“

В песента „À l’aube; nous sommes disparus“ гост-участие записва Erika Angell от Thus Owls. Това е най-емоционалното в музикално отношение парче от албума. Песен, която започва със сладка китарна мелодия и постепенно се превръща в буря, включваща гласа на Erika като великата жрица на тази буря, от която всички се стремят да избягат. Текстът, написан на шведски и френски и допринася за по-мистичното звучене.

„À L’aube“ не само бушува срещи мрака – той го наблюдава, преживява го дълбоко в себе си и достига неуморно до надеждата. До края на записа звукът запленява във възторжено величие.

Този албум е композиран в продължение на четири години и бандата очаква изданието да получи добър отклик. Тъжни, тежки и меланхолични, Milanku са силно вдъхновени от пост-метъл, хардкор и кръст и са силно препоръчителни за фенове на Mogwai, GYBE!, Cult Of Luna и  Neurosis.

Песните в албума са:

01. À l’aube; de leurs silences
02. À l’aube; il sera déjà trop tard
03. À l’aube; prêchant la mauvaise nouvelle
04. À l’aube; de la grande tristesse
05. À l’aube; nous sommes disparus

Milanku са:

François Lemieux: китари, синтезатор, пиано, вокали
Carl Ruest: китари, вокали
Guillaume Chamberland: бас, вокали
Guillaume Boudreau-Monty: барабани
Jean-François Bourbonnais: китари
Erika Angell: вокали в „À l’aube; nous sommes disparus“

Албумът е записан в Le Pantoum, Treatment Room, Studio Indica Records, смесен е от Guillaume Chiasson и мастериран от Marc-Olivier Germain (Le Lab Mastering). Обложката е дело на François Lemieux.

Творбата излиза на 31 март чрез Folivora Records.