(English version on page 2)

Този път ще ви представим легендарния барабанист на RAMONESRichie Ramone! Вижте интервюто, което направихме с него и разберете какво може да очаквате на 22-ри март в клуб Терминал 1 в София!

richie-ramone-2020Metal Hangar 18: Здравей, Ричи! Би ли се представил пред българските фенове и най-вече на тези, които те познават само като барабаниста на Ramones?

Richie Ramone: Е, това е всичко, което трябва да знаят за мен! Richie Ramone, барабанист, Ramones. Но сега съм солов изпълнител, пея, фронтмен съм, свиря на барабани и пея. Това ще бъде страхотно шоу, ще свиря песни на Ramones. Имам два записа и скоро предстои нов. Нямам търпение да стигна до вас, защото обичам феновете в тази част на света – те са много енергични, много добри фенове!

Metal Hangar 18: Много се радвам да чуя това! Имаш книга, която вече е факт. Как реши да я напишеш?
Richie Ramone: Никога не съм мислил, че ще напиша книга. Хората непрекъснато ми казваха, че трябва да го направя и тогава един агент ме хвана и най-накрая се съгласих. Наистина беше добре, защото исках да напиша книга, която да е повече от просто за Ramones, да не е книга за „зашеметяване“ на хора и всякакви подобни неща. Исках да говоря за живота си, защото хората всъщност не знаят за времената, когато бях малко дете, за групите, в които бях, и музиката, от която бях повлиян. „I know better now“… но не е на български, това е единственият проблем – на английски e.

Metal Hangar 18: Това не е проблем. Така или иначе ще се прочете! Разкажи ни, как Ramones ти помогна да промениш живота си?

Richie Ramone: О, разбира се, че промени живота ми! Бях на 24 години и попаднах в една от най-великите банди някога. Искам да кажа – това определено ще промени живота ти. Даде ми възможност да правя това, което правя в момента. Много е трудно за групите да пътуват на турне и да обикалят. Много е скъпо и има толкова големи групи, така че ако нямаш поне малко име е трудно да се намери начин. Има много страхотни групи, които просто не могат да се изкачат и да пътуват на турнета, така че имам късмет, че Ramones ми дадоха това.

Metal Hangar 18: Стана част от Ramones в много труден период за групата. Също така знам, че имаше много кратък период за адаптация и учене. Как успя да се справиш с това и то особено в компанията на такива индивидуални личности като Johnny, Joey и Dee Dee?

Richie Ramone: С Joey веднага си паснахме. Нямах проблеми там, наистина нямаше проблеми. Говореше се как Johnny не говори с Joey и т.н.. Виж, на 25-годишна възраст, аз дори не мислех за тези неща. Тогава бях на турне, първото ми турне – национален акт. Не трябваше да работя друга работа, можех да правя каквото си поискам и това беше голяма работа. Те станаха мои приятели, така че аз не гледах отстрани казвайки си – „О, какво прави, той, не говори с Joey“ или каквото и да е подобно, не виждах нищо от това. Просто си вършех работата и се забавлявах. Беше страхотно, Dee Dee беше страхотен. Мисля, че Johnny и Joey може би се влошиха с времето, след като си тръгнах. Бях в групата 4 години и 10 месеца. Така че може би след като си тръгнах, години по-късно, през 90-те, те изобщо не са разговаряли, но аз никога не видях това и бях неутрален – не осъждах.

Metal Hangar 18: Ти си единственият барабанист на Ramones, който същевременно е писал музика за групата и е внесъл ново звучене.

Richie Ramone: Да, имаше ново звучене. Всеки път, когато група сменя барабаниста си, внася ново звучене. Не съществуват двама барабанисти, които да свирят по един и същи начин. Променя се към по-добро, към по-различно. Пишех песните, които ми казваха да пиша и Joey наистина ме насърчаваше да пиша песни, да пея на живо. Групата имаше наистина добър състав през тези години – от 83 до 87. Писах песни и така стигнах до там.

Metal Hangar 18: Това е чудесно! Има ли истинска история зад текстовете на „Somebody Put Something In My Drink“, която написа за албума „Animal Boy“?

Richie Ramone: Да, сигурен съм, че си чела тази история. Преди излизах с приятелите си, това беше още преди Ramones, когато бяхме на по 19-20 години, нямахме пари и ходихме в нощния клуб. Гледахме масите и когато хората ставаха да танцуват или отиваха до тоалетната, ние им крадяхме напитките и така те бяха безплатни – пиехме без пари през цялата нощ, крадейки напитките на хората. Но една вечер се оказа, че имам LSD в напитката си. Някой имаше LSD в питието си и то ме хвана. Всичко беше много странно и си мислех „Какво ми се случва?“ и тогава най-накрая разбрах какво е това. Разказах на Dee Dee тази история години по-късно, разказах му историята и той каза – „Трябва да напишеш тази песен!“. Така че написах песента и сега вероятно е в Топ 20 на песните на Ramones.

Metal Hangar 18: Несъмнено! „Too Tough To Die“ е много различен и вероятно най-еклектичният албум на групата. Как стигна до тази промяна и до създаването на албума?

Richie Ramone: Мисля, че нещата се развиват заедно със съответния период. Беше средата на 80-те и това беше музиката, която витаеше наоколо. Второ, ние никога не сядахме да пишем песни заедно. Просто пишехме песни и тогава, когато дойде време да направим запис, отивахме при мениджъра, всеки свиреше своята песен и избирахме парчетата, които да отидат в албума. Така че това беше, а не някакво сложно планиране. Просто се случи.

Metal Hangar 18: Ето как работи вдъхновението!

Richie Ramone: Да!

Metal Hangar 18: Разкажи ни малко повече за другите групи, с които си работил и как реши да започнеш соло кариерата си?

Richie Ramone: Свирих в различни групи преди Ramones, като например Velveteen. Но това са редки записи, като например от 1980, ’79, ’81 и ’82. Ходех на Joey Ramone Birthday Bash, организираше се всяка година, 19 май, това е неговият рожден ден, в Ню Йорк. Така през 2005-2006 година Мики ми се обади и ми каза „Искам да свириш на Joey Ramone Birthday Bash„, защото не бях свирил от 9 години. След Ramones не правех нищо особено. И така, аз се съгласих. Направих го и на следващата година си казах „Уау, това ми липсваше!“. Не бях свирил, но започнах да пиша песни и всички ми казваха – „О, защо не запишеш нещо свое?“ и аз казвах „Никога не съм правил свой запис, не знам как да го направя!“. Така се случи – бях побутнат в тази насока и направих първия си запис, след което направих още един албум, наречен „Cellophane“. И ето – отново се завърнах в музиката, нещо което не смятах, че някога ще се случи! Има нещо вътре в теб като музикант, особено при мен, липсва ти това чувство. Липсва ти това усещане да създаваш, усещането да си пред публика и предполагам, че това ми се е случило, всичко опря до това. Тогава си помислих „О, Боже, не можеш да направиш това, твърде си стар!“, но стига да си млад в сърцето си, да имаш енергия и да правиш добро шоу – защо не? Rolling Stones например, те са в 70-те си години, но все още свирят.

Metal Hangar 18: Феновете са големи късметлии заради страхотния избор!

Richie Ramone: Нека аз задам един въпрос. Какво да ям, когато съм в България? Какво е вашето местно ястие?

Metal Hangar 18: Бих препоръчала мусака.

Richie Ramone: Мусака? Добре, какво е това?

Metal Hangar 18: Има месо и картофи, а отгоре се покрива с кисело мляко, разбъркано с яйца. Добра комбинация е.

Richie Ramone: О, добре! Добре! Ще опитам!

Metal Hangar 18: Разкажи ни за дългия период, в който беше далеч от музиката – какво правеше тогава?

Richie Ramone: Не правех нищо. Работех на различни места – в хотели. Свирех с групи и нищо не се случваше – приключих, писна ми. Така работих на различни работи, в хотели, вероятно почти 10 години. Не свирех на барабани. Предполагам така си починах, не знам, но просто го оставих, докато някой не каза „ела да свириш на Joey Ramone Birthday Bash“ и си казах „О, Боже, ще започна да правя това отново! “ и така се случи. Лудост беше и другото нещо е, че не беше планирано, просто се случи. Вярвам, че животът просто се случва. Трябва да го оставиш, да не се опитваш да планираш всичко. Нека просто всеки ден се случва, пък да видим какво ще стане. Това за мен е и борба, защото искам да имам и планове. Например, когато правя турне – обиколката трябва да се планира перфектно и т.н., но винаги има неща, които се случват, така че не трябва да им позволяваме да ни побъркат. Тук сме веднъж, така че нека просто го оставим да се случи. Когато вече не мога да правя музика или не чувствам, че съм толкова добър, колкото трябва да бъда, тогава ще спра. Но сега чувствам, че продължава да е силно и все още е страхотно шоу, хората го обожават и нямам причина да спирам.

Metal Hangar 18: Да, разбира се! Опиши Johnny, Joey и Dee Dee през собствените си очи?

Richie RamoneDee Dee – страхотен човек. Той имаше две личности – лудия Dee Dee и милия Dee Dee. Joey ми беше като брат, винаги ме взимаше под крилото си, бяхме заедно през цялото време. Всеки ден, всяка вечер се мотаехме заедно, независимо дали на турне или из Ню Йорк. И Johnny – той определено ръководеше групата и беше бизнесмен. Никога не съм имал телефонния номер на John, никога не сме ходили на вечеря или на кафе с него. Виждахме го само на репетиции или на турнета и по време на шоуто. След това той изчезваше и не го виждахме до следващия ден, когато влизаше в микробуса или автобуса. Това беше всичко – нямаше истинска социална активност с него. Понякога само ходехме на бейзбол през деня или на нещо подобно по-рано, но не се размотавахме заедно в истинския смисъл на думата. Смятам обаче, че точно това правеше всичко готино – различни видове характери и вероятно затова наистина проработи.

Metal Hangar 18: Знам, че една от любимите ти дестинации за турнета е Южна Америка. Как си обясняваш страхотния статус на Ramones там?

Richie Ramone: Не мога да си го обясня. В Аржентина имам голямо име. Хората ме виждат на улицата, виждат ме как слизам от самолета, по летищата. Единственото място в света, където имам нужда от големи слънчеви очила и голяма шапка. Иначе всеки иска автограф. (смее се) Никое друго място в света не прави това! Но феновете в България и Източния блок, както беше преди, и всички онези страни около вас са много интензивни. Свирих в Прага – това беше щуро, в Чехия, Словения. Вие все още имате желанието за rock’n’roll, също като Аржентина. Ще дойдете да ме видите, въпреки че нямам хит по радиото или нещо подобно. В Америка е различно сега. Много по-тихо е – ако не ви чуват по радиото или пък не правите поп или хип-хоп – рокът вече не е на преден план. Няма радиостанции, които да го пускат. Наистина е на заден план след поп-а и кънтри музиката. Обаче не е така при вас, хората все още искат да излязат и да куфеят, затова пътувам толкова далеч – за да дойда там!

Metal Hangar 18: Чудесно е да чуем това! Споменавайки българските фенове – какво можем да очакваме по отношение на сет лист?

Richie Ramone: Свиря доста от класиките. Песни, които обичам да свиря за Ramones, например „Havana Affair“. Харесвам по-тежките песни, защото мога да ги пея по-добре. Нe мога да направя някои от по-напевните както Joey Ramone пееше, защото нямам такъв глас, не работи при мен. Свирим „Havana Affair“, „Blitzkrieg Bop“ и подобни неща. След това съответно и „I know better now“ – заглавието на книгата ми, неща, които написах за Ramones. Изпълняваме и парчета от новия ми албум, а също и една-две от предстоящ запис. Като цяло материалът ми си пасва добре с останалите неща. Доколкото вас – имам нужда всички да дойдат, да доведат приятелите си, защото ако не дойдете на това шоу, приятелите ви ще ви кажат на следващия ден „О, човече, пропусна го снощи! Какво страхотно шоу! “ (смее се)

Metal Hangar 18: О, ще дойдем със сигурност!

Richie Ramone: Имам невероятен мърчандайз и страхотни тениски, розов винил и всякакви готини неща, в случай че някой се интересува. Винаги излизам след всяко шоу, веднага след шоуто. Понякога скачам веднага от сцената и отивам до мърчандайз масата и приветствам всички. Така правя аз! Всеки може да получи селфи, автограф, каквото пожелае!

Metal Hangar 18: Перфектно! Това е много готино! Искаш ли да кажеш нещо на българските фенове?

Richie Ramone: Това е Richie Ramone! Идвам за вас! Ще ям мусака, или както там се казваше! (смее се) Ще се позабавляваме хубаво, ще се поизпотим! Нямам търпение да говоря с всички след шоуто, да ви поздравя и да ми кажете какво имате на ум! Ще се видим скоро, времето минава бързо, заминавам скоро за Копенхаген! Благодаря много за това – беше страхотно! „I know better now“ можете да намерите в Amazon и на richieramone.com. Ще се видим скоро!

Metal Hangar 18: Благодаря! Ще се видим и чао засега!

Ето така премина нашето интервю с Richie Ramone! Можете да намерите повече подробности за текущото турне и издадената книга на официалния му уебсайт. Билети за събитието може да откриете на сайта на Eventim.

 

Въпроси: Емилиян Щерев

Интервюиращ: Силвия Владимирова