Интервю със Sully Erna (GODSMACK)

sully ernaGODSMACK най-накрая ще стъпят и в България. Мястото – стадион „Лазур“ в Бургас, където на 16 юни ще се състои първият „Summer Chaos Festival“, организиран от „M.E. Music“. С тяхна помощ се получи и интервюто с вокалиста на бндата Sully Erna.

Интервюто със Sully Erna (GODSMACK) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 20.04.2015 година.

От другата страна – Как се чувстваш след толкова години в музикалния бизнес?

Sully Erna – Чувствам се много добре. Имаше моменти, в които бях доста уморен от всичко, но сега отново съм изпълнен с енергия. Групата е в страхотна форма и според мен това е един от най-добрите периоди в цялата ни история. Справяме се отлично и точно сега за нас животът е чудесен.

От другата страна – Кой е най-големият враг на музикалния бизнес?

Sully Erna – Не знам, може би звукозаписните компании, защото парите остават за тях, въпреки че музикантите вършат цялата работа.

От другата страна – Как се борите срещу това?

Sully Erna – Интернет промени всичко. Правилата на играта вече са други и компаниите нямат тази роля, която имаха преди. Днес всичко е в нашите ръце. Ние сме в добри отношения с настоящия си лейбъл („Republic Records“ – бел.а.). С тях работим от доста време и сме като едно семейство. Но интернет даде голяма свобода на групите и сега топката е в нашето поле.

От другата страна – Скоро ще свирите в България. Какво очаквате от концертите на места, където никога не сте били преди?

Sully Erna – Винаги се надяваме на най-доброто, когато посещаваме нови места. Чувал съм прекрасни неща за България от виолончелистката, която свиреше в албума ми „Avalon“ (Ирина Чиркова – бел. а.). Тя е българка и ми е разказвала много за вашата страна. Също така знам, че новият ни сингъл „Something Different“ е номер едно в класациите. Много се вълнувам, че ще свирим в България – повече, отколкото на другите места в Европа, защото тук идваме за първи път и ще излезем пред страхотна публика. Вярвам, че шоуто ще ви хареса и се надявам да се виждаме по-често от сега нататък.

От другата страна – Ще бъдете на една сцена с BIOHAZARD, AMORPHIS и PAPA ROACH. Какво е мнението ти за тези банди?

Sully Erna – Познаваме се с тях. Това са изключително добри групи и винаги правят невероятно шоу. Всеки път, когато имам възможност да ги гледам, се убеждавам в това. Със сигурност и българската публика ще ги хареса.

От другата страна – Как феновете приеха новия албум на GODSMACK и смяташ ли, че „1000hp“ е добър колкото най-успешните ви записи?

Sully Erna – Отзивите са положителни. Според мен, както и според много от феновете, това е най-добрият ни албум след дебюта от 1998 г. Радвам се, че новите песни се харесват от публиката. На живо изпълняваме някои от тях – „1000hp„, „Generation Day“, „What’s Next“, „Something Different“ – и те се приемат наравно със старите хитове като „I Stand Alone“, „Awake“ и „Voodoo“, без които няма как да мине концерт на GODSMACK.

От другата страна – След 20 години в музикалния бизнес старите или новите фенове възприемат музика ви по-добре?

Sully Erna – Не мога да отговоря на този въпрос, защото имаме много фенове, които са с нас от самото начало на групата, но има и немалко такива, които сега ни откриват и оценяват музиката ни.

От другата страна – Трудно ли бе да откриете собствения си звук?

Sully Erna – Много експериментирахме, докато успеем. Всички харесваме музиката на RUSH, AEROSMITH, METALLICA, JUDAS PRIEST, BLACK SABBATH, LED ZEPPELIN… Израснали сме с тези групи и когато настъпи моментът да създаваме наши собствени композиции, всеки от нас допринесе със своите идеи и влияния. Така се получи всичко през тези години – оттук малко, оттам малко, докато постепенно достигнем до своя оригинален звук.

От другата страна – Смяташ ли, че GODSMACK бяха необходимия баланс между метъла и ню метъла на KORN и LIMP BIZKIT?

Sully Erna – Да, ние никога не сме били ню метъл. Дори не сме и метъл. GODSMACK е просто една рок група. Хард рок група. Харесвам метъл банди като SLAYER, PANTERA, LAMB OF GOD и SLIPKNOT, но ние винаги сме били на границата между стиловете – нито само рок, нито изцяло метъл. Причислиха ни към ню метъла, защото се появихме и станахме известни по едно и също време с групите от този стил. Но с годините успяхме да се освободим от този етикет и хората вече знаят, че сме хард рок банда.

От другата страна – Коя е най-голямата заблуда за вас след толкова време?

Sully Erna – Че сме корави типове, които приличат на банда намръщени побойници. Не вземаме подобни приказки насериозно. Не мога да говоря за останалите от групата, но за мен мнозина си мислят, че съм лош и опасен. Това не е вярно. Аз всъщност обичам хората.

От другата страна – Как би описал начина, по който използваш гласа си като инструмент в групата?

Sully Erna – Гласът е просто един от инструментите, заедно с китарите и барабаните. Разликата е, че той носи посланието на песните и чрез него се осъществява емоционалната връзка между група и публика. Това се опитвам да постигна с моя глас.

От другата страна – Щяха ли GODSMACK да бъдат различни без теб?

Sully Erna – Разбира се. Можеш да смениш който и да е от музикантите и да не усетиш разликата, слушайки даден албум. Но когато смениш вокалиста, звученето се променя драстично.

От другата страна – Музиката ли вдъхновява стила ви на свирене или обратното ?

Sully Erna – Страхотен въпрос! Мисля, че е по малко и от двете. Музиката определено влияе на начина ни на композиране, но и стилът ни на свирене се отразява на крайния резултат. Страхотен въпрос!

От другата страна – Най-големият шанс в кариерата ви?

Sully Erna – Това е поканата да свирим на „Ozzfest“ през 2000 г. Дотогава се справяхме добре, но свирехме предимно в клубове. „Ozzfest“ беше повратен момент, защото излязохме пред многохилядна публика и кариерата ни тръгна нагоре. Участието на феста промени съдбата ни към по-добро. Благодаря на Ozzy и Sharon, защото явно видяха нещо в нас и ни дадоха този шанс. Това беше една от най-големите възможности, които получихме.

От другата страна – Как би искал да те запомнят хората?

Sully Erna – Мил, щедър и отдаден на другите.

От другата страна – Проклятие или благословия е да имаш името GODSMACK?

Sully Erna – Донякъде е проклятие, защото през годините повече ни е пречило. Трудно ни е да пробием сред по-широката публика, защото тя не иска да приеме подобно име. То звучи обезпокоително, особено за общество, което е силно религиозно. Има такива места в Америка, където Библията е на почит. Там не ни дават никакъв шанс – дори и да не са чували музиката ни, те са убедени, че ние сме лоши хора, само защото името на бандата им звучи зле. Така че то по-скоро ни пречи, отколкото ни помага. Ако можех да се върна назад във времето, щях да кръстя групата по друг начин. Но така или иначе вече сме известни като GODSMACK и хората ни познават като музиканти, а не като нещо друго. Не ни „съдят по корицата“.

От другата страна – Ако имаш 5 минути на Земята, за да изпееш една песен, с която да оставиш добро впечатление на хората по света, коя би била тя?

Sully Erna – Интересен въпрос. Ако трябва да изпълня само една песен, с която да впечатля хората… Добър въпрос! Ако е нещо от моите песни, „My Light“ от „Avalon“ е подходяща… Трудно е да избера… Може да е „Until Then“… Да, най-вероятно ще е тя. Всъщност не знам. За да променя света към по-добро, определено ще изпълня „My Light“ – тя е за любовта към моята дъщеря, към единственото ми дете. Като цяло композицията е за безусловната любов, когато обичаш нещо или някого повече от себе си, повече от всичко друго. Така че, ако трябва да изпълня само една песен, която да вдъхнови света, определено ще избера „My Light„, защото това е посланието, което искам да оставя – безусловна любов!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото