KATATONIA отново покори Пловдив

Считаната от много за една от най-големите шведски метъл групи KATATONIA все пак успя да излезе на сцената на Античния театър в Пловдив в петък (17.09). Въпреки очакванията, че той може би ще бъде отложен или отменен заради влошаващата се пандемична ситуация, организаторите решиха да положат необходимите усилия той да бъде проведен. Макар и на половин капацитет, Античният театър в Пловдив кипеше от енергията и вълнението на феновете на KATATONIA.

Още с влизането в театъра се усещаше вълнението на всички присъстващи. На тях им предстоеше да видят една от любимите си групи на живо за първи път от поне година и половина насам. Освен това те щяха да чуят и песни от последния албум, които почти никой извън групата не е слушал на живо.

Този концерт бе и премиера на много успешният последен албум „City Burials“, който след излизането си през април 2020 г., така и не получи заслуженото си турне. Това, разбира се, бе много вълнуващо за всички фенове, които се усещат силно свързани с творчеството на шведите.

След невероятното изпълнение отново в Пловдив преди 4 години, групата беше повече от щастлива да свири на Античния театър. Това беше първото индивидуално изпълнение на Katatonia пред публика извън Швеция от началото на 2020 г.

Всички дошли в Античния театър имаха късмет, че концертът все пак се състоя, тъй като планираните участия на KATATONIA се броят на пръсти, като следващите им концерти са едва през януари 2022 г.

KATATONIA излязоха на сцената малко след залез и започнаха участието си с „Lethean“ от „Dead End Kings“ (2012) и „The Longest Year“. След първата песен вокалът на групата Йонас Ренксе поздрави публиката в Пловдив и благодари, че са избрали да прекарат своята петък вечер с KATATONIA.

След втората, „The Longest Year“, Йонас сподели колко на всички им е липсвало да свирят пред публика и колко много се радват, че имат възможност да го направят отново в Пловдив.

Концертът продължи със сетлист с някои от любимите на феновете песни, сред които „Sweet Nurse“, „Consternation“, „Behind The Blood“, „Old Heart Falls“ и, разбира се, „My Twin“. Характерното за KATATONIA меланхолично усещане, което носят повечето от песните, и тежките рифове и невероятните сола бяха налице. Йонас, Андерс и компания се погрижиха настроението да не спада с енергичното си присъствие на сцената.

В сетлиста бяха включени основно по-стари песни, сред които такива от албумите „Viva Emptines“ (2003), „Night Is The New Day“ (2009) и „The Great Cold Distance“ (2006). Това, изглежда, се хареса на феновете, тъй като много от тях се включваха в пеенето, а ентусиазмът на всички, изглежда, постоянно се увеличаваше.

Почти след всяка песен Йонас Ренксе говори с публиката, разказвайки истории на групата, уверявайки се, че всеки си изкарва добре и поддържайки ентусиазма на феновете. Той разказа и защо, въпреки топлото време в Пловдив, е с кожено яке. Не просто защото е истинска метъл звезда, а и защото родината му Швеция ги е изпратила с температура от девет градуса.

След „Old Heart Falls“ групата слезе от сцената, а целият Античен театър се изправи на крака. След няколко минути аплодисменти и скандирания KATATONIA все пак се върнаха, за да изсвирят още три песни на бис. Първата от тях беше любимата на всички „My Twin“. След нея Йонас отново благодари на публиката, че е отишла да ги види и сподели, че след като са слезли от сцената, са се надявали те да останат с желание за още, тъй като не им се е искало концертът да свършва.

По време на последните „Evidence“ и „Untrodden“ публиката показа колко е жадувала за подобни концерти и остана на крака. Дори и след последната песен те изпратиха шведите с няколко минути аплодисменти.

Трябва да се отбележи и добрата работа от страна на организаторите от Blue Hills Events. Те успяха да спазят всички необходими изисквания относно извънредната епидемична обстановка и се увериха, че концертът ще протече гладко. Пловдив също беше гостоприемен, както винаги, а античният театър допринесе за ефектното светлинно шоу и направи концертът незабравим!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото