JADED STAR – Memories from the Future (2015)

CoverИмало едно време една византийска империя. С течение на времето нейната слава залязла, но тези, които се считат за нейни поданици и съответно наследници на поданиците ѝ, пазят завета, историята и спомените за отминалите звездни години на мъдрост и всеобемащо знание. Междувременно всички от нашата кръвна група сме наясно – да, някои може би не са доволни, но поне са наясно – със способността на въпросните наследници да творят музика.

Jaded Star
 отговарят на тези жизненонеобходими условия и носят със себе си сувенирите на величието, но не от миналото, а от бъдещето. Защото именно от там идва тяхното рядко увличащо звучене, така необяснимо мелодичен и все пак твърд, невъзможен за описване просто в едно изречение саунд, в който се преплитат силни послания и успокояващи тонове.

Няма да ви обяснявам, колко безкрайно талантлива певица е Maxi Nil. Чували сме я във Visions of Atlantis, а тези, които са ги гледали с нея, могат да гарантират и за изключителното ѝ присъствие под светлината на прожекторите, където нищо не остава скрито-покрито. Една от малкото певици, които звучат по-добре на живо, отколкото на запис.
Няма да ви обяснявам, що за машина зад барабаните е Rapahel Saini. Все пак Iced Earth си знаят работата и не биха се доверили на кого да е, нали така?
Няма да ви обяснявам, колко сполучливи (вярно, понякога, ама се случва, нали?) са тъй наречените супергрупи, които или успяват да съчетаят в себе си мощта на всички включили се, или притъпяват усещането за техния професионализъм. А в случая с Jaded Star несъмнено говорим за повече от само убедителен проект. Това е банда с ясно очертаващо се бъдеще, в което звездните моменти са толкова, колкото светлинките по небосклона.

Гарнирайте всичко изброено с класическа шведска шлифовка и получавате перфектния дебютен албум. Memories from the Future е един от записите, които си заслужават вниманието на феновете през 2015г. и определено си спечели високо място в личната ми класация. Всички предпоставки за окичване с титлата ‘Любим албум’ са налице: вихрен инструментал с едва доловим прог привкус (Raining in Sao Paolo), трогателна откъм лирики песен (Keep on Fighting, In Memory), скоростна, зареждаща композиция в съчетание с модерни електронни закачки (Wake Up) и, разбира се, плавно кристализиращо в задължително за концерти парче (Healing the Inner Child).

Няма да ви обяснявам, по какви още ред причини ще пиша отличен на Jaded Star. Просто ще ви приканя да си купите албума, защото така правят добрите фенове.

9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото