chromatic point IMG_8958Македонската прогресив метъл група Chromatic Point ще свири в София, Велико Търново и Пловдив през април по покана на сдружение Balkans – Ways to Friendship. Като съпорт ще се включи родната банда Ювиги, за които това се явява начало на техния “From Black to Spring Tour” в подкрепа на излезлия в края на 2017-а трети студиен албум.

На 19.04. двете групи ще излязат на сцената на софийския клуб Live & Loud. Вратите на клуба отварят в 20:00, а билетите ще се продават на място срещу 12 лева.

На следващия ден, 20.04., домакин ще е търновският клуб Melon. Купонът е с начален час 22:00, а билетът ще струва 8 лева.

Мини-турнето на Chromatic Point у нас завършва в пловдивския Полинеро Плейс на 21.04. Отварянето на вратите там е обявено за 20:00, а концертът се очаква да започне след 22:00. Билетите на място са по 8 лева.

По традиция, най-нетърпеливите да закупят билети на всеки един от концертите, ще получат безплатен диск с подбрани от сдружението-организатор парчета на разностилови групи от актуалната алтернативна сцена на Балканите.

CHROMATIC POINT са създадени през 2010 година в Скопие и до момента имат издадени три студийни албума, последният от които – „Изгрев“ – се появи в края на 2016-а. Стилът им би могъл да се определи като етно-прогресив метъл, съчетаващ в изцяло инструменталните си композиции разнообразни рок и метъл похвати, с преобладаващ прогресив уклон, виртуозна свирня и добро познаване на македонския и балкански фолклор, вплетен умело и с усет към детайла в твърдата звукова среда, тук-там изпръскана с блус, груув и щипка джаз. Аранжиментите на македонците залагат почти изключително на стандартния за прог метъла инструментариум, но ако някога сте се питали как биха звучали Dream Teather или Liquid Tension Experiment със зурна, кавал, тъпан или женски фолклорен хор – момчетата от Скопие имат по две-три парчета в арсенала си за демонстрация. Почти всички членове на групата се занимават и с преподавателска дейност в сферата на музиката в различни училища и университети в Македония.

Balkans – Ways to Friendship е сдружение за популяризиране на съвременната балканска култура, създадено през лятото на 2016. В основата му са няколко близки приятели, които са си поставили за задача да насочат вниманието на родните почитатели на изкуството към съвременната балканска култура и ъндърграунд сцена, чрез организирането на различни музикални и други културни събития, като с тях да създадат предпоставки за сближаването и опознаването на балканските народи, с фокус върху младите поколения. До сега по покана на сдружението у нас гостуваха сръбските формации NaissBlue, Popečitelji и Jayus Jazz, както и словенската джаз-рок група Divje Jezero.