Интервю с L-G Petrov (ENTOMBED A.D., екс-ENTOMBED)

Lars-Goran Petrov

снимка: Албена Цолова-Бета

Ако трябва да сравняваме ENTOMBED A.D. и ENTOMBED разликите са очевадни особено в съставите. Едно обаче прави впечатлени – откакто Victor Brandt, Olle Dahlstedt, Nico Elgstrand и L-G Petrov се отделиха от кораба-майка, издават на всеки две години и то с такава стръв, че всячески се опитват да покажат и да докажат, че всъщност те са истинските ENTOMBED, а „A.D.” е някаква юридическа формалност. (За сравнение сегашните ENTOMBED не са издавали нов албум от „Serpent Saints – The Ten Amendments“ от 2007 година…) Интервюто с гласището Lars-Goran Petrov е по повод втория албум на ENTOMBED A.D. „Dead Dawn“. Догодина се чака третия…

Интервюто с L-G Petrov (ENTOMBED A.D., екс-ENTOMBED) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 4.09.2017г.

От другата страна – Привет, мистър Petrov, ако искаш може да говориш на родния си език, нали имаш македонска жилка?

L-G Petrov – Тогава интервюто ще продължи два часа, защото ми трябва много време, за да произнеса нещо. Знанията ми за езика не са добри.

От другата страна – Тогава продължаваме на английски. Новият албум на ENTOMBED A.D. „Dead Dawn“ продължение ли е на дебюта?

L-G Petrov – Започнахме да пишем песни веднага, след излизането на първия ни албум. Бяхме на турне и решихме, че не искаме да има голяма пауза, примерно шест години, между албумите. Бяхме много продуктивни. Написахме много песни докато бяхме по пътя – те са агресивни, защото докато свирихме на живо, решихме, че композициите ще бъдат по-сурови и тежки, олдскуул неща, но с модерно звучене, което постигнахме в студиото. Имахме време да изпипаме нещата. По песните работихме скоростно, бяхме продуктивни. Много хора бяха изненадани, как толкова бързо сме записали втория си албум и то само след две години. Това преди не ни се беше случвало. Щастливи сме, че успяхме за толкова кратко време да издадем втори албум.

От другата страна – Има ли връзка между заглавието „Dead Dawn“ и реалността в която живеем с всички тези бежански кризи и терористични актове?

L-G Petrov – Определено. Винаги сме се вдъхновявали от реалността около нас. От всичко, което се случва днес. В ситуацията, в която сме в момента, все едно, че сме в зората на Края на света. В крайна сметка обаче трябва да се изправиш от земята и да оцелееш, да направиш онова, което е добро за теб. Албумът е леко песимистичен, но така чувстваме нещата. Докато се чувстаме щастливи от това, което правим, ще пишем за всичко, което искаме. Светът е такъв, какъвто е – падения и възходи. Сега нещата не са добре, но въпреки всичко ние свирим нашата музика, правим онова, което искаме и се надяваме хората да го оценят.

От другата страна – Смяташ ли, че с музиката си можете да направите света едно по-добро място?

L-G Petrov – Със сигурност. Музиката помага, дори и животът да изглежда тъжен и лош, музиката е винаги на лице, винаги можеш да посегнеш към нея. За много хора, тя е бягство от ежедневните проблеми, които имат. Ако музиката ни помага на някого, това е страхотно.

От другата страна – Чувствате ли се отговорни за хората, на които сте повлияли с музиката си?

L-G Petrov – Да, винаги е чудесно, когато хората го споменават, когато разбереш, че си повлиял позитивно на някого. Разбира се, когато влиянието е положително, а не отрицателно. Радва ме, когато хората го споменават, защото така разбирам, че музиката ми значи нещо за някого. В моя случай King Diamond е спасител. Когато съм в лошо настроение, винаги си го пускам и неговото творчество винаги ме прави щастлив. Невероятно е, когато музиката ти помага на хората и предизвиква оппределени чувства. Това наистина ме прави щастлив и ме усмихва.

От другата страна – Между първия и втория Ви албум има две години пауза. Трудно ли беше да запишете новия материал толкова бързо.

L-G Petrov – Не, ни най-малко. След „Back to the Front“ просто си казахме, че трябва да започнем да създадваме рифове. Щом имаме идеи, нека ги реализираме. Просто започнахме да пишем музика. Не искахме да губим време. Знехме, че създаването на песните ще отнеме време. Започнахме по-рано. Нямаше никакъв стрес. Написахме музиката и веднага влязохме в студио и я записахме. Когато издадеш албум, тръгваш на турне. Ако бяхме започнали да създаваме песните чак след него, а то може би щеше да ни отнеме две години, след което с композирането на новия материал, щяха да станат три, може би четири, за да ни е по-леко – пет, а ние не искахме това. Не искахме да чакаме дълго и да правим паузата от първия албум много голяма. Шест години например са много. А на нас ни се свиреше.

От другата страна – Важно ли е в момента издаването на албуми на физически носител, предвид всичкия този даунлоуд?

L-G Petrov – На първо място е важно за нас, защото, ако имаме идеи за песни, искаме хората да ги чуят. Винаги ще има кой да смъкне незакокнно албума, но ако си истински фен, ще си го купиш, за да подкрепиш любимата си група. Аз винаги купувам албумите на любимите си банди. Вземам си всичко на ANGELCORPSE или KING DIAMOND например. По този начин ги подкрепям, за да продължават да правят музика. Обаче дали ще си смъкнеш албума безплатно или ще си го купиш, е въпрос на личен избор.

От другата страна – Понякога хората смъкват само няколко парчета от един албум…

L-G Petrov – Да, това е готино, аз правя същото понякога, за да разбера за какво става въпрос в един албум. Но ако от много време подкрепям групата, винаги купувам новите издания, дори и да не са особено добри, дори и да не ми харесват, защото по този начин оказвам подкрепа.

От другата страна – Смяташ ли, че с „Dead Dawn“ името ENTOMBED A.D. се утвърди в ъндърграунд сцената?

L-G Petrov – Това всъщност е оригиналния ENTOMBED, така че този втори албум може да се брои за 11-ти. Но с „Dead Dawn“ доказахме, че сме сериозни, а не банда за един диск, което показва на хората, че не сме еднодневки, обичаме музиката и правим турнета. Ние сме музиканти, обичаме метъла, обичаме да свирим, да правим концерти, да се срещаме с хора, да издаваме албуми. С GRAVE, например, си изкарахме страхотно в България.

Entombed AD

снимка: Албена Цолова-Бета

От другата страна – На официалните снимки за „Dead Dawn“ барабанистът Ви  е с тениска в подкрепа на българската метъл сцена…

L-G Petrov – Точно така. Срахотно е. Аз пък имам и двете тениски на „Death Metal Bulgarian Fans“ и ги нося почти всяка седмица. Много български групи са изписани на гърбовете на тениските. Сега чакам третата версия с останалите банди…

От другата страна – Питат ли те какви са тези тениски?

L-G Petrov – Да, нося ги по фестивали и на хората им е любопитно. Харесват ги. Яко е да промотирам българската ъндърграунд сцена. Хората в България са много сериозни в това, което правят, а това е много важно. Доста често ще ме виждате с тези фланелки!

От другата страна – Мислиш ли, че хората свързват ENTOMBED A.D. с класическите ENTOMBED албуми?

L-G Petrov – Да, ние сме същата група без един човек, но ние продължаваме напред. Името е сменено заради разни правни и бизнес ситуации. Ние четиримата пордължаваме да свирим като ENTOMBED A.D. ENTOMBED – това сме ние, само че с едно “A.D.” отзад. Това е същата група!

От другата страна – Смяташ ли че днес за хората музиката има същото значение, както преди 20 години?

L-G Petrov – Времената са различни. Преди 20 години трябваше да отидеш до музикалния магазин и да разглеждаш албумите, а сега музиката сама идва при теб за минути и дори за секунди с различните технически джаджи. Достъпна е 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Преди трябваше да чака, за да отвори музикалният магазин, отнемаше време докато се добереш до албума, който искаш, трябваше да го поръчваш, като доставката се бавеше две или три седмици. Тогава, докато албумът се озове в ръцете ти, очакването беше интересно. Сега не е същото, защото с натискането само едно копче, вече имаш целия диск на компютъра си. Светът се променя и трябва да се адаптираме.

От другата страна – Как приемаш факта, че всеки ваш албум е сравняван с дебюта Ви „Left Hand Path“?

L-G Petrov – Това е съвсем нормално. Новият албум, е нов албум. Нямам проблем с всяко мнение, стига да е искрено. Може да е негативно или позитивно. Важното е да е честно. Това показва, че на хората им пука. Ако не беше така, нямаше да изказват мнение. Лошо или добро – за мен няма значение, защото това показва отношение. Винаги е хубаво да знам мнението на феновете.

От другата страна – ENTOMBED стават известни без да преминат през някакви сериозни конфликти в групата. Смяташ ли че това е естественият начин за развитие на една банда?

L-G Petrov – Не сме мислили по този въпрос. Когато записвахме „Left Hand Path“, бяхме много млади и единственото, което ни интересуваше, беше да излезе първият ни албум. 25 години по късно този диск е метъл класика. С каквото и да се занимавахме, трябваше да изчакаме много дълго, за да видим, къде стои този запис на фона на всичко останало. „Left Hand Path“ действително е класика. Единственото, което ни интересува, е да можем да свирим музика и сме щастливи, ако можем да изпълняваме и да издаваме албуми, колкото е възможно по-дълго. Например в България свирихме в много малко местенце, но пък стана страхотно шоу.

Lars-Goran Petrov2

снимка: Албена Цолова-Бета

От другата страна – Когато си в студио или на сцена, следваш ли стриктно песните или импровизираш?

L-G Petrov – Никога не знаеш какво може да се случи, докато си на сцената. Ако правиш рутинно шоу, в един момент ще доскучее. Всеки път едно и също води до липса на тръпка и тогава концертите стават досадни. Хората плащат за добро шоу, затова и винаги, на всеки концерт, трябва да се случва нещо уникално, нещо запомнящо се, като например да разделиш бутилка водка с публиката. Всеки концерт трябва да е уникален!

От другата страна – А в студио?

L-G Petrov – Същото е и там. Там обаче трябва да си фокусиран и да знаеш песните, да си наясно какво точно правиш, за да не губиш време. Месец в студиото също е скучно. Стараем за записи и издаване да отделяме, колкото се може по-малко време.

От другата страна – Има няколко поколения фенове на ENTOMBED. Трудно ли е да създаваш музика, която да се харесва и на младото поколение?

L-G Petrov – Има много нови метъл групи, които се опитват да звучат като ENTOMBED и това е чудесно. Няма как да знаеш предпочитанията и вкусовете за музика на следващото поколение. Докато можем да вдъхновяваме хората, ще е супер. Това означава, че си вършим добре работата. Защото ако издаваш албум, трябва да си доволен от музиката в него.

От другата страна – Вокалите ти в NIHILIST и впоследствие в ENTOMBED винаги са били много агресивни. Как успяваш да се справиш с тях и на тази възраст?

L-G Petrov – Просто го правя. Същото е. Получава се. Самият аз съм щастлив и спокоен човек, но когато става дума за пеене, това е единственият начин, по който мога да пея. След толкова много гоини днес даже ми е по-интересно. Не е някакво особено предизвикатество за мен. Дори сега се връщам към по-дълбокото и брутално пеене от едно време. Днес се старая да стоя в страни от по-високите вокали.

От другата страна – Би ли пял пак чисто?

L-G Petrov – Едва ли. Всъщност е въпрос на настроение. В подходящото може и да опитам. Имам чисти вокални партии в „Left Hand Path“.

От другата страна – Първият ти концерт с ENTOMBED е на 18 август 1990 в Хелзинки. Какво помниш от това паметно събитие?

L-G Petrov – Може би, обаче, май че имахме един концерт преди това в Швеция, в един от крайните квартали на Стокхолм. Имаше само 100 души, беше адски студено, а аз куфеех като луд, за да се сгрея.Lars-Goran Petrov1

  1. #1 написан от miroslav (преди 5 години)

    Истински метал фен.

  2. #2 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 3 години)

    Уникална личност и човек,който е отдаден на тази зараза…….метъл музиката.Още ме топли споменът за концерта който изнесоха заедно с другите пратеници на ада,а именно Grave….А и как се напи пичът….Велик е…Ох как ми идва да изтрещя и да пребия някой шит под звуците на тоя дет@рол…Добре,че съм в друга драма сега….

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото