LORDI изнесоха истинско хорър шоу в навечерието на Хелоуин

 Изминаха малко повече от 7 години и половина откакто финландската хорър шайка LORDI стъпи у нас за пръв път. Какво е по-добре от втори концерт у нас? Това той да се състои в нощта преди Хелоуин, въпреки, че за Mr. Lordi и компания винаги е Хелоуин. Самият факт, че ще свирят в навечерието на празника, прави концерта по-специален. Вратите на столичната зала “Универсиада“ отвориха по график в 18:30ч. и най-нетърпеливите фенове заеха позиции на решетките, докато други останаха във фоайето на залата, наслаждавайки се на декора и дамите с рога.

 Честта да открият шоуто се падна на BASTARDOLOMEY, които преди няколко години се разписаха в българската метъл история, подгрявайки голямата четворка на траш метъла. Родните музиканти си спечелиха правото да разгреят публиката, след като самите LORDI са ги харесали и са склонили да свирят с тях. Възползвайки се на максимум от отредените им 45 минути, те изпълниха песни както от студийния си албум “Plastic Pig Society“, така и от новото им EP “Feed the Hounds“. Нашенците стояха доста уверено на сцената и забиваха песен след песен. Личеше си, че в публиката има хора, които не ги виждат за пръв път, както и такива, които видимо се наслаждаваха на първата си среща с тях. В края на сета си, те благодариха на феновете,  и си взеха довиждане с всички, за да отстъпят сцената на LORDI.

 Без дори минута закъснение, точно в 21:30ч., в залата зазвуча “God of Thunder“ на KISS, последвана от “SCG VIII: Opening Scene“. Момент по-късно светлините угаснаха и на сцената излезе скелет-маскот, който обяви началото на зрелището. На фона на бурните аплодисменти, северните чудовища заеха своите места на сцената и “избухнаха“ с “Let’s Go Slaughter He-Man“, a веднага след това, хорърът продължи с “Babez For Breakfast“. В паузата между песните лидерът на финската орда Mr. Lordi разказа как всяка една група си има една най-емблематична песен. Според него, това за тях е “The Riff“, което е малко странно, тъй като всички метъл меломани са чували за тях благодарение на песните, които бяха последни в сетлиста. Следващата за вечерта беше “Hellbender Turbulence“, част от дебютния им албум “Get Heavy“. След като изпълни песента, полу-бикът полу-човек OX (бас) остана сам на сцената, за да ни покаже на какво е способен. Преди колегите му да се върнат на сцената, при него излезе “монахиня“, която неуспешно се опита да възпрепятства случващото се и го поръси със светена вода, но бързо бе убита и отстранена.

 Завръщайки се на сцената, зверовете продължиха със забиващата се в главата “Bite It Like a Bulldog“. Не след дълго, Mr. Lordi шеговито разказа как феновете на групата доста време са искали да чуят на живо “Icon of Dominance“, но това така и не се е случило. Сега, когато почитателите им са спрели да искат това, е дошъл моментът песента да бъде изсвирена. В края й, останахме насаме с Mana (барабани) и бяхме отвяти от адските му удари, които преляха в актуалния хит “Hug Your Hardcore“. Номер 10 за вечерта беше смесеното изпълнение на “It Snows In Hell“ и “Children of the Night“ по време на което Mr. Lordi обикаляше държейки в ръката си череп, бълващ огромни количества пушек. Тук чудовищната кукла Hella получи своят шанс да ни покаже на какво е способна с клавирите. Следващите парчета бяха “Down With the Devil“ (тук се повтори ситуацията с монахинята, но този път на нейно място се появи поп, който също толкова бързо беше ликвидиран) и една от най-запомнящите се песни на групата – “Blood Red Sandman“, чието начало наподобява музика от някой стар филм на ужасите. Торбаланът Mr. Lordi обикаляше по края на сцената и ръсеше кърваво-червени конфети по най-предните редове от публиката. Последното соло за вечерта бе на мумията Amen (китара), който в края на изпълнението си бе придружен от танцуващата Hella.

 Основната част на концерта, LORDI закриха с три любими песни. Това бяха “Hard Rock Hallelujah“, “Sincerely With Love“, която пък беше своебразен поздрав за всички “задници“ в животите ни и “Devil Is a Loser“. Бандата благодари и бързо се скри зад кулисите, но всички знаехме, че това не е краят. За бис бяха оставени “Who’s Your Daddy?“ и един от най-големите хитове – “Would You Love A Monsterman?“. С това и стабилна доза студен въздух от “оръдието“ на Mr. Lordi, второто пришествие на финландските метъл чудовища у нас приключи. Взехме си довиждане с тях и си обещахме едни на други, че ще се видим отново.

 Главатарят на чудовищата не спираше да прави огромно впечатление, показвайки макар и малките си, но завидни умения с българския език, казвайки неща като “Здравейте!“, “Благодаря!“, “Шибана жега, нали?“ и други колоритни фрази и изречения.Атмосферата по време на концерта беше перфектна за един фен на бандата. LORDI даваха всичко от себе си и постоянно бяха обгръщани с бурни аплодисменти от страна на публиката. Разбира се, гората от ръце беше най-гъста, а скачащите и пеещите бяхме най-много по време на последните 5-6 песни от сетлиста. Между края на едно парче и началото на друго, на сцената се случваше различно нещо, което да задържи интереса на зрителя. Дали това ще е някакво представление или Mr. Lordi ще разкаже поредната история, значение нямаше. До нови срещи!

 Съвсем скоро очаквайте и нашите снимки от събитието. Ще можете да ги намерете в нашата Facebook страница.

Сетлист на LORDI:
God of Thunder“ (KISS)
SCG VIII: Opening Scene
01. Let’s Go Slaughter He-Man
02. Babez for Breakfast
03. The Riff
04. Hellbender Turbulence
05. Bass Solo
06. Bite It Like a Bulldog
07. Icon of Dominance
08. Drum Solo
09. Hug You Hardcore
10. It Snows In Hell / The Children Of The Night
11. Keyboard Solo
12. Down With the Devil
13. Blood Red Sandman
14. Guitar Solo
15. Hard Rock Hallelujah
16. Sincerely With Love
18. Devil Is a Loser

Бис:
19. Who’s Your Daddy?
20. Would You Love a Monsterman?

Снимка от концерта на Lordi в София през 2009 г. Фотограф: Недко Игнатов

Снимка от концерта на Lordi в София през 2009 г.
Фотограф: Недко Игнатов

 

  1. #1 написан от Фенка (преди 5 години)

    „Mr. Lordi разказа как всяка една група си има една най-емблематична песен. Според него, това за тях е “The Riff““
    Не сте го разбрали – каза, че всяка песен има най-емблематична част, която е рефрена – The riff на английски. Така се казва и песента.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото