Интервю с Ray Alder (FATES WARNING)

ray alder fates warningFATES WARNING за трети път в България. На 13 ноември прог легендите ще забият в софийския „Mixtape 5”. По този повод с помощта на организаторите „Loud Concerts” се чухме с вокалиста на една от най-големите прогресив банди на нашето съвремие Ray Alder.

Итервюто с Ray Alder (FATES WARNING) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 10.11.2014 година.

От другата страна – Съвсем скоро отново ще посетите България като част от новото Ви турне. Какво сте подготвили този път?

Ray Alder – Приготвили сме и сме заучили доста различни песни за тази обиколка. Наясно съм, че композициите, които изпълнявахме на последните няколко турнета, бяха идентични. Сега преценихме, че за да бъдат феновете удовлетворени, а и ние щастливи, трябва да включим в сета различни песни. Много стари композиции, които не сме правили от много време. Надяваме се, че изборът ни е правилен и всички ще се забавляват.

От другата страна – Да не би да сте подготвили нещо като „best of”, защото през 2014 имате годишнина – 30 години FATES WARNING?

Ray Alder – Също така през тази година отбелязваме 25-годишнината от издаването на „Perfect Symmetry” и 20-годишнината от „Inside Out”. Така че ще видим. Не искам да издавам твърде много. Но със сигурност, ще опитаме нещо ново на това турне.

От другата страна – За трети път ще свирите в България. Имате ли някакви определени очаквания?

Ray Alder – Определено се надяваме да се забавляваме. Феновете са невероятни. Винаги ще помня първия път, когато свирихме при Вас. Беше в някаква баскетболна зала. Навън беше много студено. Публиката беше страхотна. Нямам търпение отново да изляза пред нея. Още нещо, което ми се е запазило като спомен е, че при първото ни посещение нямахме шанса да разгледаме града, но втория път имахме един почивен ден и се разходихме из София. Страшно красив град. Така че очаквам концерта в България.

От другата страна – Спомена, че сте заучавали песни, това всеки път ли се случва, преди да тръгнете на турне?

Ray Alder – Обикновено репетираме най-малко един ден преди началото на обиколката. Този път обаче може би ще го направим само една репетиция, защото живеем в различни части на страната и е малко трудно да се съберем заедно. От друга страна ние сме професионалисти и всеки се упражнява сам. Когато се видим, работим заедно, но всеки си има студио, където реализира собствените си идеи. Когато се съберем и започнем да свирим, ако някой не знае нещо, го сочим с пръст и му се караме, че не се е упражнявал… Ха-ха-ха…

От другата страна – Ставаш част от FATES WARNING през 1987 година. Спомняш ли си първото турне с тях и с какво?

Ray Alder – Спомням си, че бях много уплашен. Когато се присъединих към FATES WARNING направихме няколко подгряващи концерта, за да се сработим на живо, преди да тръгнем на първата ми обиколка. Отваряхме за SAVATAGE. След това дойде и първото турне с FATES WARNING. Бях хлапе на 20-сет, 20-сет и няколко години. Спомням си, че всички в бандата бяха приятели от дълго време, както музикантите, така и техническия екип. Само аз бях някой, който не познаваше никого. Беше си страшничко. Мина известно време преди да го преодолея. И все пак беше забавно и страхотно турне. Пътувахме с найтлайнер. Бях хлапе, което беше на турне! Тогава си помислих, че мога да правя това вечно.

От другата страна – Концертът, който никога няма да забравиш?

Ray Alder – Няма как да подмина концерта в Гърция, който направихме. Беше невероятен. Там винаги се получава страхотно, ако ме питаш за причините – не знам. Няма да те подведа, ако си призная, че и първият концерт, който направихме в България, също беше страхотен. Нямахме идея какво да очакваме. Залата беше огромна, феновете не спряха да ни подкрепят през цялото време. Наистина се получи удивително.

От другата страна – Можеш ли да споделиш някоя забавна история, която ти се е случила, когато си бил на сцената?

Ray Alder – Няколко пъти съм падал на сцената, събаряйки всякакви неща. Спомням си как веднъж паднах назад върху барабаните, помитайки няколко чинела. Това е спомен, който се е запечатал дълбоко в мен, защото ми отне доста време преди да се ударя в земята. Всеки ме гледаше, мислейки си, че съм пиян, а аз просто се спънах във връзките на обувките ми. Веднъж си спомням как изкарах две песни с разкопчан цип на панталоните и някой от публиката ми подвикна да си го закопчея… Ха-ха-ха…

От другата страна – Три неща, които винаги носиш с теб по време на турне?

Ray Alder – Слушалки, следващото е чифт обувки и малко електроника. Всъщност имам всякакви електронни джаджи – компютър, iPod и други подобни устройства.

От другата страна – Три неща, за да оцелееш на турне?

Ray Alder – Бира, вино и уиски!

От другата страна – Забавление отвсякъде?

Ray Alder – Точно!

От другата страна – Как запазваш гласа по време на турне, така че да е си винаги във форма по време на концертите?

Ray Alder – Според моята практика след шоуто не трябва да говоря. Смешно е, че споменах за вино, бира и уиски, защото когато съм на турне, се старая да не пия много. Само по някоя чашка тук и там. Все пак вече не сме хлапета, които могат да се напиват всяка нощ и на следващия ден да са във форма. Някои неща са до време. Това вече не работи при нас. В крайна сметка го карам по-спокойно.

От другата страна – Намираш ли разлика между публиката у дома и феновете в малките страни като България?

Ray Alder – Разбира се. Феновете в Европа са по-щури и по-щастливи, че ни виждат. Особено в източните части на континента, където не сме свирили толкова често в миналото. Забавната част е, че след като изкарахме последния ни албум „Darkness in a Different Light” почитателите ни в САЩ бяха много доволни, защото отдавна не ни се беше случвало да им предложим на цяло турне с нова музика. Беше готино, но в Източна Европа феновете ни оценяват повече, когато правим концерти.

От другата страна – Сочени сте като бащите на прогресив метъла. Когато погледнеш назад, някога мислил ли си, че ще промените този стил?

Ray Alder – Неее, просто свирихме това, което искахме. Никога не сме си мислили, че сме невероятна прог метъл група. Правихме това, което ни идваше отвътре. Етикетът се появи по-късно. В миналото никога не сме и предполагали какво започваме, но сме доволни от това, къде сме днес и се радвам, че хората го оценяват.

От другата страна – Трудно ли е днес да бъдат създадени оригинални композиции или всичко в прогресив музиката вече е казано и направено?

Ray Alder – От една страна е така. От друга обаче при нас ситуацията е малко по-различна, защото отдавна не бяхме издавали нищо. За това и към новия албум подходихме по-отговорно. Искахме диск с хващащи композиции, които да казват много повече, когато ги слушаш, да провокират съзнанието, вместо да предложим поредния откачен прог метъл албум. Определено беше малко трудно, но съм доволен от крайния резултат.

От другата страна – Как всъщност преодоляхте трудностите?

Ray Alder – С много упоритост, работа, Jim Matheos постоянно ми пращаше записи, искайки мнението ми. Разбира се, че двамата бяхме честни един с друг. В общи линии това е – опитвахме постоянно нови неща.

От другата страна – Как ти се вижда прогресив музиката днес – има ли завръщане, както останалите жанрове на рока?

Ray Alder – Честно не знам. Нишата е много малка. Никога не съм смятал, че стилът е много популярен. Никога не е бил като бързата храна, ако ме разбираш. Развива се в своя посока, но колко далече ще стигне, не мога да предвидя.

От другата страна – Ще чакаме ли още десет години за следващия албум на FATES WARNING?

Ray Alder – Наистина се надявам, че няма. Честно. В момента се опитваме да представим актуалния ни албум „Darkness in a Different Light”, колкото се може повече, като се надяваме, че ще привлечем и нови фенове на наша страна.

От другата страна – Пак стана въпрос за турнета – какво правите в дните, когато имате почивка?

Ray Alder – Това се случва доста рядко и когато имаме почивен ден на първо място, спим, колкото е възможно повече, на второ място, ако сме в някой готин град, отиваме да го разгледаме. Всеки се старае да ни предостави най-доброто за хапване. Това е едно от най-яките неща на турне, което и групата, и техническия състав оценяваме.

От другата страна – Кой е любимият ти албум на FATES WARNING?

Ray Alder – Със сигурност „A Pleasant Shade of Gray”. Не бих го определил като любим, но това е страхотен албум, който се получи така, както ние искахме да стане. Без да се притесняваме дали песните са слушаеми. Тогава искахме да създадем прогресив албум така, както ние го усещахме. Бяхме на мнение, че ако се получи, всичко щеше е супер, ако ли пък не – нямаше да се притесняваме от крайния резултат. За щастие всичко стана добре и феновете го харесаха.

От другата страна – Най-голямата заблуда, която хората имат за FATES WARNING?

Ray Alder – Не знам. Може би, че сме готини. Ние сме група маниаци, които са влюбени в музиката, които обичат да гледат филми… Съвсем нормални хора сме.

От другата страна – Да очакваме ли скоро нов албум от другата ти група REDEMPTION?

Ray Alder – Точно в момента китаристът ни Nick Van Dyk композира нова музика, групата подписа с „Metal Blade Records”. Обаче аз самият сега съм концентриран изцяло върху FATES WARNING и това е единственото, което ме интересува. Със сигурност ще има нов албум на REDEMPTION, но кога – не мога да кажа.

От другата страна – Последен въпрос – ако имаш възможност да събереш супер група, кого ще поканиш да свири с теб?

Ray Alder – Определено харесвам момчетата от моята група и за да съм честен с теб не мога да избера други. Може би ще е яко да направя албум със Steve Perry от JOURNEY, но въпреки това харесвам музикантите във FATES WARNING, а и не търся нови предизвикателства точно в момента.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото