Дългоочакваният дебютен албум на българската дет метъл група MALTWORM Global Worming  излезе на 11 ноември.2022.

Джаз интрото на първото парче Ash Williams веднага грабва интереса и започваш да слушаш с повишено внимание. Прераства в олд скуул буря – добри рифове, стегнат бас, свирепи вокали и безкомпромисни барабани. Много силно начало! Рифовете са запомнят лесно, а темпото те кара да танцуваш! Тъкмо да свърши парчето и хоп – имало още! Хареса ми, че не можах да го предвидя. Успя да задържи интереса до последната секунда.

Продължавам с българското парче Всичко на масата. Започва лека-полека. След малко се оформя същата ударна вълна, като в предишната песен. Изглежда, че това ще е запазена марка за MALTWORM. Темпата се сменят, песента е динамична и сурова, кара те да се вълнуваш. На моменти чувам страхотни рифове в басовата линия, които ярко се открояват. Българският език подхожда на MALTWORM, определено. Бих искала да чуя още.

Yersinia Pestis – Продължават добрите рифове. До тук и трите песни са различни една от друга. Звучи добър олдскуул дет/траш! Усеща се хъс и енергия през цялото време. Темпата се сменят, ритъмът – също. Държи те на тръни до край.

И хоп – изненада! Следващата песен е Crippled and Аbadoned, която започва доста изненадващо за мен. Мелодични китари, които звучат широко и богато. Не можеш да предположиш как ще се развият нататък, ако не си чул предишните три песни! През цялото време ми е интересно да слушам! След като се разгърнат китарите и се поотпуснеш в темпото се включва вокала – много суров и плътен глас. Тази песен показва, че момчетата от групата имат богата музикална култура и опит, като успяват да избягат от конкретни музикални влияния, за да разгърнат своите оригинални идеи.

Sacrificed (Tribute Тo Тhe Gods) – Пак започва с много добър риф! Тук чувам интересни нюанси – куплетите имат траш звучене, а в припевите се развива мелодична блек метъл нотка. Звучи интересно и не омръзва на слушателя. Напред започва смяна на темпата. Линията на баса изпъква и веднага грабва ухото! Усещам, че не ми достига енергия в заряда на солата. И парчето е малко по-дълго, отколкото очаквах.

Следващата песен започва с безкомпромисен китарен риф! Някак, зарибява те и те връзва да продължиш да слушаш, без да сменяш песента! Това е The Kvlt Ov The Maltworm – своеобразна презентация, която ще ви разкаже в какво сте се забъркали, като сте последвали Сектата на Червея? Тук солото влиза убедително, леко закачливо. Развива се динамично и ми харесва как завършва!

Global Worming – Много ударно начало! Вокалът влиза, заедно със смяната на темпото – много ми хареса! До тук всички песни имат отличителни белези и се запомнят. Музиката се движи бързо и свирепо. Чува се много свирене, ритмично и стегнато. Към средата пак изниква непредсказуема изненада – бавно темпо и хорово пеене! Звучи мистично и много красиво. Чак започвам да се притеснявам, дали Сектата на Червея не пее някакви заклинания, с които ще ме зариби тотално? Разбира се, връщаме се в бързото темпо и краят е рязък.

Изобщо не усетих кога дойде ред на последната песен в албума? Това е Dead In Your Own Skin. Музиката е толкова разнообразна, че не ми омръзна, а слушам албума три пъти подред, докато пиша. Вокалите са много добри, през цялото време! По средата има бавна и мелодична част, в която има много мелодия! Басът върви гладко и леко, китарите звучат красиво. Чак забравих за могъщата и безкомпромисна резачка от предишните песни. Интересен избор за край. След цялата тази буря, албумът завършва с дълбока музика, която те кара да мислиш, дори след нейния край.

Ето, че албумът свърши! Изслушах го на един дъх. Интересът ми беше задържан от началото до края!

Global Worming е един смел и силен дебют! В контраста и цялостната идея на песните си личи опита и музикалната култура на момчетата от бандата. Има оригинални идеи и определено те кара да си го пуснеш пак! Барабаните звучат много живо, а китарите имат тягата на ламповия усилвател. Песните са изсвирени стегнато и чисто, аранжиментите са добри!

Едно ревю на MissZ