Когато Леда срещна Огъня

За първи път сядам пред белия лист без никаква идея. Без ясна концепция за това как трябва да изглежда материалът ми. Защо ли? Защото все още съм омагьосана, хипнотизирана, вкопчена в един миг от живота ми безумно емоционален и нереално красив, който все още не съм готова да пусна да се превърне в спомен. Но така или иначе трябва да се отдръпна леко встрани за да направя ретроспекция на потъналото вече в миналото събитие.

25.09.2014г. е дата, която очаквах с огромно нетърпение. Имаше защо. Двама невероятни творци ни подариха частица от таланта, чара, професионализма си. Събираме се пред столичния клуб „RockIt“ доста преди обявения час. Нетърпеливи и обзети от приятна нервност. Вярно началото на концерта закъсня с повече от час, не по вина на организатора. Както Mats обясни получило се е недоразумение с хотела, защото се оказало, че има два хотела с еднакви имена, и те отишли в неправилния. Но всичкото чакане на света би си заслужавало.

Около 22.00 часа на неголямата сцена в „RockIt“ се качват нашите герои –  Gus G, който е в България за пореден път и вече е заел подобаващо място в сърцата на родните фенки. И разбира се именития му колега – Mats Levén, имащ зад гърба си завидна кариера, която обаче изобщо не го е главозамаяла, защото остана леко учуден от проявите на внимание и отправените комплименти. А гласът му… това е нещо, което просто трябва да се чуе на живо.

Всички знаем легендата за ледения великан Имир, който среща огъня на  Муспелхайм и от топящия се лед се ражда Животът. Само, че този път Имир срещна Хефест и от тяхната колаборация се роди магия, а животът, който вдъхнаха на всичко около себе си беше толкова топъл, цветен и пълнокръвен, че този час и половина, в който ни представиха своя сет мина неусетно. И ни се искаше да не свършва. Сетът им включваше композиции предимно от последния албум на Gus G –  „I am the Fire“, кавъри на Ozzy Osbourne, Black Sabbath и Rainbow, както и вечните класики на Firewind –  „Mercenary Man“, „My Loneliness“ и „World on Firе“. Начинът по, който Mats ги изпълни е без коментар. Не е случайност факта, че е работил с музиканти като Christofer Johnsson и Yngwie Malmsteen. По време на соловото изпълнение на Gus G, Mats грабна своята перкусия, която наричаше „яйце“ и се разтанцува наоколо, заразявайки всички присъстващи със своята страст и настроение. Свежото чувство за хумор на двамата музиканти внесе невероятна атмосфера на топлота и приятелство, като умело въвличаха и публиката в разговорите си.

„Връщаме се след пет минути.“. И да, върнаха се за импровизирания meet and greet в една от залите на „RockIt“. Автографи, поздравления, снимки, прегръдки. Не само феновете, но и музикантите бяха безкрайно щастливи и доволни от топлия прием. Нашият шведски Имир сякаш не можеше да повярва, че тук има фенове и хора, които следят кариерата му още от 90-те. Величав в скромността си, безкрайно чаровен, естествен и отзивчив. Gus пък вероятно отдавна се чувства тук като у дома. И макар, че умората се четеше в очите му, усмивката му сияеше.

И накрая малко като на холивудските „Оскар“-и, искам да изкажа огромна благодарност на Бойко Гюров и BGTSC за това уникално бижу, което ни подари. И което дълго ще грее в сърцето ми. На колегите ми от Metal Hangar 18, и най вече на Нели Моравска и Антония, че споделиха с мен този миг…

Да, удавени в ежедневните си грижи, понякога ни се иска да се случи нещо, което да ни откъсне от тях. А това „голямо Нещо“, понякога се оказва съвсем мъничко на фона на всичко случващо се, и най-важното понякога ни чака в близкия клуб зад ъгъла. Огледайте се, за да намерите своя уникален момент и не го пропускайте!

Set list

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото