Ние сме ковачи на собственото си бъдеще!

SINBREED вече са добре познато име за феновете на европейския метъл. За вече почти десетилетие заедно, групата успя да изгради свой собствен стил. Alex Schulz (бас), Frederik Ehmke (барабани), Flo Laurin (китари) и Herbie Langhans (вокали) сякаш взимат най-доброто от богатото музикално наследство на класиците в немския пауър метъл, добавят му скорост и енергия и превръщат парчетата си в наслада за ухото. Точно така стоят нещата и с техният чудесен нов албум, чието излизане днес в Европа ще отпразнуваме заедно с двигателя в състава – Flo Laurin, който даде специално интервю за Metal Hangar 18.

 

Sinbreed

 

Здрасти, Фло. Радвам се пак да се чуем!

Привет, Иван. Спомням си разговора ни преди две години по повод предния ни албум „Shadows“. Сега отново ми се обаждаш по сходен повод, нали?

Точно така. Но да започнем с нещо не толкова приятно – напускането на Marcus Siepen. Това бе разбираемо, предвид факта че пред Blind Guardian стои дълго турне. Но въпросът по-скоро е дали вратата за Marcus остана отворена?

Виж, работата е там, че между нас не е имало никакви проблеми. Това бе професионално решение. Когато обсъждахме нещата около новия албум Marcus усещаше, че няма да може да му се отдаде напълно и затова ни предупреди предварително. Така беше честно, защото имахме възможността да преразгледаме нещата отново и да видим дали бихме могли да се справим без него. Той постъпи приятелски. Да – за бъдещи участия в албуми или на сцената с нас – разбира се, че вратата е отворена. Но той не взе участие в работата по този албум. Няма да свири с нас и на предстоящите няколко концерта. Но ще видим какво вещае по-далечното бъдеще.

Означава ли това, че оставате  четирима?

Не. За концертите имам усещането, че ще ни трябва втори китарист. Всичките ни парчета имат нужда от две китари и затова ще се погрижим когато сме на сцената да сме с двама китаристи. Все още нямаме никой конкретно предвид, но в момента търсим кой да заеме тази позиция.

Разбирам. А как си разпределихте задълженията за Master Creator“?

Marcus не взе участие в работата, както споменах. Аз написах всички парчета и направих китарните части. Не – всъщност всички имат поне по едно парче в албума.

А какво е положението с Frederik Ehmke, който също е доста зает с Blind Guardian, предполагам. Нали няма да загубите и него?

Не. Добре е да се знае, че с него живеем в един град и това изигра голяма роля за подготовката и записите на албума. Наистина живеем страшно близо един до друг и дори когато той трябваше да отиде някъде на концерт за две седмици, например, като се връщаше ние пак имахме възможността да седнем и да работим по записа.

Чудесно! Да поговорим сега за хубавия Ви нов албум. Намирам го за по-бърз, по-остър и по-енергичен от предните два. Ти съгласен ли си с това описание?

Абсолютно! В Sinbreed ние винаги подхождаме така – правим бързи и ‘остри’ парчета с дължина около четири минути. Всичко трява да звучи перфектно, да е добре смесено и разбира се – да бъде изпълнено безупречно. Опитваме се да подържаме това ниво. Третият ни албум е много важен за нас. Особено при всички тези затруднения  с напускането на Marcus, турнетo на Frederik и сега Herbie в Avantasia, точно в края на подготовката за албума…всичко бе пълна каша. Бях много разстроен, тъй като съм не само китарист, но и главен автор на песните, както и продуцент. Беше ми наистина трудно. Но в един момент си казахме…”Хайде, да го направим както трябва!”. Радвам се, че в крайна сметка всички дадоха максимума от себе си и се получи толкова добре.

Това бе и следващият ми въпрос. Никъде не намерих информация за продуцирането на албума, а знам че ти се занимаваш с това. Така ли е?

Да. За жалост това са го пропуснали в информацията, подадена от лейбъла. Но както и при предните два диска, тук проуцирането отново е изцяло мое дело.  Заедно с инженера Markus Teske направихме и смесването, в Bazement Studio. Това е част от задълженията ми – аз съм и мениджър, освен всичко друго. Правя наистина много неща в групата. Но това е нормално – всяка компания си има шеф и всяка банда си има лидер.Смятам, че така е диплматично. Всеки е добре дошъл да дава идеи, няма проблем, но накрая някой трябва да взима големите решения. Тук това съм аз.

Сигурно ти е трудно да съчетаваш всичко това..

О, да…истинска катастрофа е. Имам си и ‘нормална’ работа освен това, в която работя по 50 часа на седмица. После се прибирам и се захващам отново да работя – за Sinbreed. Но вече не издържам и май е време нещо да се промени. Вече съм на 33 и идва моментът в живота ми, в който трябва да избера по кой път да поема. Когато си млад е по-лесно, но след като създадеш семейство вече нямаш толкова свободно време, а това ме тревожи. Но ще се опитам да се справя. Всичко до голяма степен зависи и как ще се приеме този албум, как ще се продаде. Ако реализираме някаква печалба вече ще можем да дишаме по-спокойно.

Някои от текстовете са доста лични. Опитват се да провокират феновете и да ги накарат да повярват в себе  си. Това ли е и посланието, което носи Master Creator?

Знаеш ли, радвам се че си го разбрал точно по този начин. Master Creator е всеки един от нас – ти, аз, всички. Ние създаваме собствените си животи. Ние решаваме какво да правим с него – дали да нараняваме хората или да им помагаме. Това е съобщението към феновете – че те са ковачи на собственото си бъдеще и реалност. Надяваме се албумът да им помогне да вземат правилните решения.

“Shadows” бе направен без клавири, а сега те отново намират място в звученето ви. Как предпочиташ да звучи Sinbreed – с две китари или с една китара и клавири?

Определено с две китари. За концертите ни непременно ще свирим петма, както вече споменах. Но в студиото смятам, че бих могъл да се справя и сам с китарните части и хармониите. Колкото до клавишните в този албум – така го бяхме замислили и смятам, че тези парчета имат нужда от тях. При “Shadows” знаехме предварително, че ще сме петима под прожекторите и затова сметнахме, че няма нужда от тях. Но като цяло предпочитам колкото се може по-малко клавири. Нямам нищо против тях, но те не трябва да са определящи за звученето ни.

Да, разбираемо е, свирите пауър-спийд метъл. А спийд метълът няма нужда от клавири…

Да, хаха! Кажи го на италианските банди..

Знам, че не обичаш баладите, но тук отново имаме една – “At The Gates”. Получила се е доста добре. Свикна ли да изпълняваш балади вече и как ви хрумна идеята да включите пиано в парчето?

Прав си, не харесвам балади. Бях си обещал докато навърша 40 да не правя балади и това бе главната ми цел. Така че се радвам, че нямам нищо общо с “At The Gates”, освен това че я продуцирах. Идеята за песента бе на Frederik. Негово е и пияното в демото. Но в студиото го записахме с Markus Teske, който между другото е и много талантлив пианист. Това не е и типичната пауър метъл балада. Herbie даде всичко от себе си така, че да не е скучна. Подхоихме различно и си казахме..”Добре, това не е типично парче, което хората биха си пуснали 20 пъти”. Това е просто още един различен аспект на Sinbreed, който имахме смелостта да включим в съдържанието. И сега след като се изказаха критиците стана ясно, че не сме сбъркали.

Ако трябва да съм честен когато я чух за пръв път реших, че има гост вокали, но после разбрах, че това са просто ниските регистри на Herbie…

Хаха, нали? Доста е добър. Както във височините така и в ниските тонове. Това добавя просто още повече цвят на албума.

Като говорим за гост изпълнители, този път май няма такива?

Ха, знаеш ли, май си прав. За пръв път нямаме гости. Не, не, почакай. Работих със Stephan Lill от Vanden Plas по някои от солата. Демотата са негови, аз просто ги промених и ги пригодих така, че да са в мой стил. Ето ти още една разлика между този път и преди. Сега ми беше много по-лесно с китарите.

Няма как да пропусна наличието на гайди в края на последното парче от албума – „On The Run“. Сякаш ми загатват, че никога не знам какво мога да очаквам от следващия Ви албум..

Да, гайдите както знаеш не са типични за нашия жанр. Якото тук е, че това не са просто някакви сложени изкуствено мелодии. Това са истинските гайди на Frederik. Той има няколко и свири на тях доста добре. Идеята за парчето бе на Herbie, защото имаше някак си викингско звучене, нещо като атмосферата във филма „Смело Сърце”. Fred много се захласна по идеята с гайдите и повярвайте ми, той би използвал всеки шанс, който му се дава да покаже уменията си на тях. Сам направи аранжиментите и решихме, че си струва да включим и тази песен в албума като изпълнение, което хората не биха очаквали да чуят от нас.

Така е. А какво се случва с вашия уебсайт? Като се опитам да вляза бивам пренасочван към фейсбук страницата ви?

Добър въпрос. Това е моментно състояние. Ако пробваш пак в понеделник ще намериш един чисто нов сайт. Гордеем се с него защото да имаме адекватна страница в интернет за нас беше голям проблем. Доста време не разполагахме с такъв, но сега в понеделник най-сетне ще можем да покажем какво сме свършили.

А какво ти е мнението за новата Avantasia?

Определено ми хареса. Herbie има уникален глас и е хубаво, че може да го показва по толкова различни начини. „Draconian Love“, парчето с негово участие е много подобно на нашето „At The Gates“. Разбира се участието му в Avantasia за нас е голям проблем предвид многото концертни ангажименти, но пък от друга страна ние се радваме за нас, защото е наш приятел. Напълно заслужава да е част от такава голяма група. Освен това утре ще вземе участие и в Евровизия, така че…да – случват му се много неща. Няма съмнение, че това е добре и за Sinbreed.

Адмирации за това как приемаш всичките тези странични ангажименти на членовете на групата, човече..

Знаеш ли, когато започнахме заедно през 2008-ма всички казваха, че групата е страничен проект на Frederik от Blind Guardian или пък на Herbie. Аз разбирам това и го приемам, но нека хората не забравят, че след десет години съществуване и вече три албума, Sinbreed все още се състои само от оригиналните си членове и няма нови имена. Знайте, че това не е просто проект, а пълнокръвна банда. Никой няма да бъде изхвърлен или изгонен.

И накрая – какви са бъдещите концертни планове на Sinbreed?

Засега имаме само три уредени дати в Германия през април. За тях ще имаме заместник и на Herbie, но за жалост все още не мога да споменавам имена. Все пак не очакваме от него да зареже Avantasia просто така, това е голям шанс. Пък и концертите бяха уговорени още миналата година, когато нямаше как да знаем всичко това за графиците в момента. Обсъдихме ситуацията с промоутърите и те се съгласиха. За нас ще е много вълнуващо, защото се познаваме като група, а сега с нас на сцената ще има цели двама нови. След това идва и летния фестивален сезон, така че ще се опитаме да се справим само четиримата, защото тези парчета си струва да бъдат изсвирени на живо.

Добре, благодаря ти, Flo. И успех! Надявам се, че ще видим Sinbreed и в югоизточна Европа тази година.

Иван „iDTemplar“ Стоянов