Още когато мернах някъде из Facebook обявлението за концерта на HERESY, силно ме впечатли фактът, че групата е от Коста Рика. Модерен траш метъл, при това – от една толкова далечна, звучаща екзотично дестинация! И да, помислих си, би граничило направо с ерес човек да не се възползва от възможността да види подобно латиноамериканско нашествие. При това на местна почва.

Мястото, разбира се, е столичният клуб Live and Loud, денят – някъде през седмицата … Около 21:00 часа, когато е обявено началото на концерта, пред клуба не се наблюдава особено оживление. Може би причината е декемврийският студ, заради който всеки бърза да скрие някъде на топло. Топла и уютна е обстановката в клуба. Не многото до момента посетители са заели в очакване обичайните места около масите или пред сцената. Всъщност, преди да станем свидетели на траш атаката на латиносите, ще видим нашите момчета от DARK SOUL ARCHITECTS. Млада, софийска банда, появила се през 2014 и определяща се като ‘modern/progressive/thrash/death’ метъл. Доста претенциозно определение, зад което прозира много амбиция, хъс и желание. Така и може да се определи изпълнението на четиримата музиканти (които доста често се изявяват из клубната софийска сцена). Сетът им е кратък, приблизително половин час време. Време, напълно недостатъчно, за да успее човек да вникне в музикалния свят на DARK SOUL ARCHITECTS. Затова дано я има скоро възможността за нова среща с тях. И кой знае, дори и на самостоятелен концерт.

Кратка е паузата между представянето на двете банди на вечерта. Още докато се промъквам към бара, за поредна доза бира, на сцената започва ново оживление. И едва отпила първа глътка от пенливата течност, забелязвам, че музикантите от HERESY с бойна готовност заемат своите места. Това са те, основателите на бандата – басистът Blop Heresy и вокалистът-китарист Jos Raley, събрали се през почти далечната 2010 г., придружени от новите попълнения в лицето на барабаниста Dennis Abrahams и китариста Kevin Venegas. Само четирима музиканти, но изпълващи тясното пространство на малкия клуб с много заряд и взривяваща енергия. Музиката, която свирят е жестока! Преобладава тежкият, ‘олд скул’ ориентиран риф, съчетан умело с олекотени пасажи, които придават едно по-различно, актуално звучене на ‘добрия стар траш’. До момента бандата има издадени два дългосвирещи албума – появилият се през 2012 г. “Worldwide Inquisition” и последвалият го шест години по-късно “Blasphēmia”.

Енергията, с която не само свирят, но и отправят множество приветствия към публиката пред себе си е силно заразителна. Последната не е никак многочислена (има-няма 30-40 човека), но успява да улови тази положителна енергия и да й се наслади ‘на макс’! Има малко куфеене, доста беснеене, размахване на някой и друг юмрук … все такива показателни неща, които само потвърждават, че се случва това, заради което сме се събрали всички тук в тази делнична вечер – забавлението! Когато пък музикантите от HERESY забиват ‘Desperate Cry’ на великите SEPULTURA, надали остава някой от присъстващите в клуба, за когото емоцията да не става водеща. Така е то с музиката от далечната Латинска Америка – завладяваща е и разпалваща кръвта. 🙂

Твърде малко се оказват 40-тте минути, за да представят така, както трябва група като HERESY – в цялата й многопластовост и обсег. Неслучайно е делила сцена с огромни имена като SODOM, TESTAMENT, METALLICA … Даа, не ми се иска толкова бързо да приключва изпълнението й, мисля си, докато се отправям към масата, отрупана с мърчандайзинга на бандата. За да си купя последния албум – и така да мога да се докосвам отново и отново до творчеството на тази талантлива и открояваща се група. Наистина открояваща се – сред огромния океан от стотици хиляди съвременни музикални изпълнители.