Интервю с Vanja „Obscure” Plavsic (MARTYRIUM)

MARTYRIUM maltaСпоред онлайн енциклопедията metal-archives.com в Малта има 62 банди от които 40 активни. Островната държава, разположена в центъра на Средиземно море, е с площ 316 квадратни километра. Там живеят малко над 430 000 души, като на всеки почти 11 000 се пада по една активна банда. Ако предположим, че в една група има средно по четирима музиканти, то около 160 жители на Малта свирят в групи. Шестима от тях под името MARTYRIUM ще видим на 5 август в Бургас на петото издание на „Sea of Black Festival”. Повече за това, които са MARTYRIUM, от гърлото на бандата Vanja „Obscure” Plavsic.

 

Интервюто с Vanja „Obscure” Plavsic (MARTYRIUM) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 31.07.2017 година.

 

От другата страна – Привет, Vanja! Кои са MARTYRIUM?

Vanja „Obscure” Plavsic – MARTYRIUM сме група от Малта, в която участват хора, които споделят една и съща страст към музиката и окултизма. Бандата е създадена през 1999 година. Точно когато втората вълна на блек метъла започва да набира скорост в ъндърграунда и да се разпростира от Северна Европа по света. Днес MARTYRIUM сме малко по-различни от началото, защото стилът ни се разви с прибавянето към него на различни музиклни жанрове. Ние сме го нарекли „симфоничен блек/дет от отвъдното”. В момента MARTYRIUM сме стабилна група със солиден работен план за 2017 година и с четири албума зад гърба ни. Освен със създаването на музика и турнетата, се занимаваме и с организацията на концерти и фестивали. MARTYRIUM допринасят много за развитието на метъл общността в Малта. Това накратко сме ние днес.

От другата страна – Какви трудности срещате като група от Малта?

Vanja „Obscure” Plavsic – Когато живееш в Малта, по средата на Средиземно море, означава, че където и да искаш да отидеш, трябва да използваш самолет. Всеки път, когато имаме концерти навън, трябва да летим. Много време изкарваме по летища. Това е единствената разлика между живота в Малта и на континента. Иначе всичко останало е същото.

От другата страна – Сигурно е доста скъпо, всеки път да летите за концерти…

Vanja „Obscure” Plavsic – Да, така е. Първо трябва да се качим на самолет, за да започнем турне. Не можем да скочим направо в тур буса, както правят групите от континента. Останалото е същото.

От другата страна – Защо избрахте симфоничния блек метъл, за да се изразявате?

Vanja „Obscure” Plavsic – Истината е, че пътят на MARTYRIUM тръгва от блек метъла, но днес музикалните ни влияния обхващат различни по стил банди дори в това число и саундраци на различни класически филми. Вярваме, че ако искаме да сме музиканти, трябва да сме широкоскроени и да не се ограничаваме само в един жанр. Някои от групите, които са ни вдъхновили, са DIMMU BORGIR, SAMAEL, LOST SOUL, харесваме FLESHGOD APOCALYPSE, BEHEMOTH, GOJIRA, VITAL REMAINS и много други. Вярвам, че блек метълът е перфектната комбинация от тежест и мистицизъм, за това и присъства толкова осезаемо в музиката ни. Едва ли има друг стил, който да те накара наистина да почувстваш мрака на Трансилванските гори през студена зимна нощ. За мен блек метълът е перфектния стил.

От другата страна – Ще споделиш ли няколко думи за екстремната сцена в Малта?

Vanja „Obscure” Plavsic – Независимо че Малта е много малък остров, метъл сцената тук е много силна. Имаме много действащи групи, както и много фестивали и концерти. Винаги окуражаваме феновете да идват на нашите събития и то не само, когато сме изпълнители. MARTYRIUM са домакини на много метъл фестивали. На 2 септември тази година организираме един двудневен фест с групи, на които зад микрофона стоят дами. Той се казва „Voices Of The Succubi“ и ще бъде подкрепен от „битка на бандите”. Хедлайнъри ще бъдат XANDRIA. През ноември SINISTER идват в Малта, за да оглавят друг фестивал, който е насочен към феновете на дет и траш метъла. След което през януари ни предстои още едно събитие, на което основна банда ще бъдат HATE. Това са само част от концертите, които намират почва на острова ни. Щастливи сме, че имаме и страхотен съпорт от феновете в Малта.

От другата страна – Какви са предимствата и недостатъците да си част от банда като MARTYRIUM?

Vanja „Obscure” Plavsic – Предимствата са, че сме се събрали хора, които мислят по един и същ начин и които използват този начин, за създаването на музика. Предимства са също така пътуванията, посещенията на различни страни, свиренето с велики групи, както и срещите с фенове, които харесват музиката ни. Но най-голямото предимство е, че MARTYRIUM ни дава възможност да изразим себе си и да разпространим мрака по света. Недостатъкът е, че участието в група, понякога отнема много време. Нямаме възможност да се занимаваме с други неща.

От другата страна – Интересно е, че сте от слънчева страна, а мракът Ви е обладал…

Vanja „Obscure” Plavsic – Предполагам, че това идва от интереса ни към окултното. Също така вдъхновенията ни не са само от музиката, а от много други места. Например изследването на изоставена сграда, сенките в нейните ъгли, напуканите камъни – това също може да послужи за вдъхновение. Тези преживявания предизвикват мисли за жалкото състояние на нещата, за онези плачевни страни на съществото, които живеят във всеки един от нас. Вдъхновението може да те осени навсякъде. Не смятам, че животът в една слънчева страна като Малта, оказва влияние на мрака в MARTYRIUM.

От другата страна – Сменяме темата – как според теб некомерсиалните стилове като блек метъла, могат да достигнат по-широка публика?

Vanja „Obscure” Plavsic – Основно с турнета, но това се отнася за всяка група без значение от стила. Трябва да се свири на живо и да се правят, колкото е възможно повече концерти. По този начин се привличат сподвижници. Всяко начало е много по-трудно, заради структурата на бизнеса, защото за непозната група е почти невъзможно да получи предложение за концерти. Така че ако искаш да те познават, трябва да свириш на живо и то много. Да разпространяваш музиката си навсякъде. Трябва да създаваш фенове и приятели. Да правиш така, че да привличаш вниманието на хората към творчеството ти. Това е най-важното. Пак казвам, че за току-що прохождаща група да се намести в системата, е много трудно. Много е трудно за една непозната банда да се закачи за някой фестивал или да тръгне на турне с известно име. Важното е да накараш хората да те харесат, да харесат онова, което правиш и да ти повярват. Тогава те самите ще започнат да помагат на групата.

От другата страна – За близо 10 години какво не успявате все още да постигнете?

Vanja „Obscure” Plavsic – 2017 се оказва много добра година за MARTYRIUM. Тур-плановете ни стават все по-големи. Метъл сцената в Малта се разраства… Не знам… Следващата стъпка, за която досега не ни се е отдала възможност, е да направим и да продуцираме сами наш албум. Надявам се да го постигнем със следващия, който ще бъде пети в дискографията ни. Вече започнахме да събираме оборудването, което ни е необходимо и да превръщаме репетиционната ни в студио. Надяваме се, че следващият ни албум ще е готов в края на другата година. До момента все търсихме други хора, за да постигнем звука, от който се нуждаем и искаме. Този път решихме да действаме сами. Това е следващата ни цел, която досега все ни се изплъзваше.

От другата страна – Тогава какви са предизвикателствата пред Вас при създаването на музика?

Vanja „Obscure” Plavsic – Усилията всеки път са едни и същи – да включим всички елементи, които са основни за звука ни и в същото време да развиваме нови измерения в музиката ни. Работим малко като археолозите – всеки път се опитваме да достигаме нови територии, без да бягаме от себе си.

От другата страна – Кое е най-голямото недоразумение, което се носи за MARTYRIUM като група от Малта?

Vanja „Obscure” Plavsic – Наистина не знам. Всеки има собствено мнение за групата. Всеки възприема музиката ни и онова, което правим по различен начин. Това обаче е добре за нас, защото няма как да сме отговорни за всичко, което се случва в главата на някого. Всеки може да мисли, каквото си пожелае. А ние като MARTYRIUM, искаме да покажем нашето изкуство по нашия начин. Понякога получаваме странни коментари, но в момента на мога да се сетя за нещо конкретно…

От другата страна – А нещо, което не много хора знаят за бандата, но би искала повече да научат?

Vanja „Obscure” Plavsic – Че сме отворени за онова, което правим във всякакъв аспект. Хората не знаят за нас единствено онова, което все още не сме съобщили или направили. Например следващата година ще имаме участия на много фестивали, които все още не са анонсирани. Нямаме търпение да споделим тези мигове с феновете ни.

От другата страна – Последни думи…

Vanja „Obscure” Plavsic – За първи път ще сме в България и нямаме търпение да се срещнем с всички вас и да разпространим завета на Велзевул. Концертът ще бъде страхотен!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото