Както Ви съобщихме наскоро, полската стоунър метъл шайка DOPELORD ще изнесе своя първи концерт пред българска публика на 25 февруари в столичния клуб “Mixtape 5”. Групата има зад гърба си 3 студийни албума. В началото на тази година музикантите издадоха най-новия си запис “Children Of The Haze”, който ще бъде главното творение, представяно на европейското им турне, започващо през 2018 година. По-долу може да прочетете интервюто, което взехме от Piotrek Zin, басиста на DOPELORD.

22221495_1645966022114255_1417269517785503557_n

Като за начало, как би представил DOPELORD с 5 думи на хората, които не са много запознати с творчеството ви?
По-лесно ще е просто да си пуснат музиката ни и да слушат, за да разберат кои сме ние. Разбира се, винаги може да я спрат на втората секунда ако преценят, че не им допада.

Как се роди идеята за DOPELORD и как се събрахте в състава, в който сте в момента? Доколкото знам през годините е имало промени на членовете от групата.
Всъщност беше много просто. Идеята беше, че искахме да свирим музиката, която слушахме в онзи момент. Две от първоначалните ни групи имаха общи членове и в крайна сметка решихме да създадем нещо заедно. Относно промяната в състава ни… Ситуацията с барабанистите винаги е много деликатна, много крехка. Трябва да се отнасяш с тях с грижа, иначе се пречупват или си тръгват.

Къде започна цялото приключение?
Бандата беше формирана в Люблин, град в Южна Полша. По онова време всички живеехме там.

На много места пише, че сте споменавали старите филми като вдъхновение за творчеството Ви. Кои филми са Ви вдъхновявали най-много, когато правите музика?
Всъщност никога не сме твърдели това. Просто е нещо, за което ни питаха често, тъй като Pawel беше фен на стари филми на ужасите. Напоследък той започна да казва, че малко или много е било загуба на време, но не съм сигурен колко е сериозен.

Можете ли да направите сравнение между най-новия Ви албум, „Children Of The Haze“ и предишните, по отношение на креативния процес на създаване?
Процесът беше горе-долу същият както винаги. Някой от нас измисля риф или цяла песен, а след това всички заедно работим върху нея докато не стане завършена композиция. Ако пък не успеем да я доизмислим, я оставяме.

В музиката Ви се усеща голямо влияние от BLACK SABBATH. Кои други групи и музиканти са повлияли на работата ви?
Преди време имаше една полска група, наречена SIR SNAKE. Трудно е да се повярва , че единственият им запис „Yes, Sir“ е записан преди който и да било от албумите на BLACK SABBATH. SIR SNAKE никога не станаха известни, но мисля че те бяха главното нещо, което вдъхнови последния ни албум най-много. Ако имате шанс си ги пуснете. Определено няма да съжалявате.

Кой е най-ранният ти спомен, свързан с музиката?
Спомням си как пеех много в детската градина, хаха. Помня и че баща ми слушаше постоянно „In the Court of the Crimson King“. Бях запомнил само обложката на албума, но не и самата музика. Години по-късно видях артуърка на записа и знаех, че трябва да е нещо добро.

Кои са любимите ти песни за свирене на живо?
Харесва ми да свирим последния ни албум.

Как си обясняваш тази нова вълна от стоунър метъл групи, която расте всяка година?
Честно казано, нямам някакво точно обяснение за това. В страни като Полша расте, защото както винаги сме няколко години назад от западна Европа, пък какво остава от Америка. Опитвам се да не го мисля много, а да се наслаждавам докато трае, защото най-вероятно скоро ще свърши, хаха.

Защо според теб толкова много стоунър метъл и рок групи се свързват с пушене на трева и има ли групи в този жанр, които не се занимават с тази дейност?
Казва се стоунър метъл с причина, хахаха. Въпреки това обаче не мисля, че човек трябва непременно да пуши трева, за да се наслаждава на музиката. Може да е достатъчно приятно и без това. Няма никакви правила, хаха. Човек трябва да прави каквото иска.

Можеш ли да споменеш някои стоунър шедьоври от 21 век? Всички говорят за KYUSS, SLEEP, BLACK SABBATH, а по-новите групи не са чак толкова дискутирани.
Мисля, че за ELECTRIC WIZARD се говори доста. Има много страхотни стоунър групи и албуми от този век… Например „Idolum“ от UFOMAMMUT. Също така, „S/T“ на WITCH и двата албума на GREEN & WOOD.

Има ли още нещо, което би искал да кажеш на българските фенове?
Ще кажем много неща, когато дойдем!