Samael

Здравей Блага. Vorph от Samael e.

Здравей Vorph. Първо благодаря ти за възможността да си поговорим. Как си?

Добре съм, а ти?

Добре съм, благодаря. Бих искала да те питам, планирате ли втори концерт в България, въпреки провалилото се съвместно участие с Paradise Lost? Виждам, вече имате обявени дати за Холдандия и Германия.

О, разбира се помня това. Наистина не мога да ти кажа точно сега, бихме опитали да дойдем за втори концерт в България. Септември подготвяме турне, на което ще представим  новия албум и дори и да не успеем да включим България в него, определно ще дойдем след това.

Ще се радваме. След първите ви два албума, вие сте повече определяни като индъстриъл метъл банда. Как така решихте да вкарате електронното звучене в музиката си?

Мисля си, че ние искахме да екпериментираме, бяхме ограничени в самото начало, особено моите партии на китара. Исках да опитам неща, които не бяха типични при създаването на песен, но истинският електронен звук дойде към 1996 година, когато включихме йоника и дръм машина, защото благодарение на тях вече, можехме да експериментираме изцяло със звука, като пресъздаваме различни инструменти по електронен начин.

Да, разбирам какво имаш предвид, аз самата слушам доста Black Metal. Искам да те питам за логото на бандата: През годините Samael променяха своето лого, като го изчистваха и го правеха по-четливо и разбираемо, сега, на обложката на „Lux Mundi“, то просто изчезва. Кажи нещо повече?

Обложката, да. Тя не е още изцяло готова, но идеята ми е да бъде черно върху черно – по-искрящо черно  върху по-блед черен цвят, да символизира „светлината на света“.

Забелязвам, че светлината е основен мотив в повечето ви песни и имена на албуми (‘Reign Of Light’, ‘Heliopolis’, ‘Solar Soul’, сега и Lux Mundi).

Да, така е.

Имам чувството, че това е като контраст между чернотата в black metal песните и албумите ви ( ‘Black trip’, ‘Black hole’, ‘The Black Face’). Права ли съм? Целенасочено ли избирате заглавията или те идват с музиката?

Всъщност идват с музиката. Интересно е това, което казваш, досега не бях се замислял за тази подробност, но всичко идва от Ин и Ян, има доста неща за откриване в тази област,  опитваме се да намерим баланса между опозициите, между тъмното и светлото.

Разкажи ми малко повече за текстовете на Samael. Откъде черпиш своето вдъхновение и сам ли ги пишеш?

Всички работим заедно, особено след Ceremony of Opposites. Хy прави цялата музика, аз сам пиша текстовете, понякога пиша неща, които евентуално ще бъдат включени в текста на дадена песен вбъдеще, нямам формула за писането им. Някои от текстовете пиша на фона на вече създадената музика, слушайки я няколко пъти, тази музика ме вдъхновява и създавам под нейните звуци. Определени песни съм написал, преди да имам музиката за тях, като например „Pagan Trance“. Написах текста, без да знам дали ще го използвам, когато Xy написа музиката, аз намерих начин да вкарам този текст.

Да, разбирам. Другото, което е интересно е, че вие почти не сте сменяли състава си през годините. Наистина ли се сте на едно мнение в повечето случаи, особено за смяната на звученото или понякога спорите за музика, текстове и т.н.

Ние обсъждаме всичко заедно, аз искам да има пълна свобода, понякога се случва да си разменим по някоя по- остра реплика, но никога не се стига до голям спор. Наистина работим заедно. Единственият момент, в който си спомням, че надигнах глас, беше за Above. Както знаеш, той започна като страничен проект, но аз им казах: “ Момчета, нека да се съсредоточим върху издаването на Above като албум на Samael, въпреки че не носи нашето звучене.“ Специално Xy не беше много доволен от идеята, защото ако знаехме предварително, че Above ще бъде следващият албум на Samael, тогава той щеше да обработи и да презапише песните. Но аз бях против, исках да не губим първичното звучене на Above. Тогава мисля, че имахме известни противоречия, но смятам направихме правилният избор.

Тъй като спомена „Above“. Мислите ли вбъдеще да правите други подобни експерименти и имаше ли за цел Above да привлече отново върлите блек-метъл фенове, тъй като е доста по-тежък от предишните ви няколко албума?

Да, разбирам какво имаш предвид. Повечето от хората ни откриха с Reign of Light и Solar Soul. Но в крайна сметка, ние не правим музика, за да се харесаме на другите, а за да задоволим себе си, своите музикални представи и да ги споделим на света. Разбира се, радвам се, когато хората казват, че харесват това, което създаваме, но това не е първата ни цел.

Абсолютно си прав. Това означава ли, че Above е твоят любим албум на Samael досега?

Не, не бих казал, че ми е любим, просто бе създаден без да си задаваме много въпроси. Бих казал, че Solar Soul е любимият ми албум досега. Чувствам се доста близко и до новият, за първи път звучим като себе си. Над Solar Soul работихме наистина много усилено, искахме да създадем велик албум, харесвам го, но не мисля че това сме ние.

Да очакваме ли видео клип към песен от Lux Mundi?

Да, ще има. Надяваме се видеото да бъде готово с излизането на албума, защото идеите и проекта са създадени, но най-вероятно ще бъде една – две седмици по-късно.

А каква музика слушаш в момента или, когато си сам вкъщи?

(смеейки се) В момента, честно казано нямам време да слушам каквото и да било, но като цяло обичам класическата музика. Слушам и много метъл, разбира се, но главно, когато сме на турнета и концерти, самите ние правим такава музика, знаеш как е, опитвам се да слушам нещо различно, нещо като чист въздух за ушите ми, така че обичам да си пускам класическа.

Да, понякога ушите имат нужда от почивка. Има ли според теб банди днес, които са повлияни от вашата музика.

Не знам, сигурно има, както и ние самите в началото. Когато бях тийнеджър, аз слушах основно хеви метъл, AC/DC, Iron Maiden, точно преди за създадем Samael открих Venom, Bathory, Celtic Frost. Те бяха толкова тъмни, номер едно за мен, това беше и музиката, която исках да правя. След това поисках да по-различно звучене, колкото се може по-оригинално, не знам доколко сме успели, но имаме песни, с които се различаваме от другите групи.

Благодаря ти отново за отделеното време Vorph, поздрави на цялата група и хубава вечер.

Беше ми приятно! Хубава вечер и от мен.

Интервюто е осъществено с любезното съдействие на WIZARD, официален представител на Nuclear Blast за България.

Специални благодарности на ArthurDent и alexxander ( Анастасов).