След няколко отлагания ето, че второто издание на Midalidare Rock in the Wine Valley все пак се състоя. Въпреки отпадането на едни от главните герои WHITESNAKE, очерталият се доста силен списък с групи, както и живописното място, привлякоха хиляди почитатели на тежката музика, жадуващи за приятни преживявания под открито небе. Рок фестивалът в Долината на виното стартира своя втори епизод с ден, посветен основно на пауър метъла – CALIBERTY, FIREWIND и AVANTASIA. Българската сензация трябваше да открие фестивала като бе обявено това да стане в 19:00 ч., а вратите трябваше да отворят в 17:00 ч.

Постепенно пространството около фестивалната зона започна да се изпълва с хора, палатки, каравани и… приповдигнато настроение. Организаторите се бяха погрижили да осигурят максимален комфорт за присъстващите под формата на пунктове за храни и напитки, мърчандайз зони, детски кът и дори щандове на известна марка автомобили и велосипеди.

Точно в 17:00, както бе по график, вратите отвориха и пропуснаха най-горещите почитатели да заемат местата на оградата пред сцената. Останалите предпочетоха да изчакат началото на концертната програма в зоните за хранене с напитка в ръка и на сладки приказки.

Музикалното приключение започна в 19:00 с изпълнение на българите CALIBERTY. По-паметливите сигурно помнят, че именно те откриха за титаните DEEP PURPLE преди 2 месеца и сега отново бяха поставени пред изпитанието да открият концертна програма. Събрали се не отдавна и вече с дебютен албум зад гърба си, момчетата, водени от участника в „Гласът на България“ Джейми Рашед оправдаха напълно избора на организатора и със силното си представяне дадоха страхотно начало на фестивала. Групата демонстрира завидна сработка, отлична форма и контакт с публиката. Логично изпълниха песни от първия си албум, а за кеф на дошлите за WHITESNAKE, но невърнали билетите си зрители, в списъка им с песни се появи кавър на “Slow An’ Easy”. И след силната си изява бяха изпратени със заслужени овации.

В 20:15 минути за пореден път на българска сцена се качиха гръцките пауър метъли FIREWIND. Командата на Gus G. отново не се посрами, а взриви присъстващите със здрав качествен пауър метъл. Новият вокалист Herbie Langhans, на когото му предстоеше участие малко по-късно, изобщо не пестеше енергията си, останалите правеха същото. Лидерът демонстрира китарните си умения, редейки виртуозни сола, а в списъка с песни присъстваха както стари, така и по-нови парчета. След “Head Up High” и публиката бе включена във всеобщото забавление, а купонът продължи с песни от различни периоди на групата като “I Am The Anger”, “Destination Forever”, “Ode To Leonidas”, “Mercenary Man” и кавъра на хита от филма „Флашданс“ “Maniac”. Традиционно изявата на гърците завърши с класиката “Falling To Pieces” и под бурните аплодисменти на леко увеличилата се публика, те се оттеглиха, за да отстъпят място на гвоздея на вечерта AVANTASIA.

Да описваш концерт на AVANTASIA е като да разказваш един и същи виц в няколко варианта – скелетът е различен, но усещането е едно и също. Заменила в последния момент легендарните WHITESNAKE, водената от Tobias Sammet шайка имаше трудна задача, но се справи по блестящ начин. Четата на – за мен гениалния – Sammet се развихри точно в 22:00 и ни представи поредния си брилянтен спектакъл от стари и нови композиции. Лидерът умело дирижираше представлението, обявявайки песните по своя си атрактивен начин, а публиката не спря да танцува, пее и крещи под звуците на енергичния, на моменти епичен, мелодичен пауър метъл. Между песните фронтменът забавляваше присъстващите с интересни закачки и истории, но освен това показа изключителна форма на гласа и енергия само 24 часа след изявата си в далечна Швеция. Същото се отнася в пълна степен и за останалите участници в концерта. Освен Sammet, „пътуващият цирк“ включваше китаристите Oliver Hartmann и Sascha Paeth, басистът Andre Neigenfind, клавиристът Michael Rodenberg, барабанистът Felix Bohnke, бек вокалистите Adrienne Cowan, Ina Morgan и гореспоменатият настоящ вокалист на FIREWIND Herbie Langhans и певците Eric Martin, Bob Catley, Ronnie Atkins и Ralf Scheepers. Най-изненадващото име бе на гласището на PRIMAL FEAR, който още с появата си предизвика бурни реакции сред присъстващите, и, както и останалите, свърши работата си по перфектен начин. Появата на Atkins, пък, буди само уважение и респект към този голям музикант, който е неизлечимо болен от рак, но все пак успя да се справи със задачата си и освен усмивки, да предизвика и сълзи у хората, знаещи, че не му остава много време на този свят… Големият отсъстващ бе огромният във всяко едно отношение норвежец Jorn Lande, но той нямаше как да присъства, тъй като имаше други ангажименти на същата дата.

Повече от 2 часа продължи представлението. Френетичният финал бе емблематичен – любимата на много фенове (включително и на мен) “Lost In Space” от “The Scarecrow” и миксът “Sign Of The Cross/The Seven Angels”, за който на сцената излязоха всички участници. Накрая трупата се поклони на възторжената публика и се оттегли от сцената.

Вечерта обаче далеч не бе приключила, тъй като на сцената изскочи Звезди Керемедчиев и обяви афтър парти с групите КОНКУРЕНТ и ROCKSTARS. Запазилите енергия и сили в себе си се насочиха към мястото, а останалите – към изходите, за да възстановят силите си и да се подготвят за втория фестивален ден.